right-arrow

Columns

Kiekeboe

Kiekeboe!

‘Kiekeboe’ hoor ik als ik de voordeur van mijn moeders appartementje open. Mijn moeder kijkt me met een blij gezicht om de hoek van de deur aan met op haar arm een fel gekleurde speelgoedpapegaai. ‘Kiekeboe’ zegt de papegaai.

Lees column
Kerstvakantie

Lang leve de kerstvakantie!

‘Hè hè, lekker weer thuis. Kunnen we eindelijk gaan genieten van de vakantie jongens. Joggingbroekje aan en lekker niks doen. Op de bank, filmpje erbij: ik heb er nu al zin in.

Lees column
Rat

Rat

In Turkije was het. Ruim vijf jaar geleden. We moesten daar in de herfstvakantie om een uurtje of vijf opstaan om met de kinderen naar de rivierschildpadden te gaan kijken.

Lees column
Kopje thee

Kopje thee

Vanochtend had ik een cursus. Over het nieuwe Office-pakket. En hoewel ik al een tijdje met een dergelijk programma werk was het toch aangenaam enkele – mij tot nu toe onbekende – snufjes te mogen vernemen.

Lees column
Kaartje

Kaartje

Een van de leukste dingen aan een verjaardagspartijtje vond ik vroeger altijd het schrijven van de uitnodigingskaartjes. Daarmee begon de voorpret.

Lees column
Speelparadijs

Speelparadijs

Ik heb het echt gedaan. Ik ben er geweest. Had ik tevoren nooit gedacht. Dat ik dat aan zou kunnen. Of dat ik het überhaupt leuk zou vinden. Leek me namelijk niet echt wat. Al die nep. Wie bouwt er nu een heel Europa na?

Lees column
Eigen bloed

Eigen bloed

Zondagavond. Ik hoor een harde klap. ‘Au!’ hoor ik mijn zoon vanaf de trap gillen. Ik schrik me natuurlijk dood, spring direct op en denk helaas niet meer terug aan het gesprekje dat ik de avond daarvoor nog met mijn vriendin in de auto op weg naar huis had.

Lees column
Oergevoel

Oergevoel

Het lekkerste aan de sauna vind ik het oergevoel. Het gevoel dat ook onze prehistorische voorouders moeten hebben gehad, als de ijskoude winter weer overging in de lente.

Lees column
Als ze maar koffie hebben

Als ze maar koffie hebben (Alzheimertje)

‘Als ze maar koffie hebben!’ Dat zegt mijn moeder nu al een paar jaar dagelijks. En dat dan weer 20 keer op een dag.

Lees column
Vakantieplanning

Vakantieplanning

`Wat ben je er weer druk mee en wat zit je toch weer veel achter die computer!´ Ik hoor het aan, maar kan het niet laten: op avonden dat ik niet hoef te sporten, zit ik soms in stramme houding aan mijn slecht ingerichte werkplek in de woonkamer.

Lees column
Keukenla

Keukenla

Bent u misschien van plan een nieuwe keuken aan te schaffen? Of uw huidige te renoveren? Ik geef u slechts één advies: neem nóóit, maar dan ook nóóit, een keukenla. Ik heb de mijne namelijk weer voor de zoveelste keer dit jaar opgeruimd.

Lees column
Zeg nou ja

Zeg nou ja, dan heb je ook een chickie

Met deze gevleugelde uitspraak kwam mijn zoon (toen negen jaar) thuis van de discoavond op school. Zijn vriendje Leon had hem dit gezegd. Of het gezellig was? Nou en of, alleen deden de meisjes vervelend.

Lees column
Halloween

Halloween en hoffelijkheid

‘Waarom kunnen we nu niet blijven tot Halloween?’ vroeg mijn zoon afgelopen vrijdag teleurgesteld toen we vanuit Engeland huiswaarts moesten keren.

Lees column
Microkrediet

Microkrediet

Dat het leven van een moeder met pubers niet altijd over rozen gaat moge een bekend (of zelfs herkenbaar) cliché zijn. Ik heb ze in twee maten, die pubers dan.

Lees column
Zwarte kat

Zwarte kat

Ooit las ik een stukje in de krant over een moeder die haar peuter vergeten was af te zetten bij het kinderdagverblijf. Dat zou mij echt nooit overkomen, dacht ik toen, maar niet lang daarna vergat ik mijn eigen zoon ook bijna.

Lees column
Snoepen met Alzheimer

Snoepen met Alzheimer

Dag mam, daar zijn we weer!' 'Oh, is het alweer zondag dan?' 'Nee hoor, het is zaterdag, maar wel lekker weekend!'

Lees column
Twittergekte

Twittergekte

Papa ligt languit op de bank. De zoon ernaast. Daartegenover zit dochterlief, op schoot haar laptop. Naast haar op de bank ligt haar iPhone. Blikken op het scherm van haar laptop worden afgewisseld met dat van haar iPhone.

Lees column
Mama Tandoori

Mama Tandoori

Kent u dat? Dat je bij een bepaald boek een herinnering hebt? Ik heb dat vaak. Op dit moment denk ik aan Mama Tandoori, van Ernest van der Kwast. Ik hou van India en dus ook een beetje van dit boek en moet inwendig lachen.

Lees column
Zout

Zout

Ondanks dat ik mijn hele leven al fan ben van Italië (en dus ook van haar eetgewoonten) ben ik nooit gek geweest op Italiaans brood. Tenminste … dat op Italiaanse campings dan.

Lees column
Zonnebril

Zonnebrillen

Zonnebrillen en ik, op de een of andere manier is dat nooit een goede combinatie geweest. Niet dat ze me niet staan, integendeel, ik zie er zelfs beter uit met dan zonder zonnebril, maar ik raak ze altijd kwijt.

Lees column
Welkoop winkelen

Welkoop winkelen

Als mijn kinderen bij drama de opdracht krijgen een winkelende man na te doen, dan sjokken ze met afhangende schouders quasi een winkel binnen. Of ze staan ongeduldig voor een zogenaamde deur te wachten op vrouwlief...

Lees column
Taart

Taart met Alzheimer

De slagboom gaat open. Ik rijd mijn auto het terrein van het verpleeghuis op. Herman staat zoals altijd weer voor het raam naar me te zwaaien, die ziet me namelijk altijd voor zijn dochter aan.

Lees column
Bieber

Bieber fever

Hoe het was? Nou, het was echt waanzinnig mam: die jongen kan zóveel, je zult het niet geloven, het is echt een goeie film hoor, je wilt het niet weten en het was ook zó gezellig, echt iedereen was er, alleen sloegen ze behoorlijk door

Lees column

Zoektocht naar de geschiedenis van mijn Duitse schoonfamilie

Jarenlang bleek er na de oorlog slechts ruimte voor verdriet aan Nederlandse zijde. Nu, na 66 jaar, is er wellicht ook begrip voor het Duitse perspectief.

Lees column
Vegen met Alzheimer

Vegen met Alzheimer

‘Hoi mam, het is zondag vandaag, daar ben ik weer. Wat een lekker weertje, hè?’ ‘Nou, dat kun je wel zeggen. Ik voel de zon goed. En dat in deze tijd van het jaar.’ ‘Zeg dat wel, het is immers pas half maart.’ ‘Is het al half maart?

Lees column
Acqua alta

Acqua alta

Dit jaar besloten we voor kerst een keer naar Venetië te gaan. Ik maakte me wel zorgen of de stad in december niet ‘gewoon’ blank zou staan. Maar op Internet staan een hoop filmpjes waarin de straten van Venetië in december droog zijn, al dan niet overdekt met sneeuw. We boekten dus.

Lees column
Vreemde mannen

Vreemde mannen (Alzheimertje)

‘Poe, poe’, zegt mijn man, als hij thuiskomt. ‘Het was nog een hele bevalling om je moeder hier te krijgen. Ze wilde niet mee. Ik ga niet met vreemde mannen mee, zei ze. En ik ken jou niet!’

Lees column
Koude oorlog eten

Koude oorlog eten

Ze heeft prachtige, amandelvormige, groene ogen. Jammer dat ik geen vent ben en niet op vrouwen val. Ik was acuut verliefd geworden. Ze lacht lief, mooie tanden ook nog.

Lees column
Dublin, Ierland

Seks in Dublin

De gemiddelde Ier heeft niet veel op met seks. Tenminste... niet in het openbaar. Dat bewees het rapport vorig jaar al over het kindermisbruik in weeshuizen, scholen etc.

Lees column

Message in a bottle

Sting komt dit najaar naar Nederland. Naar het Gelredome. Als hoofdact van Symphonica in Rosso.

Lees column

Alarmklok geluid bij uitreiking Future for Nature Award

Drie jonge natuurbeschermers stonden gisteren centraal in Burgers' Zoo in Arnhem, tijdens de uitreiking van de Award van de Future for Nature Foundation, in aanwezigheid van ongeveer 300 mensen, die op de een of andere manier met de Stichting hebben te maken.

Lees column

Vakantie met Alzheimer

'Si, hablo Espanol, ma solo un pequeno, Senora. Zó goed is mijn Spaans nu ook weer niet...

Lees column