right-arrow

Apen en Amphawa

Apen zie je in groten getale bij de Pha Prang Sam Yod tempel in Lopburi (twee uur rijden ten noorden van Bangkok). Maar wees gewaarschuwd: soms moet je ze echt van je afslaan. Neem vooral geen eten mee, want dat zien ze als hun lunch/diner (of misschien wel ontbijt als je er vroeg bent). De lokale bevolking weet intussen ook niet wat ze met deze alsmaar groeiende apenkolonie aan moet: ze zijn overal in de stad. Toch voeren ze de apen, want de toeristen brengen hier natuurlijk behoorlijk wat geld in het laatje. Wij zijn desondanks helemaal alleen bij de tempel.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1110476-lopburi-1024x768.jpg
Lopburi wordt overspoeld door apen

Komt de floating market ofwel drijvende markt van Damnoen Saduak (de meest bekende) nog op ons over als behoorlijk nep en overpriced en zien we er veel westerse toeristen, die van Amphawa (anderhalf uur rijden ten zuidwesten van Bangkok) blijkt daarentegen erg authentiek. Wil je de bekende mooie plaatjes schieten van vrouwen in prachtig gekleurde kleding met rijsthoeden dan moet je hier niet zijn. Kom er wel voor lokale sfeer, leuke souvenirs en megagrote overheerlijke garnalen van de barbecue. Vanaf een intiem hotelletje (The Legend Mae Klong) aan de rivier vaar je er op een bootje heen. Onbeschrijflijk, vooral als je in het donker nog de massa’s vuurvliegjes gaat bekijken op de terugweg.

Amphawa Floating Market

Damnoen Saduak Floating Market

Bangkok en boten

Natuurlijk start je in Bangkok als je een rondreis door Thailand gaat maken. In juli is het hier warm en broeierig, maar in de tuk-tuk vang je nog een zuchtje wind, dus stap je graag in. Maar eigenlijk hoeft dat niet eens want ons hotel (New Siam Riverside) is slechts twee straten verwijderd van Khao San Road in de bekende backpackersbuurt. Hier staan karretjes met Thaise snacks (sprinkhanen, krekels en andere nare insecten: proeven natuurlijk!!) en de sfeer is er gemoedelijk, maar ‘ons eigen straatje’ is gezelliger, omdat het er veel rustiger is. ’s Avonds eten we er onder de parasols, want het miezert in Bangkok.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1120592-bkk-2-wat-po-1024x769.jpg
Wat Arun Bangkok

We nemen de hele dag allerlei bootjes over de rivier en door de khlongs. Dit zijn kanalen en aftakkingen van de rivier waar mensen in paalwoningen wonen. De zogenaamde khlong (bus)boat vaart hard: daarom zijn er plastic doeken aan beide kanten van de boot gespannen, die ze optrekken om passagiers te behoeden voor het opspattende water. Aan beide zijden van de rivier Chao Phraya, die dwars door Bangkok stroomt, zijn aanlegsteigers voor de ferryboten, die iets minder stressvol varen. We boffen met ons hotel aan de rivier: hierdoor kunnen we ’s ochtends meteen op de boot stappen waar dan ook heen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1100619-bkk-1-boot-1024x768.jpg
Chao Praya

Chiang Mai en Chiang Rai

Vlieg vanuit Bangkok naar Chiang Rai en geniet van de rust hier, de overdadig begroeide bergen, rijstvelden en bergvolkeren. Pak er een huurauto en zak af naar het zuiden en neem op je route uiteraard Chiang Mai mee. Iedereen doet het en dat is niet voor niets natuurlijk. Onze gouden tip: alles reist van zuid naar noord en neemt dan eventueel het vliegtuig terug. Andersom is minder druk en bovendien veel goedkoper. Wij maakten daar graag gebruik van.

Drielandenpunt en duiken

Chiang Saen in het uiterste noorden van Thailand is fascinerend: hier kun je niet alleen even de grens over naar Laos – aan de overkant van de Mekongrivier – maar ook nog eens verder met de boot naar de Gouden Driehoek (het grensgebied tussen Thailand, Laos en Myanmar, fameus geworden door de opiumhandel: spannend!). De boot heeft een lekker tempo en vanaf Laos kun je dan een kaartje naar huis sturen, waar je al je vrienden thuis mee kunt verbazen (‘waren ze niet in Thailand?’).

En wat is er nu opwindender dan hier in Thailand je duikbrevet te halen? Snorkelen is leuk, maar duiken een uitdaging. Op duikerseiland Ko Tao kun je theorielessen volgen voor het PADI diploma in je eigen taal. Praktijk doe je voornamelijk in het Engels, geen probleem voor pubers over het algemeen toch? Check hiervoor Impian divers. Kost een prikkie. En ja, die van ons zijn geslaagd!

Eten en Erawan waterval

Pubers klagen graag. Vooral over het eten. Dat wordt lastig voor ze in Thailand, want daar is bijna niks te klagen: overal is wat lekkers. En anders eten ze maar fruit: het is er in alle soorten en maten.

Wie wil er nu niet tussen aan je voeten knabbelende vissen zwemmen bij de Erawan watervallen van maar liefst zeven niveaus? Het zijn de mooiste van Thailand, zo’n 70 kilometer ten noordwesten van Kanchanaburi. OK, het is even eng, maar eenmaal in het water wil je er niet meer uit. Heerlijk om hier zo nu en dan af te koelen tijdens de beklimming (‘moet dat echt mam?’) van de verschillende niveaus. Kijk wel uit voor de leuke aapjes die met je meelopen door de bomen in de jungle. Ze zijn behoorlijk agressief, dus denk niet dat je hier kunt picknicken: wij worden aangevallen zonder dat we überhaupt iets te eten bij ons hebben. Gelukkig kunnen we ze met een badlaken van ons afslaan, maar even spannend is het wel!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_3337-erawan-1024x768.jpg
Erawan watervallen

Fish- en footmassages en fietsen

Dol is mijn dochter op footmassages, dus soms onderbreken we wandelingen door Bangkok, Chiang Mai of Chiang Rai met een bezoek aan een ‘salon’. Een simpele ligstoel langs de weg is vaak voldoende om je weer herboren te voelen. Met zoon en dochter neem ik een fishmassage: lachen, gieren, brullen met die knabbelende visjes aan je voeten, die hier vaak een paar maatjes groter zijn dan bij ons.

In de oude hoofdstad Sukothai (13e/14e eeuw) fietsen we heerlijk rond in het groen tussen alle ruïnes en beelden door. Vooral de bruggetjes over het water en de olifantenbeelden trekken de aandacht. De levende koeien die er rond grazen hebben lange hangende oren als konijnen. De volgende dag genieten we hier van een ontbijt met fruit op het gezellige dakterras van dit door Belgen gerunde hotel (Baan Georges) en spartelen we rond in het zwembad voor de deur.  

Goud en gekko

Overal in Thailand blinkt het goud: gouden boeddha’s, gouden tempels, gouden strikken aan de bloemenkransen die mensen langs de weg verkopen en zelfs het eten oogt af en toe goud, glimmend en uitnodigend. Maar in mijn koffer vind ik groene poep. Van een gekko zo blijkt. We krijgen dus een ander huisje, nadat we ook nog een stervende rat in onze buitendouche hebben gevonden. Eerst lekker douchen dus. Helaas vindt mijn dochter achter de handdoek weer een ongenode gast: ‘Mahham! Hier zit een gekko van minstens 60 cm lang!’. Even wil ze liever naar huis….

Hua Hin

Hua Hin: een fijne tussenstop onderweg naar Ko Tao vinden ook onze kinderen, want hier gaan we zwemmen bij – waarschijnlijk – familie van Paris Hilton. Dat we van het Hilton terrein worden gezet, nadat we ons net lekker geïnstalleerd hebben, is niet heel erg. Hierna vinden we immers heerlijke (goedkope) bedjes op het witte strand voor de deur. De kreeften die we ’s avonds op een terras boven zee verorberen maken trouwens ook een hoop goed.

Icecream en Isuzu

IJsjes zien er waanzinnig mooi uit in Thailand. Mijn dochter zet ze stuk voor stuk op de foto: kleurrijk als het land zelf. Ik geloof dat ze ook lekker waren.

We rijden een Isuzu, een heerlijke reisauto met een soort van Tomtom, die we niet goed aan de praat krijgen maar onze dochter wel. Pubers en apparaten pfffff. Hij blijkt echt nodig, want tot die tijd is het praten met handen en voeten met ronduit aardige en behulpzame mensen, maar de weg vinden ho maar! De wegen zijn over het algemeen prima: achterin de auto kun je met gemak spelletjes doen.

Jim Thompson House

Op de valreep bezoeken we dit huis in Bangkok van de (Amerikaanse) oprichter van de Thai Silk Company. Het huis kan onze pubers geloof ik gestolen worden maar de zijderupsen die hier levend worden gekookt maken des te meer indruk . ‘Wie verzint dit? Voor een stukje stof? It’s crazy!’

Koning en Kwai

Koning Bhumibol (‘wat voor een naam is dat, haha’) is alom aanwezig in Thailand. Overal hangen foto’s, iedere stad die je inrijdt is voorzien van zijn portret. Zelfs in de bioscoop drukt hij een stempel: voorafgaand aan de film wordt het volkslied gezongen. Dat is nog eens wat anders dan het verzoek je mobiel op stil te zetten. In het Koninklijk paleis en bijbehorende Wat Phra Kaew (met de smaragdgroene Boeddha: alleen de Koning of zijn zoon mogen er dichtbij komen) moeten we een overhemd en soort van pyjamabroek over onze kleren aan, maar zelfs dat mag de pret van onze kinderen niet drukken bij deze hitte.

Tempel bij Grand Palace Bangkok

The Bridge over the river Kwai. Wie kent hem niet? De spoorbrug die deel uitmaakt van de dodenspoorlijn. Veel westerse krijgsgevangenen verloren hier het leven en dus ook Nederlanders uit voormalig Nederlands-Indië, wat onze tieners raakt. Ook het bijbehorende museum heeft hun volle aandacht. En uiteraard loop je een stukje over de brug zelf. Geschiedenisles op vakantie is best leuk.

Bridge over the River Kwai

Lotusbloem

In de vijver tussen de rijstvelden staan ze mooi rechtop en open gevouwen: roze lotusbloemen. Religieus en nationaal symbool van Thailand. Wat een machtig mooi gezicht. En in Wat Phrathat Doi Suthep, een tempel een uur ten noordwesten van Chiang Mai, liggen witte lotusbloemen nog in de knop. De vrouwelijke monnik in haar witte kleed kleurt er prachtig bij. De immense draken onderaan de trappen van deze tempel op de berg zijn ook zomaar een foto waard en onze dochter hult zich zonder morren in allerhande gouden doeken om daarin de schoonheden van deze tempel te kunnen aanschouwen.

Monniken (zie hierna)

Noedels en Nakhon Pathom

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_2894-kao-san-1024x768.jpg
Kao San Road

Wij houden allemaal van noedels en die eet je hier lekker voor weinig. De bekendste en bij onze pubers meest geliefde: Pad Thai. Plakkerige rijstnoedels met lente-ui, wortel, pinda en knapperige taugeh. Overal verkrijgbaar in allerlei varianten, ook bij karretjes langs de weg. Om een idee te krijgen: 100 baht is nu ongeveer 2,50 euro.

‘s Werelds grootste boeddhistische stupa (bouwwerk met een ronde structuur op een vierkante verhoging, dat relieken van een heilige bevat) bevindt zich in Nakhon Pathom. Het is drie kwartier rijden ten westen van Bangkok. Zoon en dochter vonden het geweldig om hier rond te lopen en monniken van hun eigen leeftijd in de schoolbanken aan te treffen. Eén lag er zelfs te slapen over zijn schoolbank. Herkenning alom dus. De sfeer is er super relaxt en westerse toeristen hebben we er niet gezien.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1110824-stupa-1024x768.jpg
Nakhon Pathom

Olifanten

‘Ik ga niet op een olifant! Dat kan niet meer in deze tijd mama. Ze worden mishandeld en ik vind het niet leuk om daarvoor verantwoordelijk te zijn.’ Maar toch zitten we even later op een olifant bij Karen Ruammit. Hij mag loslopen en stilstaan en lekker eten van alle struiken en bomen onderweg, dus ik stel mijn dochter gerust: ‘het is niet als op Bali schat, waar ze kunstjes moeten doen en zo en …’ Als we terugkomen gaat hij toch gewoon aan de ketting. Natuurlijk hadden we naar onze dochter moeten luisteren. Uit schuldgevoel koopt ze en voert zij ze bananen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_3217-olifanten-2-1024x768.jpg

Paradijs

Thailand is een paradijs. Zeker als je op een eiland in een luxe resort nagenoeg op het strand zit. Sensi Paradise Resort op Ko Tao is zo’n plek. Pubers ‘just love the place’. Ons onderkomen staat bijna op het strand. En OK ze moeten een klein stukje bergop naar het zwembad met watervalletjes en ligbedden, maar dat hebben ze dan ook nagenoeg voor zich alleen. Op het strand kun je heerlijk chillen, naar de duikschool loop je in vijf minuten, het ontbijtbuffet wordt opgepeuzeld op het terras aan het strand en snorkelen doe je vrijwel voor de deur. En dan hebben we het nog niet eens over de schattige slofjes en de badjas op de kamer. Allemaal redenen om veel en vaak te douchen!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1120353-ko-tao-1-1024x768.jpg
Sensi Paradise Beach Resort

De Q van ‘Quo Vadis’?

Rijstvelden en Regen

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1100701-mae-salong-1024x768.jpg
Onderweg in het noorden

De rijstvelden heb ik genoemd en die vervelen nooit. De regen wel. Zeker als je op een paradijselijk strand bent, aan de rand van een waanzinnig zwembad ligt of op de fiets zit: hij komt altijd ongelegen. Bedenk dus dat het erbij hoort in deze tijd van het jaar. En zet je romantische idee opzij als je bij het drijvende hotel (Yoko Resort) op de rivier arriveert en je vanavond dus niet op je terras kunt genieten van het uitzicht over de rivier, maar in plaats daarvan gewapend met een paraplu gaat kijken bij je tieners die besluiten in de regen het zwembad te beproeven (en daar de grootste schik hebben).

Yoko Resort

Slangen en Siamezen

Slangen zie je bij het Rode Kruis in Bangkok. Ze worden hier gemolken voor tegengif bij slangenbeten, die met enige regelmaat voorkomen in dit land. Officiële cijfers zijn er niet, maar men schat in dat zich jaarlijks tussen de 6.000 tot 8.000 beten voordoen, met 20 tot 80 doden tot gevolg. We zien er slangen in kooien, op sterk water en ontveld, als skelet dus. Daarna volgt een show met levende slangen, waaronder een cobra. Als je houdt van spanning ga dan op de eerste rij zitten. En als je nog durft mag je na de show met een slang om je nek op de foto. Natuurlijk wordt papa uitgelachen als hij ervoor bedankt!

Thailand heette vroeger Siam. Misschien herinner je je nog de films van Anna en de Koning van Siam. Eigenlijk verbaast het ons dan ook niet dat je hier prachtige Siamese katten kunt vinden. We zien het bord vlakbij Amphawa. De Thaise letters kunnen we niet ontcijferen maar het Latijnse schrift eronder wel: HOUSE FOR BREEDING AND NATURE OF THAI CATS SAMUTSONGKHRAM. En op de foto’s zien we Siamese katten, dat helpt ook. Check hier als je tenminste van katten houdt).

Tijgers en thee

The Tiger Kingdom in Mae Rim iets buiten Chang Mai levert dubbele gevoelens op. Onlangs werd de beroemde tijgertempel in Kanchanaburi gesloten wegens missstanden. En daarom meden we deze toen al. Eigenlijk wil je geen dieren in gevangenschap zien, liever zie je ze natuurlijk in het wild, maar ze liggen in ieder geval niet aan kettingen. En aan de andere kant hebben we in het westen ook dierentuinen en tijgers in hokken. Bovendien zien de tijgers er hier zeker niet slecht uit. We spelen dus toch met de kleintjes als dat voor een tiental minuten tegen behoorlijke betaling mag. We kunnen het gewoonweg niet laten: dit is een unieke belevenis. Maar we zullen hem zeker niet over doen.

Een theeceremonie bijwonen is best grappig. Het kan in Mae Salong, in het noorden van het land. Hier kunnen je pubers zien hoe thee er aan de struik uitziet (en jijzelf natuurlijk ook als je het nog niet eerder hebt zien groeien). Thee blijkt hierna opeens veel lekkerder voor ze te smaken dan daarvoor. Dus alleen daarom al een goede reden om dit – Chinese – dorp een bezoekje te brengen (voormalige troepen van de Kwomintang zijn begin jaren vijftig van de vorige eeuw hiernaartoe uitgeweken en leven nu van de theeteelt). Daarnaast zijn de bergen hier ontzagwekkend groen, de rijstvelden aangrijpend mooi en de mensen innemend. Koop daarom vooral veel fruit en groente bij de stalletjes langs de weg.

Uitvoering in de praktijk van deze reis

Thailand is gemakkelijk bereisbaar. Binnenlandse vluchten zou ik van tevoren boeken, net als een auto: op internet kun je de beste prijzen vinden. Ook hotels kun je tevoren boeken (dan weet je precies wat je kwijt bent) maar de praktijk – de onze in ieder geval – wijst uit dat je soms wilt switchen en wilt afzien van een verblijf dat er op de site zo leuk uitzag. Aarzel dan niet, zeg gewoon dat je naar een ander hotel wilt en meestal doet men niet moeilijk, een enkel geval daargelaten. Onze hotels zijn vaak goedkoop dus als je al iets moet betalen is dat vaak niet veel. En soms vind je een ander beter hotel voor minder, over het algemeen gaat dit wel goed. De auto huur je pas na Bangkok, want daar verplaats je je met taxi, tuk-tuk of boot door de stad, wel zo gemakkelijk. Je levert hem ook weer voor vertrek/verblijf in Bangkok in: dit scheelt geld.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1120752-1024x768.jpg
Grand Palace Bangkok

Visum

Blijf je maximaal 30 dagen in Thailand, beschik je over een paspoort dat na aankomst nog zes maanden geldig is en kom je met het vliegtuig dan is je bezoek visumvrij. Over land mag je maar 15 dagen zonder visum blijven. Raadpleeg voor langere perioden internet.

Wat en Walking Street

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_3550-bkk-2-wat-po-1024x768.jpg
Bangkok

Wat is Thai voor tempel. Het is lastig een keuze te maken tussen alle tempels die alleen al Bangkok rijk is (‘Wat’ hebben we nog gemist haha) en wij beperken ons tot Wat Saket (Golden Mount), Wat Pho en Wat Arun. Golden Mount tempel is op zich niet indrukwekkend maar de trappen er naartoe de berg op zijn dat wel en het uitzicht over Bangkok eenmaal boven nog meer. In Wat Pho, de oudste en grootste boeddhistische tempel aan de oostoever van de rivier maakt de liggende gouden Boeddha van bijna 50 meter lang enorme indruk. Vanaf de toren van Wat Arun (westoever) kijk je uit over Chao Phraya, de belangrijkste rivier van Thailand en de twee mythische reuzen die hier de toegangspoort bewaken, krijgen veel bekijks van onze tieners. Bij Chang Rai zien we Wat Rong Khun, een glimmende witte tempel uit 1997. Zelden zulke mooie kitsch gezien en dat nog eens in alle rust.

Dat de straten waar de Nightmarkets zijn Walking street worden genoemd vinden we wel apart. Dus ‘walken’ we in Chiang Mai en Chiang Rai mee met de meute. Het is heerlijk om in het donker te struinen langs allerlei kraampjes met heerlijkheden en prullaria: vooral voor de kinderen.

De X van Exotic of Exchange rates, ik weet niet beter …

Yam Kai

Ik kan nog dromen van Yam Kai, een overheerlijke pittige salade met stukjes kip, ui, wortel, bosui, koriander en tomaat (en hij is nog supergezond ook). Je mag me er ’s nachts voor wakker maken. En mijn dochter ook.

Ziek

Op al onze reizen in verre landen is één van ons of een deel of zijn we zelfs allemaal weleens ziek geweest. In Thailand niet. Niemand heeft ergens last van gehad, zelfs niet toen we op de drijvende markt in Amphawa een vrouw ons bordje door de rivier zagen halen voor de volgende klant, nadat wij er garnalen van gepeuzeld hadden….

Kortom: als er één puber is, die durft te zeggen dat Thailand bòring of saaaaaaiiiii is, ontmoet ik hem/haar graag persoonlijk!

NB: Thailand is dus prima te doen met pubers, het is goed bereisbaar, het is er schoon en goedkoop en er is meer dan voldoende te beleven. De beste reistijd is in de wintermaanden, maar dan hebben pubers nu eenmaal geen lange vakantie. Als je twee weken genoeg vindt ga dan lekker in de (droge) kerstvakantie. Wil je langer dan zul je in de zomervakantie moeten gaan. Dan valt helaas wel de meeste regen, maar de temperatuur is dan nog steeds goed. Bijkomend voordeel is dat het dan dus relatief rustig is. Wij waren er in juli 2012 en onze kinderen waren toen 15 en 12 jaar oud.

Raadpleeg bij reizen naar verre landen ook altijd even de reisadviezensite van de Rijksoverheid

20 juli 2016

Vorig verhaal
«

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *