right-arrow

Berlijn is jong en hip en volop in ontwikkeling. Voor wie een stedentrip Berlijn doet zullen de grote trekpleisters in Berlin Mitte als bijvoorbeeld Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, Museuminsel, Alexander Platz en East Side Gallery de dagen snel vullen. Maar er valt nog veel meer in deze stad te ontdekken. Zelfs in een weekendje weg van slechts twee nachten. Groot voordeel van Berlijn is dat je niet hoeft te vliegen. En dat je er vanuit Utrecht zowel met de trein als met de auto al binnen zes uur bent.

BERLIJN MITTE

Gedenkstätte Berliner Mauer

Een van de langste stukken muur die bewaard zijn gebleven na de Val van de Muur op 9 november 1989 staat aan de Bernauer Strasse en dat is geen toeval. Juist hier liep de muur vlak langs de huizen. Vlak na de start met de bouw ervan in 1961 sprongen mensen vanuit het oosten naar het westen vanuit deze huizen. Hierna werden deze dus afgebroken en op die manier werd een vrij schootsveld gecreëerd. Hele stukken muur zijn hier ook nog onbeschilderd en je krijgt er een aardige indruk van hoe het er destijds uitzag.

Berliner Dom, Museuminsel en Alexanderplatz

Vooral ’s avonds is het prachtig om de verlichte Dom en het Museuminsel te zien. Dat het dan dicht is geeft geen problemen: overdag heb je een andere keer al een en ander gezien waarschijnlijk. Er zijn een paar terrassen bij de Dom en op en rond de gezellige Häckescher Markt kun je overal heerlijk eten. Dat geldt in iets mindere mate voor Alexanderplatz en toch is het ook hier heerlijk chillen bij de fonteinen, zeker met mooi weer.

BERLIJN KREUZBERG

Topographie des Terrors

Een van de meest indrukwekkende tentoonstellingen over de misdaden van de Nazi’s bevindt zich in het voormalige hoofdkwartier van de Gestapo aan de Niederkirchstrasse nummer 8, op de grens tussen Berlijn Mitte en Kreuzberg. Je kunt deze gratis bezoeken en mede daarom zal het er ook druk zijn. Toch loop je elkaar niet in de weg omdat alle documentatie ruim is opgezet in dit ietwat saai aandoende grijze pand, dat in 2010 werd geopend. Je leest en ziet hier aan de hand van foto’s de geschiedenis van Nazi Duitsland.

Ontbijten

Ik ken geen andere stad waar je bijna de hele dag door kunt ontbijten. Doe dat dan ook vooral. Boek alleen een hotelovernachting of appartement en zoek na het opstaan een lekker ontbijttentje op als bijvoorbeeld Factory Girl, Auguststrasse 29 of Barcomis deli in een binnenhof tussen de Sophienstrasse en de Gipsstrasse. De eerste presenteert onder andere Vegan bowls en Haute couture sandwiches. Bij de tweede waan je je in een variant van een Amerikaanse diner want hier worden – naast allerlei andere lekkernijen – volop bagels uitgeserveerd. Op alle twee de adressen bevindt zich ook een gezellig terras. Buiten ontbijten is in mijn ogen altijd een luxe!

BERLIJN LICHTENBERG

Stasi gevangenis Hohenschönhausen

Gedenkstätte Hohenschönhausen in de voormalige Stasi gevangenis is een echte aanrader. Je hoort hier de getuigenverhalen van de gevangenen uit de toenmalige DDR zelf. Zij leiden je hier vrijwillig rond. Een prestatie op zich lijkt me, ervan uitgaande dat je dergelijke traumatische ervaringen eigenlijk het liefst zo snel mogelijk zou willen vergeten. Soms waan je je in de film Das Leben der Anderen of in een aflevering van de Netflix serie Weissensee. Ik vond het een van de meest bijzondere dingen om te doen in Berlijn.

Tierpark

Geloof het of niet: dit is Europa’s grootste dierenpark met meer dan 9.000 dieren op 160 hectare grond. Niet te verwarren met Berlin Tiergarten. Trek hier echt úren voor uit om alles te zien. Je zult dan een aantal van de andere genoemde bezienswaardigheden moeten skippen als je weinig tijd hebt. Of gewoon een ander keertje terug moeten gaan naar Berlijn…

German-Russian museum

In het pand van dit (gratis) museum werd op 8 mei 1945 de Tweede Wereldoorlog beëindigd met het tekenen van de kapitulatie door Duitsland in aanwezigheid van de vertegenwoordigers van de vier geallieerde troepen. De vaste expositie hier belicht de periode 1941-1945 vanuit zowel het Duitse als het Sovjet oogpunt. Best bijzonder om in deze zaal te mogen staan. Daarnaast zijn er wisselende tentoonstellingen. Tot 15 januari 2020 staat bijvoorbeeld de doorlopende stationering van Sovjettroepen in de voormalige DDR tussen 1945 en 1994 centraal.   

In deze zaal werd de Tweede Wereldoorlog beëindigd

BERLIJN FRIEDRICHSHAIN

RAW gelände

Dit voormalige industrieterrein ten tijde van de DDR is intussen omgetoverd tot een belangwekkend cultureel complex. De letters RAW staan voor Reichsbahn AusbesserungsWerk. Na de val van de Muur werden alle activiteiten hier stopgezet. Het is nu geweldig rondslenteren over dit terrein vol met Street art en voorzien van bijvoorbeeld een klimwand, een skatebaan en leuke horeca/terrassen. Iedere zondag vanaf negen uur vindt hier een vlooienmarkt plaats. Er worden ook vintage meubels verkocht op dit terrein.

BERLIJN TREPTOW

Club der Visionäre en Freischwimmer restaurant

Op de grens van de wijken Kreuzberg en Treptow vind je twee nog niet zo bekende trekpleisters: Club der Visionäre en Restaurant Freischwimmer. Doe een aperitiefje bij de één en een diner bij de ander. Beiden zijn prachtig aangelegd aan een aftakking van de Spree en bevinden zich vlakbij het zogenaamde Badeschiff of Freizeit Bad. Een uitkomst met mooi weer.

Sowjetisches Ehrenmal

Vanaf daar is het niet ver meer naar Treptower Park. Hier bevindt zich een herdenkingsplaats. Een van de drie in Berlijn te vinden geloof ik en ook het grootste monument voor gevallen soldaten van het Sovjetleger in Duitsland. Alleen de toegangspoort van Treptower Park maakt al indruk en wie het ervoor over heeft die ook onder door te gaan zal niet teleurgesteld worden. Wat een ontzagwekkende voorstelling binnen deze hekken. Bij de Slag om Berlijn kwamen dan ook zo’n 80.000 Russische soldaten om, die onder andere hier hun laatste rustplaats kregen. Je ziet in Europa niet vaak herdenkingsmonumenten in deze orde van grootte.

VERBLIJF

Wij verbleven in een Airbnb aan Oranienburger Strasse, in het hart van Berlijn Mitte. Je kunt hier goed uitgaan, er zijn bars, pubs en clubs te over. Je auto parkeren bij het appartement is wel een dingetje, maar dat weegt niet op tegen de centrale ligging. Berlijn is erg uitgestrekt, dus soms is die auto dan toch handig als je buiten Berlin Mitte moet zijn. Het openbaar vervoer is hier weliswaar goed geregeld, maar de auto is soms echt sneller. En dat is fijn als je weinig tijd hebt.

1 september 2019

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Heerlijke stad. Mooi verhaal van deze bruisende stad. Heb toch weer nieuwe dingen gezien. Gauw weer naar Berlijn 👍😁❣️

  2. Vlak na de oorlog heb ik er zes maanden gewoond, als 13-jarige op vakantie, met mijn nicht in de Havel en Spree gezwommen, Spandauer Gefängnis gezien, paar jaar geleden er Sylvester gevierd, wel het een en ander gezien, maar in jouw verhaal zitten veel interessante tips om te doen, mooie reisbeschrijving, wie weet volgend jaar misschien iets voor mij…

    1. Die gevangenis bestaat gelukkig niet meer Irene en ik heb nog nooit in de Spree gezwommen. Wie weet moet ik een vierde keer naar Berlijn haha. Jij alvast veel plezier mocht je gaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *