right-arrow

Schiereiland Gargano, gelegen in Apulië in het zuiden van Italië en ook wel het spoor van de laars genoemd, is machtig mooi. Vooral Italianen zelf vieren hier graag vakantie. Buiten het seizoen is het hier in ieder geval niet overlopen, helemaal niet als je het zoals wij half oktober bezoekt. Het weer is dan nog heerlijk en de toeristen zijn er vrijwel weg. Dat betekent helaas wel dat je soms voor een dichte deur staat bij restaurants. Gelukkig is er echter altijd wel ergens een lekker tentje te vinden dat open is: per slot van rekening zit je in Italië, culinair land bij uitstek.

Drie witte stadjes: Rodi Garganico, Peschici en Vieste

Rodi Garganico is het eerste van de drie witte stadjes die we hier aan de kust willen bezoeken, voordat we verder rijden naar ons verblijf in Peschici. We lopen steile trappen op, kuieren door steegjes, kruisen pleintjes, passeren Piaggio karretjes en ijsbarretjes. Vooral het uitzicht over de Adriatische zee vanaf Corso Giannone is er geweldig, kortom: welkom in Italië!

Peschici ligt nog geen 20 kilometer verderop en de weg ernaartoe langs de kust (Strada Statale Garganica) is echt leuk om te rijden, vooral daar waar de weg bochten gaat maken. Op enig moment heb je dan prachtig zicht op Peschici, dat uit de rotsachtige bergen van de Gargano is ontstaan en recht boven zee het omringende landschap domineert. Het schiereiland bestaat voornamelijk uit uitgestrekte dennenbossen, die hier en daar worden onderbroken door parelwitte baaien. Peschici heeft ook een gezellig oud centrum met witte huisjes en idyllische panorama’s over zee.

Het goed bewaarde middeleeuwse centrum van Vieste, de grootste badplaats van de Gargano en van oorsprong Grieks, bestaat uit een wirwar van smalle steegjes, pleintjes en trapjes naar witte huizen toe. Ten noorden van het centrum ligt de levendige haven met vissersboten, van waaruit ook rondvaarten gemaakt worden langs de spectaculaire Garganische kust: niet alleen rijk aan grotten, maar ook aan hoge rotswanden en aan alleen via zee bereikbare, piepkleine witte strandjes.

Boottocht Gargano 

De boottocht duurt drie uur en beneemt ons echt de adem. We varen van Vieste naar Baia delle Zagare en bezoeken onderweg een paar grotten, waar de boot maar net in past. Met de auto zou deze trip zo’n 30 kilometer bedragen, maar vanaf de boot is het natuurlijk veel leuker. Onderweg maken we veel foto’s van deze waanzinnig mooie kust. We zien ook sportvissers met inktvissen in hun handen en er zwemmen enorme kwallen, die goed zichtbaar zijn in dit turquoise water.

Wandeling Peschici

Vanuit Peschici hebben we een leuke wandeling gemaakt via de pittoreske ‘trabocco’ van Mimi naar de heerlijke ‘Baia San Nicola’ waarbij je het strand nagenoeg voor jezelf hebt en kunt genieten van dat heerlijke zicht op zee. Er is een leuk strandtentje dat nog open is rond deze tijd: La Paranza Lido Bar Trattoria. Via de camping hier (Camping Village Baia San Nicola) zijn we weer teruggelopen naar Peschici, helaas wel bergop… Voor de liefhebbers: hier sta je vrijwel op het strand met je tentje.

Trabocco da Mimi

Dineren

Beide avonden hebben we in Peschici gedineerd bij Osteria Braceria Rinaldi (Corso Garibaldi 82). De eigenaar is erg gastvrij en kookt heerlijk. We hadden het restaurant de eerste avond voor ons alleen en het was erg gezellig. Dus bood hij aan de tweede avond speciale lokale gerechten voor ons te maken, vers van de pers. En daar was niets aan gelogen: bij ons vertrek vanuit de haven van Vieste de volgende ochtend stapte hij net van de boot gewapend met verse vis.

Lunchen en borrelen

Wat jammer dat we ’s middags nog geen honger hadden toen we aan de Viale Kennedy 29 aanschoven op het terras van Ristorante Pizzeria Piccolo Paradiso da Mario’s, want de vissen die hier op de barbecue lagen roken echt zalig. Een volgende keer zou ik er graag een keer lunchen, maar nu bleef het bij een cappuccino, waarbij je kunt genieten van het heerlijke vergezicht over de baai van Peschici. ’s Avonds bij ondergaande zon deden we dat op het terras van Bar La Rotonda, Corso Garibaldi 67. Hier serveren ze overheerlijke hapjes bij je Aperol Spritz.

Reis

Wij vlogen op Pescara, huurden een auto en hebben de eerste nacht in Vasto overnacht, een mooi en gezellig plaatsje met een lekker strand. Terug zijn we in één keer gereden: een rit van zo’n tweeënhalf uur, met een tussenstop in Vasto. Je kunt in plaats daarvan ook in Termoli een onderbreking maken, ook dit plaatsje is de moeite waard. Je zou ook op Bari kunnen vliegen. Vanaf Bari ben je wel langer onderweg naar Peschici, dus vliegen op Pescara is wellicht handiger. 

NB: De boottour kost nog geen 25 euro per persoon. Er vertrekken vanuit Vieste vanaf 1 april t/m 31 oktober twee boten per dag: één om half tien ’s ochtends en één om drie uur ’s middags.
Zie hiervoor: grotte marine gargano

15 Januari 2019







Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *