right-arrow

Op de voet van de laars in Zuid Italië ligt hoog op een rots de prachtige kustplaats Tropea, omringd door groene heuvels en parelwitte stranden. Niet voor niets wordt Tropea De Parel van Calabrië genoemd. Hier komt ook die beroemde zoete rode ui vandaan: Cipolla Rossa di Tropea. Zo mogen alleen de uien zich noemen die in een afgebakend geografisch gebied worden geoogst. Soms is de ui langwerpig, dan is hij al halfwas (ofwel jong) geoogst. Ik hoop oprecht dat we de echte hebben gegeten, maar zo niet, is er geen man over boord. Ook zonder de ui uit Tropea kun je hier alle dagen heerlijk smullen!

Het is herfstvakantie als wij vanaf de luchthaven in Lamezia Terme richting Tropea rijden langs deze kust van de goden (Costa degli Dei). Onderweg maken we een stop in Pizzo voor een gelato. Het uitzicht over de zee is hier al prachtig. Datzelfde geldt voor het uitzicht op Tropea en de zee vanuit ons appartement later op de dag. Ook de temperatuur is hier na 20 oktober nog heerlijk.

Hoog boven strand en zee torent de kerk Santa Marina dell’Isola uit op een klif. Ooit was dit een eiland (isola) maar door de zee werd voortdurend zand aangevoerd en daarom is de klif nu met het vasteland verbonden. Beneden is het strand. Ook het historische centrum bevindt zich boven en via bochtige wegen of trappen moet je dan afdalen naar het strand.

Vooral ’s avonds is het erg gezellig in dit stadje met haar geplaveide straten en steegjes en sfeervolle pleinen. Zelfs in het smalste steegje staan nog tafels en stoelen, tussen huis en fiat 500 in. Je vindt dus altijd wel ergens een plekje om aan te schuiven.

Als je goed kijkt zie je met helder weer vanaf Tropea een eind op zee zelfs het eiland Stromboli liggen. De gelijknamige vulkaan met haar nog altijd actieve kraters hadden we graag willen bezoeken, maar helaas voeren de boten die dag door de stormachtige wind niet uit.

Alleen maar meer reden dus om nog eens terug te gaan naar zalig luieren op witte stranden, smullen van Italiaans eten en ambachtelijke ijsjes. En ja, die worden hier zelfs ook van die beroemde rode ui gemaakt!

In Pizzo (een half uur ten noorden van Tropea) kun je nog de zgn. Chiesetta di Piedigrotta (een kerk/beeldengrot) aan zee bezoeken. De oorspronkelijke kapel dateert uit de 17e eeuw en is gebouwd door schipbreukelingen als dank voor hun redding uit de storm. Een plaatselijke kunstenaar (Angelo Barone) besloot rond 1880 de grot groter te maken en van heiligenbeelden te voorzien. Na zijn overlijden in 1917 nam zijn zoon het over en door zijn hand kreeg het zijn laatste verschijning. Als het ruige zee is blijft de grot gesloten. Raadpleeg hiervoor de site.

Zicht op Pizzo

Meer info:

Wij vlogen op Lamezia Terme en verbleven in een driepersoons appartement van hotel Tirreno (Contrada Cervo, 89861 Tropea). Alles is hier voortreffelijk: het uitzicht, het ontbijt, de kamers met terras en het zwembad. Om de hoek van het hotel is een klein supermarktje met ontzettend vriendelijke bediening. Hier loop je dus zo naartoe. Toch is het handig hier een huurauto te hebben, omdat alles best lastig bereikbaar is met die enorme hoogteverschillen. Neem dan het liefst een kleine, want veel ruimte om te parkeren is er vaak niet.

6 mei 2019

Vorig verhaal
«
Volgend verhaal
»

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *