right-arrow

Sting komt dit najaar naar Nederland. Naar het Gelredome. Als hoofdact van Symphonica in Rosso. En dit bericht kwam in eerste instantie niet via een aangespoelde fles tot ons, maar via Twitter, die van Nurlaila Karim. Lichte paniek steeg in mij op bij het lezen van dit bericht in de krant: ik twitter namelijk (nog?) niet. En dat kan eigenlijk niet meer in deze tijd.

Eind zeventig/begin jaren tachtig was Twitter nog ver weg en zat ik op de middelbare school. Sting en zijn Police waren mateloos populair. Ik weet eigenlijk niet meer of ik zelf ook zo’n zelfgebreide zwarte trui had waar in grote witte letters ‘Iooooo.. Iooo..’ op stond. Die waren namelijk hot bij ons op school. Met regelmaat klonk er dan ook ‘ioo ioo yo yo’ door de gangen en op het sportveld. Sting is mij blijven achtervolgen. Niet eens bewust, maar op de een of andere manier kwam hij altijd in beeld als er iets heel bijzonders was.

Zo ook op 13 juli 1985 tijdens Live Aid onder het motto: ‘Feed the world’. Sting zingt hier op indrukwekkende wijze Message in a bottle in het Wembley Stadion in London. Dit maar liefst 16 uur durende internationale benefietconcert werd destijds georganiseerd door Bob Geldof en Midge Ure ten behoeve van de hongersnood in EthiopiĆ«. 

Op 11 juni 1988 zie ik hem weer, tijdens het 11-uur durende concert ter ere van de 70e verjaardag van Nelson Mandela, die dan nog in de gevangenis zit. De 70th Birthday Tribute wordt wereldwijd uitgezonden. Sting zingt They dance alone in zijn witte pak. Ik kan het beeld zo weer oproepen, het staat op mijn netvlies gebrand. Een beetje verliefd werd ik toen wel op die man. 

Later dat jaar treedt hij op tijdens de Human Rights Now! Tour ten behoeve van Amnesty International. Ditmaal zit hij zelf in de organisatie van dit maar liefst zes weken durende spektakel. Samen met Bruce Springsteen, Peter Gabriel en Tracy Chapman wil hij zo de aandacht vestigen op Amnesty. Daarnaast wilden ze de 40e verjaardag van de Universele verklaring van de rechten van de mens vieren. In ArgentiniĆ« zingt hij Ellas danzan solas, de Spaanse versie van They dance alone: een ode aan de dwaze moeders. Kippenvel! Hij schijnt ook nog met ze gedanst te hebben op het podium, maar die beelden heb ik toen gemist. 

Op 9/11 zingt hij Fragile tijdens het Tribute to WTC Victims. Een prachtige muzikale voorstelling ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen.

Pas begin dit jaar kwam ik toevallig beelden tegen van een concert in de Toscaanse badplaats Viareggio. Ik was namelijk op zoek naar recente live beelden van Zucchero, de Italiaanse zanger, waar ik al meer dan 20 jaar fan van ben. Misschien herinnert u zich nog dat in Viareggio eind juni 2009 treinwagons met lpg ontploften, die een ravage veroorzaakten. Bij de treinramp werden minstens 31 mensen gedood en raakten 17 personen gewond, van wie 4 ernstig. Het concert ter nagedachtenis aan de slachtoffers vond plaats op 19 augustus 2009. Sting zingt hier begeleid door Zucchero en Jeff Beck Every breath you take. Dat dit nog klinkt heeft voornamelijk te maken met het waanzinnige gitaarspel van Jeff Beck, want Sting lijkt hier niet meer bij stem te zijn. Ik ben benieuwd of dat te maken heeft met de kwaliteit van de opname, of dat het een toevalligheid is of echt blijvend. Daar moet ik nog achter zien te komen. Want dat bepaalt of ik al dan niet tickets ga bestellen voor Symphonica in Rosso. 

25 april 2010