right-arrow

Parel van de Adriatische zee is wat mij betreft een dik verdiende bijnaam voor deze stad. Wat een verrassing. Het oude centrum van Dubrovnik staat vol met historische gebouwen omringd door een stadsmuur met een fort stammend uit de 8e eeuw. Geen wonder dat het UNESCO werelderfgoed is. De oude stad is helemaal autovrij en zowel in als rondom vind je zalige strandjes en aangename terrassen aan die azuurblauwe zee. En – niet te vergeten – een verrukkelijk eiland voor de kust.

Dubrovnik bezien vanaf de ingang van Fort Lovrjenac

Tip 1:

Vermijd het hoogseizoen: Dubrovnik is erg toeristisch. Wij zijn er begin mei en dan is het er al druk. Een ober vertelt ons dat sinds Game of Thrones hier werd gefilmd het toerisme er zo’n beetje ontplofte.

Stradun

Vanaf Pile gate kun je via Stradun (de hoofdstraat) richting haven lopen, dan passeer je al een hele hoop bezienswaardigheden.

Tip 2:

Loop die twee kilometer over de stadsmuur, ook al is het duur. Ga wel vroeg (tussen 8 en 9 uur) of later op de dag (na vieren) om niet in optocht te lopen en de bakkende zon te vermijden. Betreed de stad vooral ook van alle kanten ofwel door alle stadspoorten. Pile, Buza en Ploče Gate zijn respectievelijk de westelijke, noordelijke en oostelijke stadspoort. Elke entree is even indrukwekkend!  

Tip 3:

Schaf de Dubrovnikpass aan: daarmee mag je naast het lopen over de stadsmuur ook gratis een aantal andere attracties in. Rector’s Palace bijvoorbeeld: van buiten verfraaid met een imposante zuilengang en de witte hal binnen is voorzien van een statige trap. Je vindt hier onder andere antieke meubels en schilderijen van Italiaanse meesters. Hier tref ik voor het eerst in mijn leven ook een heuse draagstoel aan, die ik in die heerlijke historische films zo vaak voorbij heb zien komen.

Tip 4:

Neem met je pas ook een kijkje in het maritiem museum , dat je vanzelf tegenkomt als je onderweg bent op de stadsmuur. Ik wist niet dat de stad zo lang geleden al zoveel handel dreef met omliggende landen en ook een belangrijke rol speelde in de scheepvaart en scheepsbouw. Al vanaf de 12e en 13e eeuw begon men de stad te fortificeren om zo de haven te kunnen verdedigen en het scheepvaart verkeer te kunnen controleren.

Tip 5:

Bij Pile Gate vind je het Franciscaner klooster: een juweeltje! Ook deze mag je na het tonen van je Dubrovnik pass zo in. De palmen staan hier te zwaaien in de wind op de binnenplaats van een schaduwrijke colonnade. Zelfs in mei is die al welkom…

Tip 5:

Niet alleen oogt de stad Italiaans: hij ruikt ook zo. Overal komt de pizzalucht je tegemoet. Eet hem vooral bij Storia (Dubrovačke Gradske Zidine, Ul. kneza Damjana Jude 6). Als je je al niet in Italië waande, gebeurt dat nu zeker. Als ik onze serveerster complimenteer vertelt ze dat hij hier ook echt op zijn Italiaans wordt klaargemaakt. En dat proef je: wat een wereldpizza!

Tip 6:

Je kunt het water in Kroatië prima uit de kraan drinken. Dat scheelt je weer een paar flessen mineraalwater kopen. Al smaakt het Kroatische bier ook best en vooral de Radler beviel ons erg goed.

Tip 7:

Doe goede schoenen aan, je loopt hier continu trapje op en trapje af. De zijstraatjes leiden je omhoog de heuvel op en de treden zijn echt steil! Gelukkig is bijna alles op loopafstand te doen.

Tip 8:

Je portemonnee moet niet te dun zijn! Kijk dus eerst op de menukaart naar de prijzen. Zo betaalden wij op het terras bij de oude haven 5,60 euro voor een kop koffie en hadden we er voor hetzelfde geld nog overheerlijke taart bij op het terras van Bistro Revelin bij de Ploče Gate (waarvandaan je mooi uitzicht hebt over de stad, de oude haven en het eiland Lokrum aan de overkant).

Zicht op de oude haven

Tip 9:

Bezoek Lokrum en ontvlucht de drukte en de hitte. Het is maar een kwartiertje varen en je kunt er zwemmen in Mrtvo More (Dode zee in het Kroatisch): een spectaculair zoutmeertje. Ook de ruïne van het voormalige Benedictijner klooster is instawaardig en het uitzicht vanaf Fort Royal over de omliggende omgeving waanzinnig. Je bereikt dit over het Path of Paradise, wat ik een bijzondere benaming vind. Het betegelde pad gaat namelijk steil omhoog en met die hitte kan dat een hel zijn!

Eindig op een strand: bij Lokrum Plaže kun je bedjes huren. En ik waarschuw je vast: ga er niet op zitten! Veel bezoekers doen dit, omdat ze niet door hebben dat ervoor betaald moet worden en vertrekken dan meteen weer als de verhuurder arriveert (en die duikt regelmatig op ;-))

Tip 10:

In het pakket van de Dubrovnik Pass zit ook Fort Lovrjenac: hiervandaan kijk je heerlijk uit over de Parel van de Adriatische zee en de zee zelf. Het is een klein klimmetje naar boven langs geurende pijnbomen. Uitrusten daarna doe je op het supergezellige terras in het haventje beneden. Gelegen aan Kolorina Bay, ook wel bekend als King’s Landing Harbor uit de hitserie Game of Thrones. En zo zijn er nog veel meer filmlocaties van de tv-serie te vinden in de stad (o.a. Ploče Gate, Stradun en Fort Lovrjenac zelf).

Tip 11:

Geniet vooral van de lieve, gastvrije en praatgrage Kroaten. Bij onze ontvangst in de Bed zonder Breakfast mochten we meteen doorlopen naar de keuken van het gezin, wees oma (Baba Katerina) ons eenmaal boven gekomen de weg in goed Engels en kregen we meteen koffie en thee op het terras. Iedereen spreekt trouwens Engels in deze stad, dus dat is mooi meegenomen voor wie geen talenknobbel heeft.

Verblijf sowieso iets buiten de stadspoorten: je betaalt dan een stuk minder en het is er ook veel rustiger. Bedenk wel dat je noordelijk van de oude stad een aantal trappen terug naar huis, de heuvel op, zult moeten nemen. Maar daar slaap je alleen maar beter van, toch?

Tip 12:

Neem je zwemspullen mee in je koffer en ga naar een strandje, welke dan ook. Wij bezochten dat bij Fort Lovrjenac in de oude stad zelf en liepen het iets drukkere Banje Beach richting oosten voorbij. Het baaitje daarna (Sveti Jakov) hadden we ’s ochtends bijna voor ons alleen. Je moet er wel wat trappen voor af en vooral weer op voor de terugweg van ruim een half uurtje lopen.

Info:

  • Dubrovnik ligt in Dalmatië, de zuidelijke kustregio van Kroatië;
  • Het is 2,5 uur vliegen naar Dubrovnik;
  • Een taxi naar de oude stad kost normaal tussen de 30 en 40 euro en wij betaalden er 20. Er gaat ook een shuttlebus, die kost 10 euro pp en een lijnbus voor 4 euro pp (maar niemand wist hoe laat die vertrok, ook niet na tien minuten wachten);
  • Wij verbleven in Villa Katerina, een kwartiertje lopen vanaf Pile Gate. Vrijwel om de hoek is een supermarktje en een bakker (en de ene dag spreekt men er beter Engels dan de andere);
  • Hou je van betaalbaar en lekker vis eten met een super vriendelijke bediening ga dan naar Konoba Aquarius (Ulitca Kneza Damjana Jude). Je zit dan in een fijne binnentuin aan de stadsmuur. Kijk hier trouwens niet raar op als je af en toe moet zwaaien naar toeristen die over de stadsmuur struinen en maar wat graag een blik op je bordje werpen;
  • Een andere optie is Sesame (Dante Alighieri 2) op vijf minuutjes lopen vanaf Pile Gate: zo leuk buiten eten! Bestel vooral de mosselen voor twee en smul ze!

24 mei 2024

Vorig verhaal
«
Volgend verhaal

Doe mee met de conversatie

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *