right-arrow

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Jamie Oliver volgend jaar een restaurant opent aan de Grote Marktstraat in Den Haag. De meest beroemde Engelse kok aller tijden haalde vorige maand nog de woede van de Spanjaarden op zijn hals omdat hij chorizo in zijn paellarecept had gestopt. En dat kan niet. Er mag vis, kip of konijn in, maar absoluut geen chorizo!

Paella en Valencia

Volgens de overlevering is de paella uitgevonden in Valencia, de derde stad van Spanje (na Madrid en Barcelona). Paella eten kun je er dus goed. Maar dat is niet het enige dat je kunt doen in deze stad gelegen aan de wat minder bekende Costa del Azahar.

Fietsen

Huur er om te beginnen een fiets. Dat maakt het gemakkelijk om de stad te ontdekken en het is minder vermoeiend dan slenteren in de warmte. Zelfs eind september kunnen we Valencia nog met gemak in korte broek en topje verkennen. Een fiets kost niet veel (wij betalen 7 euro per dag). Let bij ontvangst wel even op of hij ook goed fietst en alles in orde is, want wij geven hier vrijwel iedere fiets eerst nog een keer terug om hem te laten bijstellen (zadel, stuur). Maar daarna is het heerlijk rijden door bijvoorbeeld het groen in Turía park. Of je vangt een verkoelend windje als je vanuit het centrum richting strand fietst.

Door het water

Helemaal grappig is het om in de Ciudad de las Artes y las Ciencias (ofwel de Ciutat de les Arts i les Ciències in het Valenciaans, een variëteit van het Catalaans) door het ondiepe water te rijden. Maar daarover later meer.

Oude stad

Ons appartement ligt 500 meter van de beroemde kathedraal in de oude stad, met haar pleintjes en straatjes, om precies te zijn aan de Carrer de les Comèdies, nummer 15. Naast de kathedraal staat een Basiliek met de poëtische naam: Real Basilica de nuestra señora de los desamparados. Het gezellige Plaza de la Reina ligt vrijwel om de hoek op 350 meter van ons appartement vandaan. Hier zijn terrasjes en restaurantjes en er bevindt zich zelfs een gezellige Irish Pub. Vooral ’s avonds is het hier goed toeven, met live muziek en dans. Het mooie Plaza de la Virgen, omringd door witte statige gebouwen en voorzien van fontein, is 100 meter verder en in totaal zeven hele minuten lopen.

Mercat Central

Naar de prachtige centrale markt (Mercat Central) is het nog net geen tien minuten lopen, dus hier kun je zelf je verse ontbijtje bij elkaar sprokkelen. Als je dat tenminste niet gewoon op een van de terrasjes rondom deze markt wilt doen. ’s Middags en ’s avonds kun je hier ook – samen met de Spanjaarden – genieten van geweldige tapas.

Mercado de Colon

Vlakbij ligt de vijftiende-eeuwse zijdebeurs, La Longa de la Seda, een heerlijke plek om even tot rust te komen. In het zuiden van het centrum (fiets daar dus heen) ligt nog de Mercado de Colon, een mooi gebouw met een iets andere insteek dan een markt beoogt. Hier bevinden zich voornamelijk terrasjes, waar het heerlijk koel is door de combinatie van schaduw en zachte wind die door het pand waait.

Rivierbedding Turía

Jardí del Turía, het rivierbed van de Turía, is drooggelegd en tot park omgetoverd. Tot in de late jaren 50 stroomde de rivier nog dwars door de stad en overstroomde deze ook met enige regelmaat. Vandaar dat destijds – mede onder druk van de Valencianen zelf – besloten werd deze voortaan om de stad te leiden. Zowel overdag als ’s avonds, als het park en de omgeving mooi verlicht zijn, is het hier goed toeven. Het park ligt onder het niveau van de weg en daarom is het er heerlijk rustig, zonder het lawaai van de erboven langs razende auto’s. Er zijn terrasjes, maar ook sportparken en er is vooral veel groen.

Gulliver

En dan is er nog de speeltuin waar de reus(achtige) Gulliver ligt. Gulliver is negen meter hoog en 67 meter lang, dus je kunt je voorstellen dat spelende kinderen hier zich echte lilliputters kunnen voelen. Hij bestaat dit jaar trouwens 25 jaar. Neem er gerust een kijkje en let vooral ook op alle bruggen over de Turía, er is er niet één hetzelfde qua (bouw)stijl.

Ciudad de las Artes

Aan het einde van het Turíapark bevindt zich de moderne architectuur van de Ciudad de las Artes. Waar overdag het wit witter dan wit is en de zon schittert over het turquoiseblauwe water. Vrijwel alles hier werd ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Ga er vooral ook ’s avonds in donker een keer heen. Je weet niet wat je ziet! Zorg dan wel voor voldoende verlichting op je fiets, want daar ontbreekt het bij ons aan. Meenden we toch aan alles gedacht te hebben.

Strand

En dan opeens fiets je zomaar langs de boulevard van het uitgestrekte strand (Playa Malvarossa), waar zich heel veel terrassen op rij bevinden. Er is er ook één op het strand, de poten van de barkrukken staan hier echt in het zand. Eind september is de zee hier nog heerlijk warm, want zelfs een koukleum als ik – die de laatste jaren steeds meer moet wennen aan de temperatuur van natuurlijk water – loopt er in één keer in. De kleedkamers zijn in dit seizoen weliswaar gesloten, maar als je de ligstoelenverhuurder(s) een keer lief aankijkt mag je je misschien wel omkleden in een ligstoelen- en parasolhok.

Winter

Ook in de winter kun je hier gerust een bezoekje brengen, want de temperatuur kan zelfs in december en januari nog rond de 16 graden Celsius schommelen. Let wel goed op je spullen want er wordt hier veel en vaak gestolen. 

Botanische tuin (Jardin Botanico) en ander groen

Als je nog meer groen wilt zien ga dan even aan bij de Botanische tuin van de Universiteit van Valencia (Calle Quart, nr. 80). De entree is maar 2,5 euro per persoon en je brengt er toch gauw een klein uurtje door tussen alle palmen, bomen en cactussen. Samen met het leger katten dat deze tuinen tot hun thuis heeft gemaakt. Kortom, het is er gezellig. Net als in de Jardines de Monforte, waar Valenciaanse bruidjes zich laten vereeuwigen. Deze intieme tuinen bevinden zich in de buurt van haar grote broers: de Jardines del real or viveros, iets ten noordoosten van de Kathedraal aan de overkant van de Turía.

Plaza de toros en station

In het zuiden van het centrum ligt logischerwijs het Estacion del norte (!): een wit, modernistisch gebouw met gotische invloeden en met sinaasappels en oranjebloesem versierde façaden. Pal ernaast bevindt zich de stierenvechtersarena met museum. Tot op de dag van vandaag vinden er nog stierengevechten in Valencia plaats. Aan ons niet besteed.

Agua de Valencia

Vanaf het station hier kun je wel mooi met de metro terug naar het vliegveld voor de vlucht naar huis. Maar zorg er dan eerst nog even voor dat je dat beroemde drankje onder de sinaasappelbomen hebt gedronken: Agua de Valencia, een cocktail van sinaasappelsap, cava, wodka, gin en suiker. Laat hem wel voor je ogen klaarmaken, want wij kregen hem in een kan op het terras en hadden niet echt het idee dat er alcohol in zat. Maar wij zaten dan ook niet onder sinaasappelbomen…

Hieronder meer info over:

Ons appartement voor zes personen.
De botanische tuin.
De fietsverhuur.

17 november 2016

Volgend verhaal
»

Doe mee met de conversatie

2 reacties

  1. Bedankt voor weer een leuk reisverslag. We wonen maar anderhalf uur vanaf Valencia en gaan er nu zeker heen. Met de trein en dan de fiets. Met jouw geweldige tips kunnen we goed beslagen ten ijs op pad. Met warm weer maar 😉

    1. Oh wat leuk dat ik jullie nog kan inspireren vanuit ons koude kikkerlandje! Veel plezier alvast! 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *