right-arrow

Onze plattegrond heet Expeditionsplan, dus de verwachtingen op deze warme meidag zijn hoog gespannen: we gaan namelijk ZOOM Erlebniswelt (dierentuin) binnen. Mijn zoon heeft hier al twee jaar naar uitgekeken. Op Internet zag het er ‘vet gaaf’ uit. Dat parkeerplaats één en twee beiden al vol zijn en we voor onze expeditie nog een eindje moeten lopen vanaf parkeerplaats nummer drie deert hem niet. De tickets zijn thuis al uitgeprint, dus we kunnen in één streep door. Mijn dochter bestudeert alvast de folder met voedertijden van de dieren.

Zoom Erlebniswelt

ZOOM Erlebniswelt behoort zeker tot een van de mooiste dierentuinen (en wij kunnen het weten, want we hebben er heel wat gezien, binnen èn buiten Nederland). Deze Erlebniswelt bevindt zich in Gelsenkirchen, in Duitsland, op slechts een uurtje van de grensovergang bij Arnhem. Je betreedt met recht een andere wereld. Het kent namelijk maar drie gebieden: Alaska, Afrika en Azië. Ieder continent heeft zijn eigen specifieke toegangspoort vanaf het centrale plein na binnenkomst. En alle drie zijn geheel in stijl ingericht. Werkelijk niets is hier aan het toeval overgelaten: zelfs alle speelapparaten zijn aangepast aan het continent waarin ze staan.

Alaska

De ijsberen lokken, dus we besluiten eerst ALASKA met een bezoek te vereren. Het is grappig om hier borden naast het bospad te zien staan als ‘TRUCKS CROSSING’ of ‘WATCH FOR MOOSE ON ROAD’. We vinden het jammer (ondanks dat we beseffen dat het voor de dieren beter is) dat we vervolgens de lynx niet zien en ook het stinkdier niet kunnen ontdekken in hun ‘natuurlijke’ verblijf. Twijfel rijst of we wel de goede keuze hebben gemaakt vandaag, maar die wordt al snel tenietgedaan als we daarna twee Kodiakberen op de top van de heuvel zien liggen. Hun verblijf vormt een attractie op zich, met heuse rotspartijen, watervallen en stroomversnellingen. En het is een avontuur om op grote hoogte het ravijn over te steken over een bewegende touwbrug in deze dierentuin.

Daarna zien we in de diepte twee Kamchatkaberen stoeien onder èn boven water. Onze dag kan nu al niet meer stuk. Voordat we de ijsberen zien krijgen we gelukkig ook nog net een staartje mee van het voeren van de Californische zeeleeuwen. De pretparkachtige attractie Alaska Ice Adventure blijft ook voor u een verrassing, want we besluiten hem over te slaan.

Afrika

Na de lunch wacht AFRIKA op ons. Hier is de aarde overal, heel toepasselijk, rood. Je waant je echt in Afrikaanse sferen in de dierentuin. Er staat een heus dorpje met huizen op palen en rieten daken. De potten en pannen hangen buiten: het lijkt of de bewoners er ieder moment terug kunnen keren. Zoals verwacht strekt zich op enig moment een savanne voor ons uit, maar dat is pas nadat je leeuwen, giraffen, het bavianendorp, de flamingovijver, neushoorns en nijlpaarden hebt gezien. De laatste noemen ze hier Flusspferden, oftewel rivierpaarden. Overigens kun je van dit alles ook genieten vanuit een bootje (African Queen), dat alle dieren vanaf de uitgestrekte vijver van dichtbij aandoet. Op de savanne ontwaren we zelfs een gier, zittend op een boom. En we genieten van het uitzicht, dat hier werkelijk fenomenaal is.

Azië

Als we later AZIE via de prachtige tempelachtige houten toegangspoort betreden, lopen we via Buddha en wat riksja’s (dit zijn de heerlijke fotomomentjes, ook daar is volop aan gedacht hier) naar de ‘tempel’ waar de makaken zich bevinden. Zeker met deze bijna tropische temperatuur is het net India hier in de dierentuin. De Oran Oetangs liggen puffend van de hitte op hun groene eiland. In de schaduw van de grote rotsen, die hun (schier)eiland omringen, liggen de kleintjes. We besluiten, voor we huiswaarts gaan, nog een bezoek te brengen aan het overdekte Tropenparadies. Hier maakt de blik van herkenning op het gezicht van de kinderen al gauw plaats voor één van grote verbazing: aan het plafond hangen immense vliegende honden. Het zijn reuzen, in vergelijking met het kleine vleermuisje dat we eerder in AFRIKA ergens in een hoekje zagen hangen.

Deutsche gründlichkeit

De rondgang en dierenverblijven in ZOOM Erlebniswelt zijn zó opgezet dat je je met recht op expeditie voelt. Eerst licht men een tipje van de sluier op en daarna kun je steeds meer van de beesten zien. Zo nodig boven of onder water, van veraf en van dichtbij, voor en achter glas. Eigenlijk is ZOOM Erlebniswelt dus ook helemaal af, de alom bekende Deutsche Gründlichkeit waardig. Zelfs aan het milieu is gedacht: zo bevindt zich in ALASKA een waterbekken dat op een natuurlijke manier het water in de verblijven van beren, ijsberen en zeeleeuwen reinigt. Toch hebben we nog één minpuntje kunnen ontdekken: in het Westerndorp in ALASKA serveert men Bockwürste, Bratwürste en Pommes in plaats van hamburgers en steaks. Maar voor iemand die de Duitse keuken waardeert is dat natuurlijk geen enkel probleem. Mijn Frikadelle met brood en mosterd smaakte in ieder geval opperbest.

ZOOM Erlebniswelt, Bleckstrasse 64 in Gelsenkirchen is in de winter van 10 tot 17 uur open en in de zomer van 9 tot 18.30 uur. De entree voor volwassenen bedraagt ’s zomers 16 euro en kinderen van 4 tot 12 jaar betalen 11 euro. ’s Winters liggen de prijzen lager. De borden naar de dierentuin staan vanaf de snelweg duidelijk aangegeven. Zie voor o.a. de actuele prijzen www.zoom-erlebniswelt.de

30 juni 2011

Vorig verhaal
«
Volgend verhaal
»

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *