right-arrow

Coronacrisis en reisblog zijn geen goede combinatie. Afgelopen paasweekend was de lockdown precies een maand van kracht. Gelukkig is er dichtbij huis ook veel moois te zien. Daarom in dit (foto)blog ons eigen landje. En laat (de media) je niet gek maken: er zijn nog genoeg rustige plekken te vinden. En natuurlijk gaan we daar niet iedere keer 100 kilometer voor rijden. Ik hoop dat ik je hier een beetje kan laten meegenieten van de natuurlijke schoonheid van Nederland. Om de zinnen even te kunnen verzetten.

Damherten op de vlucht

Amsterdamse Waterleidingduinen

Je struikelt er bijna over de in de Amsterdamse Waterleidingduinen: damherten te kust en te keur. Door de unieke ligging van dit pareltje vlak onder Zandvoort kun je niet alleen genieten tussen het water en het groen maar ook van het strand. En nee, uiteraard wandelen we niet tot aan of over de boulevard, want een kilometer verderop kom je niemand tegen.

Landschapspark Lingezegen

Tussen en achter het hoge riet in Landschapspark Lingezegen ten zuiden van Arnhem is het een gekwetter van jewelste. Grote hoeveelheden grutto’s en kluten scharrelen rond op een eiland in het lage water. Aalscholvers spreiden hun vleugels om te drogen. Zwanen en luid gakkende ganzen verjagen indringers bij hun nesten. Rivaliserende futenparen vechten om een visrijk plekje voor hun jongen straks. Ik zet mijn fiets bij het houten toegangshek neer. Dat is de tweede op deze plek vanochtend, geen idee of er meer volgen.

Uiterwaardenpark Meinerswijk

Uiterwaardenpark Meinerswijk aan de overkant van de Rijn bij Arnhem ligt er deze ochtend vredig bij. Het blauw van de hemel weerspiegelt in het water. Konikspaarden met dikke buiken voorspellen veel goeds dit voorjaar. De gallowayrunderen die hier normaal gesproken staan zijn vast een eind verderop getrokken. Tijdens mijn wandeling kom ik een ouder echtpaar tegen, een hardloper en een vader met twee kinderen. Ik schiet plaatjes.

Nationaal Park Veluwezoom

Nationaal Park Veluwezoom bij Rheden is op elk moment van de dag de moeite waard en ’s avonds voor zonsondergang fantastisch. Grote hoeveelheden paarden grazen zich dan een weg over de Posbank. ’s Ochtends is de kans op herten groot. Ik kom hier meestal doordeweeks en vermijd dan het drukke punt bovenaan de Posbank zelf. Blijf hier in het weekend sowieso weg.

Gaspeldoornen in bloei

Noord-Ginkel

Reeën bevolken de Noord-Ginkel bij Ede. Maar je kunt er ook een geelgors zien zitten op uitlopende bramenstruiken. De lammetjes bij de schaapskudde drentelen achter moeders aan op zoek naar wat melk. Moeder schaap heeft hier duidelijk geen zin in en loopt laverend tussen de rest van de kudde steeds weg.

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Hier zie je herten, moeflons en veel vogels. Normaal is de entree best duur maar nu tijdens Corona betaal je maar half geld. De ingang bij Schaarsbergen is gesloten. Die bij Hoenderlo en Otterlo zijn nog wel open. Niet in het weekend doen natuurlijk. Of op een feestdag. En nu je reis naar het buitenland voorlopig toch niet doorgaat kun je hier vast een verlofdagje aan spenderen…

Rond het huis en in de tuin

Zelfs een wandeling rond het huis levert mooie plaatjes op. Nijlganzen broeden bij ons aan de rand van de sloot. Zwanen bouwen er nesten en grauwe ganzen scharrelen samen met eenden, waterhoentjes en meerkoeten in het rond. In mijn tuin tsjilpen huismussen, heggenmussen en merels. Pimpelmeesjes en koolmeesjes springen van tak naar tak in de klimhortensia. Een vinkje steelt een paar zonnebloempitten. Op mijn terras struikel ik bijna over een groene kikker en aan de overkant zit een hevig verliefd paartje scholeksters de boel bij elkaar te schreeuwen. Met enige regelmaat staart een doodstille reiger vanaf het dak van de schuur naar de vissen in mijn vijver. Die laatste is natuur die ik wel kan missen.

14 april 2020

Doe mee met de conversatie

6 reacties

  1. Wat een prachtige natuur en zo dichtbij. Schitterende foto’s. Zo uitnodigend geschreven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *