right-arrow

In Zuid Pennsylvania ligt Dutch Country. Een pittoresk gebied rondom de lijn tussen de steden Harrisburg en Reading. Hier vertraagt de tijd en delen auto’s de weg met paard getrokken buggy’s. Alles is er groen door overvloedige gewassen. En weelderige grassen om ongerepte boerderijen heen, waar de was nog ouderwets aan de lijn hangt.

Dutch en Deutsch

Dit gebied in Amerika heet – verwarrend genoeg – Dutch Country. Maar dat heeft niets te maken met Nederland. Dutch is een verbastering van het woord Deutsch. In de 17e en 18e eeuw vestigden zich hier namelijk immigranten uit Zuid-Duitsland en Zwitserland. Zij werden aangetrokken door William Penn.. Hij leidde de toenmalige kolonie met als uitgangspunt vrijheid van godsdienst. Veel minderheden uit Europa voelden zich hierdoor aangetrokken. En dus ook de Amish, samen met onder andere Mennonieten en andere Duitstalige sekten.  Sommige Amish spreken daarom nog steeds een soort van Duits dialect ofwel Pennsylvania Dutch. Zij vormen hier een strenggelovige gemeenschap. En ze rijden alleen met paard en wagen, gebruiken geen elektriciteit, dragen kleding die rond 1850 gebruikelijk was en zijn voornamelijk agrarisch. Ook houden ze absoluut niet van fotograferen. Al maken ze af en toe dankbaar gebruik van de toeristen die dit gebied bezoeken.

Lancaster

Lancaster is een leuke uitvalsbasis om dit gebied te verkennen. Ze noemen het ook wel het epicentrum van Dutch Country. Een gezellig stadje, dat gemakkelijk te bereiken is vanuit (en dus eventueel te combineren met) steden als Baltimore, Philadelphia, Washington D.C. Of zelfs met New York (vanuit NY is het ongeveer drie uur rijden). Er staan nog wat historische stenen gebouwen en er zijn leuke restaurantjes en galerietjes.

Covered bridges

Het platteland eromheen is schilderachtig. Je geniet er van glooiende heuvels met prachtige vergezichten over bossen en akkers, doorkruist door kreken en rivieren. Vaak zijn deze overspannen door covered bridges. Pennsylvania heeft de meeste van Amerika en specifiek Lancaster County beschikt over de meeste van alle counties. Hier werd ook de eerste overdekte brug van Amerika gemaakt. De cover dient om de onderliggende constructie te beschermen tegen weersinvloeden. Zo viel hier bijvoorbeeld in 2018 meer regen dan normaal gesproken in Seattle (waar het naar zeggen al bijna 360 dagen per jaar regent). Maar laat je hierdoor zeer zeker niet afschrikken, want wij hebben het er begin augustus lekker warm, droog en zonnig gehad.

Paardenbuggy’s

Tussen de akkers staan graansilo’s en witte boerderijen van voornamelijk Amish people. Je ziet er dus veel met paard getrokken buggy’s en mannen met strooien hoeden, die het land met paardenkracht bewerken. Bezoek hier bijvoorbeeld Bird-in-hand farmers market. Een traditionele (overdekte) markt met allerlei verse producten en eetstandjes voor als het tegen lunchtijd mocht lopen. Of scoor uitverkoopjes in Rockvale Outlet, waar de paardenbuggy’s een speciale parkeerplaats hebben.

Mount Gretna en Hershey

Met warm weer kun je gaan zwemmen in Conewago Lake bij Mount Gretna. Een liefelijk dorpje met houten gekleurde huizen verspreid door het bos. Ben je chocolade- of pretpark verslaafd, bezoek dan Hershey. Waarschijnlijk ken je dit merk chocola. Zelf zeggen ze in ieder geval dat Hershey the sweetest place on earth is.

Raadpleeg voor meer info over dit gebied:

https://www.discoverlancaster.com/index.asp
http://birdinhandfarmersmarket.com/
https://lancasterpa.com/covered-bridges/
http://www.hersheypa.com

22 april 2019

Vorig verhaal
«
Volgend verhaal
»

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *