right-arrow

Ben je dol op sprookjes èn op Kerst laat je dan betoveren tijdens een bezoek aan deze stad, niet ver van huis. Van 22 november t/m 22 december vind je hier maar liefst twee sfeervolle kerstmarkten en overal door de stad heen staan kleine clubjes mensen om statafels met Glühwein onder parasols voorzien van heaters. Onze derde poging in twee jaar om nog een keer naar Edinburgh te komen mislukte weer jammerlijk vanwege corona. Ditmaal pas een week tevoren. Dus gingen we op zoek naar een nieuwe bestemming. Die vonden we al snel in Bremen. En dat bleek geen verkeerde keuze. 

Altstadt

In Bremen Altstadt is alles op loopafstand. Heerlijk! Bovendien ligt ons hotel super centraal bij het magnifieke Hauptbahnhof. ‘U hoeft pas om 12 uur uit te checken hoor’, benadrukt de vriendelijke dame achter de balie nog eens. Dat komt goed uit, kunnen we morgen lekker rustig aan doen.

Hart van de stad is de historische Marktplatz, omgrensd door die typische Hanzestad koopmanshuizen die het plein grandeur geven. Roland, de tien meter hoge neef van Karel de Grote – symbool staand voor de vrijheid van de Bremers – valt nu minder op dan normaal. Hij wordt immers omringd door allerlei soorten verlichte huisjes. Als je wilt kun je om de hoek het beeld van de beroemde Bremer Stadtmusikanten bewonderen.

Eine schöne Weihnachtszeit

Iemand heeft beren en elanden op zijn met dennentakken beklede houten huisje staan. En uit de speakers van de Tiroler Kakao Hütte klinkt Udo Jürgens’ eine schöne Weihnachtszeit. Op het pommes frites hutje staan twee herten tussen hel verlichte kerstbomen op het dak. Voor het rijkelijk met speelgoed versierde kersthuisje van Käthe Wohlfahrt (ouderwets houten speelgoed) staan ze buiten in de rij te wachten om naar binnen te mogen. En er staat een vrolijk verlichte kerstman op een nagebootst vakwerkhuis voor Glühwein. Daartussenin vind je een draaimolen voor de kleintjes en een reuzenrad voor de mini’s.

De Dom

Overheerlijke luchtjes dringen onze neuzen binnen: van Waffeln tot Glühwein en van Bratwurst tot Flammbrot. Je kunt op deze markt goed misselijk worden vrees ik. Wij geven er niet aan toe. We willen vanavond nog erg graag uit eten, nu dat in Nederland ’s avonds niet meer kan. De stoere Sankt Petri Dom torent met haar twee torens hoog boven de kerstmarkt uit. Samen met het gotische Rathaus en het standbeeld van Roland beheerst de kerk normaal gesproken vast het plein als het leeg is.

Böttcherstrasse

De Böttcherstrasse, gebouwd in Art Deco stijl door mijnheer HAG uit Bremen (uitvinder van de cafeïnevrije koffie in 1906, café HAG) is ook een trekpleister en met recht. Wat een uitzonderlijk straatje is dit. Pak ook vooral de zijgangen mee. En drink er een Glühwein bij de kerstboom voor de Standige Vertretung Rheinland Bremen. Of pak er liever binnen een Kölsch biertje. Leg dan wel tijdig een bierviltje op je glas, als je tenminste niet naar buiten wilt rollen, want ze hanteren hier zogenaamde Trinkregeln. Ist das Kölschglas leer, kommt ungefragt ein Neues daher! Packe den Bierdeckel auf’s Glas – Ende mit dem Spass!*

Schlachte-zauber

Door naar Schlachte-zauber, de kerstmarkt aan de promenade langs de Wezer. Hij is helemaal in stijl:  je voelt je hier een beetje Pippi Langkous in Taka-Tukaland (of in Pirates of the Caribbean). Aan de kade ligt naast een piraten pannenkoekenboot een schip genoemd naar Alexander von Humboldt, de ontdekkingsreiziger. Je kunt er eventueel overnachten ter verhoging van het piratengevoel. De entree van de markt lijkt zelfs op de boeg van een piratenschip met Kapitein Haak aan het wiel. De sfeer is hier echt bijzonder. Ze verkopen er Schmalzkuchen (een soort kleine oliebolletjes, geserveerd in een patatzakje met prikker) vanuit de houten onderkomens en er is Punsch voorhanden. Er staan ijsberen, herten of zelfs wilde zwijnen op de daken. Fraai blauw verlicht zijn hier de bomen en voor wie nog romantisch wil zoenen under the mistletoe: ga je gang! Een fraai uitgedoste dame met ooglap verkoopt ze je graag.

Meestal blijft deze kerstmarkt aan de Weserpromenade tot en met 23 december staan. Dit jaar echter niet: men heeft verzocht hem één dag eerder te sluiten. De op- en afbouwers van de markt komen namelijk bijna allemaal uit Oost-Europa en die willen ook bijtijds naar huis voor Kerst, zo liet ik mij vertellen. En Heiligabend (Kerstavond) is ook voor hun ‘heilig’, net als in Duitsland zelf.  

Schnoor

Schnoor, het middeleeuwse kwartier van Bremen, is de klapper. Wat een geweldige snoer aan gekleurde huisjes rijgt zich hier aaneen. Schattige winkeltjes en galerietjes liggen hier zij aan zij in smalle straatjes, echt een sprookje. Eten doen we bij Kleiner Olymp, in een van buiten kleurrijk Art Deco pand met golvende ramen en dito deur. Binnenin tref je een middeleeuws sfeertje met donkere balken aan plafond en wand en ruimhartig brandende kaarsen. Het donkere Schnoor Bräu smaakt er trouwens prima!

Viertel

Na het eten lopen we richting Viertel, wat de uitgaanswijk van Bremen zou moeten zijn. In plaats van disco’s en kroegen treffen we er eerst een optocht van kleurrijk versierde traktoren aan. Kerstmannen, kerstbomen, blauwe, groene en rode lichten gaan ons voorbij in een ellenlange rij waar geen eind aan lijkt te komen. Heerlijk om ook eens vrolijke boeren in optocht te zien. Bekijk hier eventueel het filmpje.

Voor het Theater zijn picknicktafels voorzien van brandende vuurtjes. Aan de overkant nippen een paar dames in een arrenslee aan hun Glühwein. We boffen wat dat betreft met het weer, het is wel koud maar droog. Je moet er niet aan denken dat je hier in de regen moet rondlopen.

Sögestrasse

Aan de ingang van Sögestrasse, de moderne winkelstraat, hangen de Bremer Stadtmusikanten in lichtjes. De Domshofpassage, ook in het Katharinenviertel, is van boven tot onder uitbundig versierd. Er kan echt nergens meer een lichtje bij: elk plekje is opgevuld.

Op de terugweg naar ons hotel zien we groots verlichte hertenfiguren in het park staan. Ze lijken te bewegen, maar blijken uiteindelijk net zo stil te staan als de wieken van de heuse molen in het centrum van Bremen (Herdentorswallmühle). 

*Drinkregels: is je Kölschglas leeg, dan krijg je ongevraagd een nieuwe. Leg het bierviltje op het glas dan is het uit met de pret!

Meer info:

Wij verbleven in hotel Ibis Budget City Center. Super centraal dus, eenvoudig, betaalbaar en schoon hotel met een zeer uitgebreid en lekker ontbijtbuffet.

Parkeren kun je vlakbij het hotel (DB BahnPark Parkhaus Hochgarage am Bahnhof) voor 3,50 euro per dag. Hier is plaats genoeg.

Meer info over de kerstmarkt vind je hier.

Corona:

  • Buiten draagt men overal een mondkapje waar het druk is. Zoals bijvoorbeeld in de smalle straatjes van het Schnoor kwartier of in de Böttcherstrasse.
  • 2G Is vereist in alle openbare gelegenheden, ook in winkels dus. Hier wordt streng op gecontroleerd bij de ingang.
  • Bij de Tourist info is een rood armbandje te verkrijgen voor toegang tot de kerstmarkten. Ook hier draag je een mondkapje. En er wordt streng gecontroleerd. Vaak mag je er ook een winkel mee in.
  • Wil je drukte vermijden ga dan niet in het weekend: op vrijdag was het een stuk rustiger dan zaterdag.
  • Tot slot: pas op met de trams, er rijden er veel en vaak!

16 december 2021

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *