right-arrow

Hebt u al eens krabjes gevangen? Ik nooit, tot ik in Brixham (Devon, Groot- Brittannië) was. Een schilderachtig Engels vissersdorpje aan de zuidwestelijke kust, waar de huizen vanaf het water tot ver op de heuvels allerlei pastelkleurtjes hebben en de zeemeeuwen in het rond krijsen. Af en toe zitten ze dan op zo’n zwarte prullenbak met gouden letters (‘litter’) of op een rode ouderwetse telefooncel.

In de herfstvakantie vinden wij banjeren door de bladeren in Engeland gewoon het heerlijkste wat er is. Dat deden we dan ook jaren, toen de kinderen nog kleiner waren. Ditmaal was Devon ons doel. Ons verblijf lag vlakbij Torquay. De kust hier is overweldigend mooi, met hoge kliffen en rode aarde op sommige stukken. Af en toe zie je zelfs palmen, vanwege het milde klimaat hier. Misschien weet u dat men hier ook wel spreekt van de Engelse Rivièra.

We wandelen langs deze idyllische kust dus richting Brixham. En als we op enig moment heuvelaf de bocht om komen, zien we de bootjes rondom de rotsen al liggen. De najaarszon schijnt fel, dus het zeewater geeft af en toe bijna licht als het zonlicht hierin weerkaatst. Nog één bocht om en Brixham toont ons haar schoonheid in volle pracht.

De mensen op de kade lijken allemaal voorovergebogen te staan als we dichterbij komen. Al gauw zien we waarom: ze vangen krabjes. Heel simpel, gewoon met een touwtje en wat inktvis aan het haakje. Je trekt ze zo omhoog, alleen moet je hopen dat ze vast blijven houden en niet per ongeluk je stukje vis opeten en er vervolgens gewoon vandoor gaan. De kade is best hoog, dus ze hebben een lange weg te gaan. Als we naar beneden in het water kijken, zien we ze allemaal over elkaar heen kruipen. Wij besluiten dus ook touw te kopen en de kinderen een aantal van die dieren te laten vangen.

Het werden er acht. Uiteraard hebben we de vangst wel weer vrijgelaten voordat we de pub indoken om er een spelletje dart te spelen en een half pint te drinken. Daar hebben we het ook bij gelaten, want we hadden nog een heel stuk terugweg te gaan. We moesten nog klimmen over rotsen, klauteren langs bospaadjes, landgoederen oversteken en zelfs een golfcourse doorkruisen. Maar dat hadden we er niet alleen graag voor over, dat was ook nog een avontuur op zich.

Saillant detail is nog dat Brixham in 1688 de landingsplaats was van Stadhouder Willem III, de eerste Oranjekoning, zij het van Engeland. Hij werd destijds uitgenodigd door het Britse Parlement om er een protestantse monarchie te vestigen. In 1888 kreeg hij een standbeeld centraal aan de haven. Daarop staat nu nog duidelijk een en ander te lezen.

Volkskrantreizen.nl, 2010

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *