right-arrow

Op drie kwartier rijden van Enschede ligt in Duitsland het kleine stadje Rheine aan de rivier de Ems (met de helft van het aantal inwoners van Enschede). En Rheine heeft een geweldige dierentuin, waarvoor de entreeprijs ook minimaal de helft is van die in Nederland. Voor een dagje uit is dit een fantastische bestemming. Zeker als je het combineert met een bezoek aan Tecklenburg, aan de rand van het Teutoburgerwoud, slechts een half uurtje rijden voorbij Rheine.

De zogenaamde ‘Altstadt’ van Tecklenburg wordt gedomineerd door witte vakwerkhuisjes, gezellige straatjes en mooie uitzichten. Bovenop de heuvel staat de ruïne van een burcht, waar ’s zomers binnen de muren – voorzover die nog overeind staan – openlucht musicals worden opgevoerd. Mocht je belangstelling hebben, bekijk dan het programma van deze zomer. Met mooi weer is het heerlijk vertoeven op het terras met uitzicht van Hotel Drei Kronen: een ietwat gedateerd hotel, maar hoe Duits en hoe degelijk. De bediening was er erg vriendelijk en de lunch voortreffelijk. Op naar Rheine!

Het is rustig op deze woensdag in juli in de Zoo en het is handig dat we een – gratis – plattegrondje mee krijgen, want het is weliswaar mooi (en zeker voor de dieren ook ruim) aangelegd, maar niet gemakkelijk om je route vast te houden. We gebruiken hem dus goed.

Gelada kolonie

De eerste verrassing vlak na de ingang is de Gelada kolonie. Nog nooit heb ik deze expressieve apen, die ik alleen ken van natuurseries over hun Ethiopische familie, in het echt gezien. Ze komen dan ook uitsluitend in het Ethiopische Hoogland voor en grazen zich daar in de bergen de dagen door. De moeders hier hebben hun kleintjes op de rug en de dominante mannetjes waken erg goed over hun harem. Je hoort ze voortdurend geluiden maken ofwel met elkaar ‘praten’.

Tijger en berberapen

Volgende verrassing is de tijgerkooi, waarin een drieling ligt te slapen rond wat takken onder de bomen en daarna voelen we ons echt Tarzan, al wandelend tussen de berberapen, die hier vrij ronddolen in het bos. De berbers zijn erg vriendelijk en houden afstand, maar niet teveel. Ook klimmen sommige in de bomen in een (te) rap tempo waardoor ze in de toppen bijna tegen de ooievaarsnesten aanbotsen. En die zijn hier in groten getale.

Ooievaars

En dat is ook meteen onze laatste grootste verrassing: een veld vol ooievaars, zoveel zagen we er nog nooit eerder bij elkaar. Even een waarschuwing voor als je mocht gaan kijken als ze gevoerd worden: pas op voor je maag, want de kuikens vliegen in het rond. Best bizar. Dat je het maar weet.

Nog meer dieren

Verder kun je er onder andere lippenberen, zeehonden, pinguins, flamingo’s, otters, verschillende soorten maki’s (de halfapen uit Madagaskar) en een jakhals zien. Voor je het weet is de dag dan ook om. Mocht je echter nog tijd over hebben met kleintjes dan kun je eventueel nog een bezoekje brengen aan de Sommerrodelbahn in Ibbenbüren onderweg naar huis.

NB: Parkeren bij de Zoo is gratis, er is genoeg plek voor de ingang en meer info vind je hier.

12 juli 2019

Vorig verhaal
«
Volgend verhaal
»

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *