Rijd jij München ook altijd voorbij op weg naar het zuiden? Zonde, want ook zonder kerstmarkt of Oktoberfest is het fijn om in München te zijn. Het bezienswaardige centrum heeft een doorsnee van ongeveer acht kilometer, waar je veel leuks vindt: van historische gebouwen tot (vooral veel) Biergartens en brouwerijen, van surfers op de beek tot zonnen op het strand en van prachtige parken tot trendy culturele stekken. Ik heb er zelf ook nog nooit een stop gemaakt. Maar nu we er begin augustus voor een concert zijn, kunnen we in anderhalve dag best veel van München gaan zien. Servus in München!
We verblijven in het oosten van München en fietsen de stad binnen bij de Friedensengel. Een buitengewoon fijne binnenkomst mag ik wel zeggen, maar oordeel zelf.
Altstadt
Op een route van zo’n anderhalve kilometer vind je hier de bekendste (historische) gebouwen van München. Vanaf de Residenz met haar Hofgarten en Odeonsplatz met de Theatinerkirche naar het altes en neues Rathaus aan Marienplatz, door naar de Staatsoper aan Max Josephplatz en aan het eind loop je dan de Viktualienmarkt op.
Vanaf de Viktualienmarkt kun je voor een Beierse lunch (en/of een biertje natuurlijk) naar restaurant Zum Dürnbrau en/of het Hofbräuhaus. Ga bij die laatste vooral even naar binnen: het gewelfde plafond is een kleurplaatje en misschien word je er nog verblijd door een groep blazers in Lederhosen net als ik. En neem bij de eerste vooral de Kaiserschmarrn op het terras: de lekkerste die ik ooit heb geproefd! Extra tip: deel deze berg op je bord gerust samen met je reisgenoot, anders kan de helft waarschijnlijk terug! En ben je alleen, vraag dan een doggybag, daar kijken ze niet raar van op.
Noord München
Englisher Garten
Al rond 1790 werd dit park in het noorden van München aangelegd naar de Engelse landschapsarchitectuur van toen. Een geweldige groene oase in de stad, waar je heerlijk kunt wandelen of luieren (zelfs in je zwembroek). De beroemde Eisbachwelle vind je bij de zuidingang. Hier staan surfers in de rij om hun kunsten te vertonen.
Een koffie (of biertje natuurlijk) kun je doen op het terras bij de Chinesischer Turm en om in Europese sferen te blijven kun je ook een blik over het park werpen vanaf de Monopteros, rond 1835 opgetrokken in Griekse stijl. Al staat deze vanaf beneden genomen trouwens mooier op de foto …
West München
Schloss Nymphenburg, Königsplatz en Löwenbräukeller
Op weg naar Schloss Nymphenburg, doorkruisen we Königsplatz, waar we ons in het oude Griekenland wanen met al die neoklassieke gebouwen om ons heen. Moderner is de gekleurde Löwenbräukeller, waar je natuurlijk een biertje kunt drinken in de aangrenzende Biergarten. Wij bedanken even: er zijn er vast meer en we moeten nog veel fietsen vandaag.
Via de Südliche Auffahrtsallee langs het kanaal krijgen we zicht op het terrein dat het slot beslaat (minstens twee kilometer breed en twee kilometer lang) Dit kanaal loopt door tot in de tuin van Nymphenburg en om het slot heen, waar we later ook een gondelier (?!) zien staan. Nou ja, het is ook door een Italiaan gebouwd, so what can you say?
We zijn blij verrast met de ontdekking van dit Versailles van München en fietsen daarna verder richting Hirschgarten, met haar gemütliche (gezellige) Biergarten. We nemen er een Mass (een hele liter!) die we delen. Aan bier geen gebrek in deze stad.
Westpark
Nog zo’n groen paradijsje, waar het ook nog eens heerlijk ruikt. Niet betreden met honger dus, want als we de zogenaamde Grillzone passeren beginnen onze maagsappen goed te werken. Niet alleen de Thaise tempel, waar we in eerste instantie voor komen maakt hier indruk. De pagode uit Nepal en vooral de Chinese tuin mogen er ook zijn. Dit alles is in 1983 voor een internationale tuinexpositie gebouwd. Het park zelf lijkt – bedoeld – op het landschap van de Voor-Alpen: glooiend met twee meren. Bult op is het dus af en toe aanpoten. Het aangrenzende terras van Gans am Wasser ziet er aanlokkelijk uit. Ze hebben er vegan, veggie en klassiek Beiers eten (Bratwurst of Weisswurst met Bier en Bretzel dus).
Bavaria-Statue
Op naar het Bavaria-statue: een 18 meter hoog bronzen standbeeld dat uitkijkt over die beroemde Theresienwiese. Daar zijn ze trouwens al druk bezig met de opbouw van alle reuzententen voor het komende Oktoberfest. Even overweeg ik de trappen ervoor nog als een soort van Rocky Balboa te beklimmen, maar ik pas mijn tempo met deze warmte al rap aan. Het beeld werd in 1850 geïnstalleerd, ruim 30 jaar voordat het Vrijheidsbeeld in Amerika er kwam. Het stelt de personificatie voor van de Beierse glorie en macht. En net als bij het Vrijheidsbeeld kun je erin. Ik had deze prachtplek voor geen brons uh … goud willen missen.
Zuid München
Bahnwärter Thiel en Alte Utting
We trappen door naar Club Bahnwärter Thiel, waar met graffiti bedekte vintage treinwagons (soms zelfs opgestapeld) een ongedwongen en sfeervol bont geheel vormen. De creatieve geesten van de stad leven zich hier graag uit met boeklezingen, live muziek en dans.
Geen idee wie dit bedacht heeft maar een passagiersboot bovenop een brug over de weg plaatsen had ik zelf nooit kunnen bedenken. Ook hier bij Alte Utting is het behaaglijk en knus eten en drinken en cultuur snuiven.
Flaucher Strand
Hier worden we niet alleen verrast door het gigantisch brede en langgerekte stadsstrand, maar ook door het feit dat de FKK* hier nog levendig is aan de oevers van de Isar (net als in Berlijn). Er liggen best veel strandgangers in adamskostuum aan het water. We fietsen de rivier langs, steken houten bruggen over en genieten van dit zomerse tafereel zo dichtbij de stad. Ondanks dat de Isar gekanaliseerd is oogt zij nog redelijk natuurlijk op dit stuk: het water stroomt er in sneltreinvaart langs grote rotsblokken op en hoe dichter we het centrum weer naderen, hoe minder stenen we zien en hoe meer gras verschijnt. Muziek klinkt uit boxen, pubers spelen er beerpong, kinderen pierebaden en ouderen wandelen rustig over het pad langs de stroom op. Wat een bofferds zijn die Münchenaren!
*FKK staat voor Freikörperkultur, een diepgewortelde Duitse traditie.
Oost München
Paulaner Biergarten en Jakobi Dult
Langs de oostkant van de Isar fietsen fietsen we langzaam weer terug naar het imposante Vredesmonument in het oosten van München. Dat doen we via een Biergarten van Paulaner (die bijna geheel onder water staat na een hoosbui) en het Beierse parlement, dat in het zogenaamde Maximilianeum huist. De kermis/markt op Mariahilfplatz (Jakobi Dult) wil ik ook niet missen. Daarom schuilen we er tijdens de stortregen een tijdje onder de kraam van een vriendelijke boekverkoper tot het weer droog is. Een mevrouw naast ons maakt graag een praatje, maar zoals veel mensen hier, kan ik haar maar moeilijk verstaan. Onherkenbaar Duits zou ik het willen noemen dat Beiers. Ze hebben ook echt andere woorden voor veel dingen. Ik heb trouwens medelijden met de vissen op stok iets verderop, die ze Steckerlfisch noemen. En ik heb wel trek, dus neem ik die andere Beierse specialiteit: Schmalzkuchen (die echt nergens naar smaakt).
Werksviertel
Eind van de middag pakken we het zogenaamde Werksviertel nog even mee. Oude fabriekshallen zijn hier verworden tot een creatieve broedplaats. Er is van alles te doen waar wij helaas geen tijd meer voor hebben. Wij moeten nog naar een concert!
Tot slot nog twee tips:
- Neem als het kan je fiets mee of huur er een, dan kun je je met gemak door de stad bewegen voor al deze bezienswaardigheden en
- bekijk voor een eerste indruk even het lijstje hieronder. Ik had het tevoren graag gezien 😉
Bron: klik hier.
9 augustus 2024