right-arrow

Net over de grens met Duitsland, ruim een half uur rijden vanaf Arnhem en slechts 20 kilometer voorbij Emmerich, ligt Biotoppark Anholter Schweiz. We gaan vandaag eigenlijk voor de dieren maar genieten al snel van de prachtige omgeving en vragen ons af waar dat Schweiz nu eigenlijk vandaan komt. Wel zien we meteen dat deze dierentuin erg fraai is aangelegd.

In het bos

Je loopt hier door een heerlijk bosachtige omgeving volledig in het groen over zandpaden langs een heleboel dieren. En het is er erg rustig, zelfs op deze woensdagmiddag in de meivakantie. Bovendien is het hier heerlijk zo in het voorjaar met al die jonge dieren. Eerst zien we wadvogels, ooievaars en (bijzondere) eenden en aparte ganzen. Al snel daarna ontwaren we wilde zwijnen met hun kleintjes en veel herten. Maar er zijn ook Kameroen schapen en ezels. En er staat een heideschaap, een echt indrukwekkend beest, dat ik nog nooit eerder had gezien. De wasbeertjes flirten wat met elkaar, geweldig om mee te maken. En in de schaduw van hun hok liggen de rendieren, want de temperatuur loopt intussen behoorlijk op.

Zwitsers chalet

Voor de lunch nemen we plaats op het supermooie en bijzondere terras op het eiland rond een Zwitsers chalet. Hier heb je mooi uitzicht op de sprookjesachtige omgeving. Echt indrukwekkend wordt het na de lunch in het berenbos, waar alle beren een wreed verleden blijken te hebben. Hier genieten ze van hun vrijheid. Er tegenover zijn de wolven, die zich goed kunnen verstoppen tussen al het hout en groen. De wilde kat daarentegen poseert prachtig voor me in het zonnetje. Als wij er aankomen worden de otters gelukkig net gevoerd. Het is een koddig gezicht om deze dieren vliegensvlug door het water te zien glijden.

Die Schweiz

Aan het eind van de middag begrijpen we pas precies waar dat Schweiz nu eigenlijk voor staat. Vorst Leopold zu Salm-Salm bouwde in samenwerking met tuinontwerper Biesenbach ter herinnering aan zijn huwelijksreis een kopie van het Vierwoudstedenmeer: het Leopoldpark. Per schip en met paard en wagen werden rotsblokken en hout naar de Niederrhein gebracht. In het bos werd een meer uitgegraven volgens de contouren van het bekende meer in Zwitserland en aan de oever werden heuvels aangelegd.

Eind augustus 1892 vond de officiële oprichting plaats. Rond 1900 werd het park al vergroot en in het begin van de vorige eeuw veranderde het park langzaam in een wildpark. In 1968 werd het park, toen alleen nog bestemd voor inheemse diersoorten, voor het publiek geopend. Ter ere van het honderdjarig bestaan werd het park tussen 1990 en 1993 uitgebreid tot 56 ha, met karakteristieke landschapsvoorbeelden en zo natuurlijk mogelijke leefomstandigheden voor de daarin levende dieren.

Info:

Entree voor volwassenen is 7 euro, kinderen vanaf drie jaar betalen 4,50 euro;
Parkeren is gratis;
Leuk terras boven de vijver bij het Zwitserse chalet, waar je ook binnen wat kunt eten/drinken;
Door het park heen staan op een aantal plaatsen bankjes en stoeltjes voor een picknick;
Uiteindelijk hebben we 8,5 kilometer gelopen;
Tussen 1 november en 1 maart is het park alleen in weekenden en op feestdagen geopend.

Voor meer info raadpleeg: http://www.anholter-schweiz.de/nl/

25 april 2019

Vorig verhaal
«
Volgend verhaal
»

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *