right-arrow

“Bukken!” zegt onze gids. “Dit is weer zo’n extreem laag bruggetje”.

Op onze tocht langs de mooiste plekjes aan de rivier de Berkel en over de Grote Gracht worden wij vandaag begeleid door Gerti Wentink. Geboren en getogen in Zutphen. Hij kent dus ook alle verhalen over de stad.

Fluisterboot

Bij de steiger aan het Rijkenhage, midden in het centrum van Hanzestad Zutphen, zijn we op deze prachtige houten fluisterboot gestapt. Dit lijkt ons vandaag een heerlijke tijdsbesteding, aangezien de zon hoog aan de hemel staat en het, met een licht windje, zo’n graad of 25 wordt.

Een kaartje kost maar 4,50 euro en daarvoor ben je een uur onderweg. Dat kaartje hebben we rond 11 uur gekocht bij het zogenaamde Leeuwenhuisje aan de Rijkenhage 1, ongeveer 50 meter terug.

Onze fluisteraar (schipper) vertelt ons allerlei verhalen. Bijvoorbeeld over de bloeiende joodse gemeenschap in de dertiger jaren, toen er nog ongeveer 500 joden in Zutphen woonden, waarvan er na de Tweede Wereldoorlog nog maar zo’n 50 over waren. Hij wijst ons ook op de Davidster op het raam van een huis langs de route.

Verder verhaalt Gerti over de appartementen in de Watertoren en de Zutphense architect die hierop is afgestudeerd. Over de broederschap Sint Anthony en de “dames van onbesproken gedrag”. Het gesteggel met onder andere Sienna (ItaliĆ«) wie er nu de oudste bibliotheek bezit. En over de stadsmuur van Zutphen en haar historische hofjes. We horen ook het verhaal over de ijsbaan en het door de gemeente afgewezen verzoek van de hier aanwezige Vrije School juist op deze plek, waar voorheen nog wedstrijden werden gereden, een vervolgopleiding te willen bouwen.

Amsterdamse school

Maar bovenal genieten we van de mooie uitzichten op de oude huizen in Jugendstil, Art Deco en Amsterdamse School-stijl gebouwd. De gezellige, aan het water grenzende, tuinen met hun zitjes in allerlei soorten, kleuren en maten. En de hoge bomen, die ons vaak omringen. Eendjes en waterhoentjes zoeken dekking onder de waterranden als we voorbij varen.

De ijsvogeltjes heeft Gerti helaas nooit meer gezien op “het vogeleiland”. Wel kunnen we volgens hem later dit jaar gratis appels gaan plukken in de boomgaard, die de gemeente hiervoor speciaal heeft aangelegd.

IJsselpaviljoen

Wij vonden het een zalige tocht, die we uiteindelijk konden besluiten met een heerlijk gratis kopje koffie en een lekkere salade Nicoise bij het IJsselpaviljoen. Op het terras boven de IJssel kun je hier dan ook nog genieten van alle grote schepen die voorbij varen.

De Stichting Toeristisch Varen vaart zeven maanden per jaar zeven dagen per week, helemaal met vrijwilligers. Ook het onderhoud aan de boten verrichten de vrijwilligers zelf. 
Voor meer informatie over fluisterboten in Zutphen klik hier.

7 Juli 2010

Vorig verhaal
«
Volgend verhaal
»

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *