right-arrow

Wat doe je in deze tijd als je in het weekend van Black Friday liever alle winkels mijdt? Dan ga je op zoek naar wat nog wel open is en wat niet te ver uit de buurt ligt. Daar is het waarschijnlijk lekker rustig. En dat klopte. Bij het Veluws Zandsculpturenfestijn afgelopen vrijdag was de afstand tussen de bezoekers vaak veel groter dan 1,5 meter…

Winterevenement

Dit jaar bestaat het festijn 12 jaar. Of eigenlijk 12,5 moet ik zeggen, want het is nu winter en dit evenement wordt altijd in de zomer georganiseerd. De periode waarin alle campings en huisjes op het grootste aaneengesloten natuurgebied van Nederland (en sommigen zeggen zelfs van Europa, maar daar steek ik mijn hand niet voor in het vuur) zijn volgeboekt.  Door de lage aantallen bezoekers in 2020 blijft het dit jaar voor het eerst de hele winter door geopend. Ditmaal met het thema ’75 jaar bevrijding’.

En wat voelen wij ons bevrijd als we hier in Garderen van het ene levensgrote zandhoogstandje naar het andere wandelen. Je moet er bijna bovenop gaan staan om te geloven dat het echt alleen maar van zand (en water) is gemaakt. De meeste beelden zie je onder een dak, maar sommige staan ook buiten in weer en wind. En worden daarom met een speciale vernis behandeld die ze beschermt tegen hagel en storm. De meeste beschadigingen aan deze juweeltjes ontstaan helaas vaak door aanraking. Niet kijken met je handen dus, zou de juf op school zeggen.

Slag om Arnhem

De bevrijding van Europa begon natuurlijk in Normandië. Hiervan vind je dan ook mooie tafereeltjes, al was het een ongenadige actie destijds. Verderop de rood-wit-blauwe vlaggen en oranje boven aan het plafond: hier wordt Bevrijdingsdag gevierd. Minder gefortuneerd is de vrouw die kaalgeschoren wordt, maar ook dat hoort bij onze geschiedenis. De enorme scene uit een brug te ver – die om de Slag bij Arnhem – is onvoorstelbaar knap gemaakt, ook al klopt het perspectief niet altijd even goed. Maar dat maakt het alleen maar aantrekkelijker. Ernaast de Veluwe, kijk hier maar eens goed rond wat je allemaal in het bos aantreft!

Slag om Arnhem

Hopelijk heb je geluk en ontmoet je net als wij de wereldkampioen orgeldraaien. En zing je mee op de welbekende klanken van Vera Lynn. Iets verderop zie je mensen gekluisterd zitten aan de radio (BBC of Radio Oranje, ‘de stem van strijdend Nederland’). Daar tegenover piloten in bommenwerpers in reliëf. Daarna kinderen achter tralies op transport. En zo gaat het maar door. Ook buiten de overdekte hal.

Buiten de hal

Hier loop je langs allerlei foto’s van specifieke gebeurtenissen in de Gelderse dorpen en steden tijdens deze gruwelijke oorlog. Mijn eigen ouders waren destijds vanuit Arnhem ook geëvacueerd: mijn moeder naar Scherpenzeel. De generaties na ons zullen hier steeds minder van weten. En gelukkig maar. Mede daarom is het wellicht een aanrader hier de komende maand samen met oma, opa, je kinderen en/of kleinkinderen een bezoekje te brengen. Wel tevoren even aanmelden via de website!

Nadere info:

– Naast de zandsculpturen kun je ook nog de aangrenzende beeldentuin – gratis – bezoeken;
– Er zijn koffie en thee en een – al dan niet warm – broodje te verkrijgen: wel staand opeten;
– De winkel op het terrein biedt prachtige dingen voor in huis aan, helemaal voor de feestdagen.

Laatste tip:

Wil je weten wie al die mooie beelden heeft gemaakt, vergeet dan op het eind niet een blik te werpen op de zogenaamde Wall of Fame, waar de zandkunstenaars uit alle windstreken van de wereld een plekje hebben gekregen.                                                    

1 december 2020

Doe mee met de conversatie

1 reactie

  1. supergoede tip, geweldig, zo mooi gemaakt.
    Leuk om erover te lezen op je site en mooie foto,’s, nog even nagenieten. Dankjewel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *