right-arrow

‘Wat was nu je mooiste roadtrip door Amerika?’ vragen mensen mij vaak als ze zelf zo’n trip willen gaan maken. In de afgelopen negen jaar heb ik namelijk zes – zelf samengestelde – roadtrips door Amerika gedaan en één door Canada. Deze vraag kan ik zo 1,2,3 niet voor iemand anders beantwoorden, maar in dit blog ga ik toch een poging wagen.  

Golden Gate Bridge San Francisco

Voorbereiding

Vraag je eerst de volgende vier zaken af:
1. Wat is mijn budget?
2. Hoeveel tijd heb ik/wanneer kan ik?
3. Waar wil ik slapen/hoeveel vrijheid wil ik?
4. Wat wil ik doen buiten het autorijden?
Je budget bepaalt uiteraard wat je kunt doen en bedenk daarbij dat een aantal zaken je uiteindelijke kosten zeer beïnvloedt.

NB: West-Canada laat ik hier buiten beschouwing omdat dit een ultieme natuur- en dierenreis is en in die zin ook echt afwijkt van de roadtrips door Amerika.

Hoogseizoen

Het hoogseizoen is altijd duur, dus kun je in de voorjaars-/mei- of herfst-/kerstvakantie (of zelfs daar buiten) laat dat dan niet na als je de kosten in de hand wilt houden. Daarmee kom je meteen op hoeveel tijd heb ik. Zo ben ik slechts eenmaal drie weken geweest en dat was dan ook nog eens in het hoogseizoen; de andere reizen waren allemaal korter. Ik wilde graag mooi weer in Noordoost-Amerika en dat is daar in die andere perioden zeker niet gegarandeerd.

Buiten hoogseizoen

Daarentegen is het in juli/augustus in West-Amerika behoorlijk heet en kun je daardoor vaak niet meer doen dan in de airco rondrijden en ik ben graag actief bezig. In het hoogseizoen is het ook drukker. Als je dus ultieme vrijheid wilt en die dag pas beslissen waar je slaapt, dan zal het ofwel lastig worden omdat alles vol zit, ofwel je budget wordt zwaar overschreden, omdat je toch ergens moet slapen en geen zin meer hebt in verder zoeken. En ja, dat geldt ook voor campers en campings heb ik begrepen.

Vrijheid

Bovendien staat je route grotendeels vast en heb je in de praktijk niet zoveel speelruimte, maar dat hangt uiteraard ook van de lengte van je reis af. Rijd je graag of wandel je graag, ben je een shopper en een stadsmens of een zonaanbidder en strandganger? Dat alles bepaalt welke reis je het meest aanspreekt. De routes zijn trouwens min of meer aangegeven en zeker niet exact: hier en daar hebben we vaak nog wat aftakkingen gereden.

Roadtrip Florida – 9 dagen

Pretpark, jachten, schitterende stranden en natuur

Florida is vlak, heeft leuke kuststadjes (voor de rijken der aarde aan de oostkant, waar imposante jachten liggen) en bloedmooie witte stranden, vooral aan de Mexicaanse Golf. Sanibel Island is een plaatje. Kijk uit voor kreeften bij het zwemmen. Miami heeft een paar aantrekkelijke wijken en ook een heerlijk stadsstrand en de Everglades zijn echt bijzonder met al die krokodillen. Ga hier op een airboat, maak kennis met de wasbeertjes en zie rivierschildpadden.

Key Largo is een klein eilandje waar je heerlijk kunt relaxen en zelfs in een heus natuur marinepark kunt snorkelen. Orlando is fun town, niet bijzonder, maar geweldig als je van pretparken houdt. Zelfs ik vond de Harry Potter baan leuk en dat is best bijzonder, omdat ik niet zo’n pretparkliefhebber ben. Vlieg heen en terug naar/vanaf Miami.

Roadtrip Highway 1 Californië – 14 dagen

Leuke steden, prachtige natuur en stranden

Hier herken je veel van TV en film. San Francisco is een heerlijk relaxte stad aan zee met die Golden Gate bridge en haar vele heuvels. Rijd Highway 1 ook vanaf hier naar beneden en niet andersom, zo geniet je het meest van de fantastische uitzichten, omdat je aan de goede kant van de weg zit. Vergaap je aan het grandioze Yosemite park en haar grote bomen. Zie eventueel beren.

Monterey is geweldig: kleinschaliger dan SF maar even leuk, zeker om op walvissenjacht te gaan. Santa Barbara is een filmset en Los Angeles leuk vanwege Hollywood (hills), Santa Monica, Beverley Hills en Spaanse invloeden. Ga zeeolifanten en/of dolfijnen zien onderweg langs de kust en San Diego is een leuke stad met haar geweldige stranden en ligging bij de Mexicaanse grens. Vlieg op San Francisco en vanaf Los Angeles of San Diego terug. Deze reis is in twee weken goed te doen. Wij combineerden hem zelfs nog met een paar dagen New York en een binnenlandse vlucht naar San Francisco tijdens de meivakantie.

Roadtrip Noordoost-Amerika – 21 dagen

Indrukwekkende steden, mooie natuur, strand

De enige reis in het hoogseizoen. Hij was best duur. Sowieso is de oostkust over het algemeen duurder dan de westkust. Het weer is hier anders dan aan de westkust. Tijdens deze reis kom je door maar liefst 12 staten en zie je zelfs nog een stukje Canada bij de overweldigende Niagara watervallen.

Je ziet New York, de meest Europees aandoende stad Boston en het relaxte Cape Cod, de fraaie kust van Maine, eet er goedkoop kreeft en waarschijnlijk tref je herten in Arcadia Nationaal Park, je maakt kennis met het bijzondere stadje Bar Harbor en verbaast je over de schoonheid van de White Mountains. Werp een glimp op het bijzondere leven van de Amish, bezoek het indrukwekkende Washington en je kunt daarna lekker bijkomen op het strand van Jersey Shore. Zowel heen als terug vlieg je naar/vanaf New York.

Roadtrip Deep South – 14 dagen

Muziek, natuur en strand

Je vliegt op Atlanta en kunt een bezoekje brengen aan het aquarium, de Coca Cola fabriek of het CNN center, rijdt door de schitterende Great Smoky Mountains naar pretpark Dollywood en daarna naar het muzikale Nashville, bezoekt het huis van Elvis in Memphis (echt doen, kan niet tegenvallen) en ziet waar Martin Luther King werd neergeschoten.

Je rijdt langs de imposante Mississippi naar het gezellige Frans georiënteerde New Orleans, niet voor niets ‘The Big Easy’ geheten. Lekker uitrusten doe je weer een dagje op het strand van Pensacola en daarna snorkel je met zeekoeien en vaar je op een bootje in Crystal River (echt kristalhelder water). Het witte strand van Clearwater wacht je tenslotte op en hier kun je op dolfijnen excursie. Vanaf Tampa vlieg je dan weer naar huis. Deze reis deden wij in twee weken tijdens de meivakantie.

Roadtrip Las Vegas en canyons – 9 dagen

Imposante landschappen, get your kicks at route 66, speeltuin Las Vegas

Vanaf Las Vegas rijd je langs de indrukwekkende Hooverdam over de bekende route 66 naar het gezellige wintersportplaatsje Flagstaff, je bezoekt het spirituele rode stadje Sedona en haar omgeving, zwemt in een rode kloof, ziet de Grand Canyon en het bijzondere Lake Powell bij Page, overziet de magnifieke Horseshoe Bend, bezoekt cowboystadje Kanab en de resten van het filmdorp van ‘How the West was won’.

Rijdt door de imposante canyon van Zion Nationaal Park en geniet van funtown Las Vegas. De zwembaden zijn er in ieder geval heerlijk. Waag hier zo je wilt een gokje in een van de schitterende casino’s als The Venetian en het beroemde Caesars Palace (uit ‘The Hangover’) of geniet van de fonteinen bij het Bellagio. Rijd paard in Red Rock Valley tussen de cactussen als een cowboy.

Roadtrip Zuidwest-Amerika – 14 dagen

Winterzon in fantastische natuur en gezellige steden

Tijdens kerst is het in Los Angeles nog lekker warm. Ik ben bij deze reis voornamelijk bezig geweest om de winterse sneeuw te vermijden en ben dus onder een denkbeeldige sneeuwlijn (c.q. hoogte) gebleven. Vrijwel alle dagen was het zonnig en warm weer op een enkele bui nagelaten. Ga op deze reis verder dan de geijkte paden in Los Angeles, bezoek de wijk met foute kerstversiering, de Mexicaanse buurt, maak de klim naar het Hollywood Sign, wandel lekker lang door Joshua tree nu het niet zo heet is, vier feest in Palm Springs en bezoek de prachtige natuur van Tonto National Forest met haar cactussen en ghosttown Goldfield.

Hike door het magnifieke Saguaro National Park, geniet in Phoenix Zoo en vier Oudjaar in de zon. Doe een flitsbezoek aan Mexico en verwonder je over de surrealistische omgeving van the Salton Sea. Geniet van de waanzinnige woestijn in Anza Borrego en het fantastisch afwisselende landschap tijdens de reis terug naar Los Angeles. Vlieg vanaf hier weer naar huis.

Kiezen

Ben je nog nooit in Amerika geweest en wil je daar de reis van je leven maken? Kies wat mij betreft dan voor de roadtrip Highway 1 of Las Vegas (of combineer ze), want alleen al landschappelijk gezien zijn deze het meest spectaculair. Al bevat de trip Zuidwest-Amerika ook uitermate fraaie natuur. Houd je van pretparken en strand (en wat natuur) kies dan voor de eerste reis door Florida.

Heb je altijd al de Niagara watervallen willen zien, Boston willen bezoeken, het witte Huis willen bewonderen of kennis willen maken met de leefwijze van de Amish? Kies dan voor Noordoost-Amerika. Ben je dol op de Amerikaanse sterren als bijvoorbeeld Dolly Parton en Elvis kies dan voor de reis Deep South, echt bijzonder. Landschappelijk gezien is het, op de Smoky Mountains en de stranden op het eind na, een stuk minder dan de andere reizen. Wel kun je eventueel dolfijnen en zeekoeien zien.

En heb je ’s zomers geen tijd en lijkt het je leuk eens winterzon te beleven kies dan voor de laatste reis. Overigens kun je door heel Amerika echt overal goed shoppen in grote shopping malls.

Dagindeling en verblijf

Ik rijd nooit meer dan hooguit drie tot vier uur per dag (op een enkele uitzondering na), zodat je niet alleen maar in de auto zit, maar bijvoorbeeld ook een wandeling kunt maken of een rondje kunt zwemmen.  Bedenk wel dat autorijden hier heel wat relaxter is dan in Europa (het drukke Los Angeles daar gelaten).

Verder verblijf ik dus graag in vooraf geboekte motels/hotels, omdat ik dan geen omkijken heb naar het zoeken van een slaapplaats of zorgen over mijn budget. Bovendien weet ik dan tevoren waar ik terecht kom, want er loeren twee gevaren in Amerika: bedbugs* en criminaliteit. Met beide kom ik liever niet in aanraking. Er zijn echt buurten in bijvoorbeeld Miami of Los Angeles waar je liever niet wilt komen. Ik huur ook een auto omdat deze goedkoper rijdt dan een camper en overal makkelijk parkeert.

Kortom: mijn ervaring is dat je een betaalbare – relaxte – roadtrip naar Amerika het beste zo vroeg mogelijk kunt boeken. Maak gebruik van aanbiedingen van vluchten en boek je verblijf ook meteen tevoren. Datzelfde geldt voor de auto. En uiteraard kun je ook bij de bekende aanbieders een kant en klare reis boeken als je dat fijner vindt, maar dat loopt veelal in de papieren. Misschien kun je mijn routetips hierbij wel gebruiken.

*bedwantsen zijn een veel voorkomend probleem in Amerikaanse motels en hotels.

13 juli 2019

NB: nog niet genoeg van Amerika gezien? In 2022 hebben we een roadtrip met een busje vanaf Las Vegas tot aan Yellowstone en terug gedaan. En overnacht op campings in de vrije natuur. Benieuwd? Lees dit verslag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *