right-arrow

We overnachten tijdens onze roadtrip door het zwoele zuiden van Amerika op 5 mei in Pensacola (West Florida). Cinco de mayo is in Mexico en de Verenigde Staten een (nationale) feestdag, dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Op Internet hebben we al heel wat plaatjes van festiviteiten gezien: Mexicaanse dans, Mariachi bands en vooral veel sombrero’s. Maar waar komt Cinco de Mayo nu eigenlijk vandaan?

Het was een onwaarschijnlijke overwinning, die van de Mexicanen op het Franse leger op 5 mei 1862. De kleine ongetrainde brigade van generaal Ignacio Zaragoza verslaat het almachtige leger van keizer Napoleon III. Mexico is zo trots dat president Benito Juárez 5 mei (Cinco de Mayo) tot nationale feestdag verklaart. In Mexico wordt deze overwinning dan ook vaak uitbundig gevierd. En omdat er ook veel Mexicanen in het Zuiden van de VS wonen is Cinco de Mayo ook hier niet onbekend.

’s Ochtends liggen we eerst op het spierwitte zandstrand van Pensacola en ‘s middags verkennen we het stadje. We moeten in ieder geval in het historische Seville Quarter zijn. Al snel zien we een boel sombrero’s om ons heen. Zelfs de chihuahua’s dragen er een. Sommige hondjes hebben zelfs een rokje. Het moet niet gekker worden!

En dan moet de menigte aan de kant en worden er dranghekken geplaatst en een groen tapijt uitgerold. Wat is dit? Nou, kijk zelf maar. Een hondenrace, maar dan wel een heel bijzondere en gewoon voor de lol.

’s Avonds is er een soort van braderie en zoals bijna altijd in Amerika eindigt de avond al vroeg. Dus ik zou zeggen, rijd er niet voor om. Maar ….. mocht je op 5 mei in de buurt van Pensacola zijn: pak dan dat dagje lekker mee, helemaal als je een hond(je) hebt!

1 mei 2019

Vorig verhaal
«
Volgend verhaal
»

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *