right-arrow

Wat is er leuker dan een fikse koninklijke wandeling door een deel van Kroondomein Het Loo in Apeldoorn. Een mooie tijdsbesteding voor iemand die van groen houdt en de drukte in de steden liever ontwijkt. Ik hoop tenminste dat niet iedereen op dit idee komt. Wij waren er vorige week en zoals je op de foto’s ziet is het er prachtig!

Oranje verbinding

De Oranje verbinding met de grond hier dateert vanaf 1684 toen stadhouder Willem III het kasteeltje Het Oude Loo en het omringende park kocht voor 900.000 Carolusguldens, samen met een belang in het 3000 hectare grote bos bij Hoog Soeren. Hier moesten de Nederlandse tuinen van Versailles verrijzen. Na zijn dood raakte het in verval onder Prins Willem IV. Lodewijk Napoleon liet de tuinen vervolgens in Engelse stijl optrekken, waarna Willem I zorgde voor afronding hiervan. Alle drie de koningen (Willem I, II en III) maakten achtereenvolgens gebruik van Paleis Het Loo. Koningin Wilhelmina deed op haar beurt forse aankopen om het park uit te breiden. Dankzij Prins Hendrik, haar man, werd het gebied flink bebost naar voorbeeld van het Duitse bosbouwmodel.

Koningin Juliana droeg in 1971 uiteindelijk het beheer van het Paleispark en het Hoog Soerense bos over aan de Staat. En Koningin Beatrix doorbrak tenslotte de traditionele manier van bosbouw. Want sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is hier natuur volgend bosbeheer ingezet. Dat wil zeggen dat er selectief gekapt wordt en het bos zich daardoor gaat ontworstelen aan haar monocultuur. Hierdoor ontstaat er meer evenwicht tussen natuur, houtproductie en landschapsschoon. Dit heeft er toe geleid dat het Kroondomein als eerste grote bosgebied van Nederland beschikt over een certificaat duurzaam bosbeheer volgens FSC (Forest Stewardship Council) normen. Met die gedachte in je achterhoofd wandel je toch nog prettiger moet ik zeggen.

Prehistorische grafheuvels

Het is dus historische grond hier. De Universiteit van Leiden is in 2013 weer een onderzoek gestart naar de prehistorische grafheuvels alhier. Hiervan zijn bij mijn weten nog niet alle resultaten gepubliceerd. Apeldoorn blijkt ook een van de meest grafheuvelrijke gemeentes van Nederland. Er zijn er meer dan 150 bekend. Zo’n 100 jaar geleden vond hier dan ook een van de eerste professionele grafheuvel opgravingen in Nederland plaats (in het plaatsje Hoog-Soeren). De reden waarom we in het Kroondomein, net zoals in Drenthe, niet over hunebedden beschikken heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat dergelijke grote zwerfkeien op de Veluwe niet voor komen. De grafheuvels hier dateren overigens uit de zogenaamde Nieuwe Steentijd (Neolithicum, van ca. 4900 tot 2000 voor Christus).

Koninklijke graven

Maar er bevinden zich ook andersoortige graven op de grond van het Kroondomein. Koninklijke graven welteverstaan. Onze verbazing was dan ook groot toen we de stenen onder de bomen zagen staan. En nog groter werd deze toen we de teksten erop lazen: ‘Hongaar, Rijpaard van H.M. de Koningin’ of ‘Poesje, mijn Hartedief’. Op dit kerkhof liggen dus niet alleen paarden, maar ook huisdieren van de Oranjes begraven.

Wandelroutes en parkeren

Verder leidde de zwarte route (9 kilometer) ons langs de prachtige Hoge en Lage veldvijver. We staken de Leeuwenbrug over, zagen het botenhuis en het theepaviljoen. En we liepen door de prachtige hoogteverschillen met sprengen en stuwwallen. Een zeer gevarieerde wandeling dus, die ons ook nog een kleine blik gunde op Paleis Het Loo.

Als je met de auto gaat, parkeer je auto dan iets voorbij de officiële ingang van Paleis Het Loo aan de Amersfoortseweg, komend vanaf de ring van Apeldoorn aan je rechterhand vlak voor het bebouwde kom-bord van Apeldoorn. Parkeren is hier gratis, in tegenstelling tot de parkeerplaats bij het Paleis. Er zijn trouwens meer routes variërend van 2 tot 13,5 kilometer. En er zijn drie rolstoelwandelingen. Alles staat perfect aangegeven. De entree voor het park bedraagt twee euro.

Voor meer info over:
Het Kroondomein klik hier 
De grafheuvels klik hier of hier 
De Oranje wandeling klik hier 

25 april 2016

Vorig verhaal
«
Volgend verhaal
»

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *