right-arrow

Koning Krak

Krakau is de voormalige hoofdstad van Polen en heeft zijn naam te danken aan Koning Krak. Deze loofde volgens de Poolse volksvertelling ooit een prijs uit voor degene die de draak wist te bezweren, die huisde in een grot onder de Wawel heuvel. Hier had de koning residentie in zijn paleis. De heuvel is gelegen aan de oever van de Wisla. Smok Wawelski, de draak dus, verorberde hier graag kuddedieren, maar zijn vraatzucht nam steeds meer toe…. Na een aantal mislukte pogingen de draak te bezweren durfde schoenmaker Skuba het aan een schapenvacht dicht te naaien, nadat hij die had volgestopt met kalk en zwavel. Dit overleefde het vuurspuwende monster niet: na het eten ervan vloog hij in brand en vluchtte in de Wisla, dronk de halve rivier leeg, zwol op en spatte uiteen. Hierna zijn er nooit meer draken gezien in Polen. Gelukkig maar, dan hoeven wij deze dagen niet angstig te zijn. Na het doden van de draak werd Krakau dus gebouwd aan de voet van de Wawel heuvel.

Kathedraal

Unesco Werelderfgoedlijst

Hoe ziet Polen er in februari eigenlijk uit? vroegen mensen ons voor het vertrek. Grauw waarschijnlijk, net als hier. Onze winters zijn sinds 1963 ook niet meer wit. Maar gelukkig blijkt Krakau ook in de winter een fijne bestemming. Het is dan lekker rustig en niet voor niets staat het historische centrum van Krakau op de Unesco Werelderfgoedlijst. Net als onze andere bestemmingen hier trouwens. Want bij een bezoek aan Krakau kun je maar liefst drie(!) culturele erfgoederen in één klap bezoeken. Op de lijst staan immers ook nog Duits naziconcentratie- en vernietigingskamp Auschwitz Birkenau en de koninklijke zoutmijnen Wieliczka en Bochnia. Over Auschwitz wil ik je eigenlijk verder niets vertellen. Neem zelf een kijkje en je zult het begrijpen.

Het Florence van Polen

Krakau wordt ook wel ‘het Florence van Polen’ genoemd en dat blijkt niet alleen als je het oude marktplein, het grootste van Europa, oploopt. Overal in het centrum zien we prachtige gebouwen uit de Renaissance. Alle paardenkoetsjes hier zijn natuurlijk toeristisch maar maken het toch kleurig en gezellig. Zeker op deze koude winterdag in februari. Net als het grote aantal verwarmde terrassen. De Mariakerk, de Florian poort en de Lakenhal, stuk voor stuk zijn het juweeltjes, zeker als je ze beziet vanonder een heater, luisterend naar de deuntjes die een trompettist ieder heel uur vanaf de toren van deze kerk blaast.

De koninklijke burcht Wawel vormt een mix van bouwstijlen en is met recht majestueus. Italiaanse architecten begeleidden in de 16e eeuw de bouw van het meest frappante deel van het kasteel. Dat is ook de periode waarin het Wawel kasteel tot een van de mooiste koninklijke residenties van Europa behoorde. De Poolse koningen werden in de gotische kathedraal van Wawel gekroond en begraven. Ook is hierin een kapel gewijd aan paus Johannes Paulus II, in 1964 tot aartsbisschop van Krakau benoemd en bij ons bekend van ‘bedankt voor die bloemen’.

Tweede Wereldoorlog

Naast Auschwitz herinnert een andere toeristische trekpleister hier aan de Tweede Wereldoorlog,  namelijk die van de fabriek van de Duitser Oskar Schindler. Misschien zag je de film die in Krakau – in de wijk Kazimierz – werd opgenomen. Zo niet: Schindler had destijds in de wijk Podgorze een emaillefabriek waar veelal Joden werkzaam waren, die vanaf 1944 voor deportatie in aanmerking kwamen. Schindler heeft toen ongeveer 1100 Joden van een wisse dood gered. Zijn graf bevindt zich in Jeruzalem en de steen ervan werd gefinancierd door de Joden die hij heeft gered. In de voormalige fabriek kun je een aangrijpende expositie over deze jaren in Krakau bezoeken, waarin de rol van Schindler vanuit verschillende gezichtspunten bekeken wordt.

Eten en drinken

Ons hotel in de oude Joodse wijk Kazimierz ligt midden tussen alle barretjes en restaurants waar we ’s avonds op zoek gaan naar eten. Heerlijke huiskamerrestaurantjes waar eend en gans geserveerd wordt. Iets wat we in Nederland helaas weinig krijgen. In sommige restaurantjes kun je ook traditionele Klezmer beluisteren, de Jiddische muziek uit Oost-Europa. Na het diner is het lastig kiezen welk kroegje te bezoeken: overal is het gezellig en de service is overal uitstekend. Het ontbijt ’s ochtends is om je vingers bij af te likken: brood in alle soorten en maten, allerhande salades, vleessoorten, kazen, fruit en zoet gebak, het kan niet op. Voorlopig hoeven we nog geen lunch en dat komt goed uit, want onze rondleiding in Auschwitz start om 10.30 uur en duurt maar liefst 3,5 uur.

Birkenau

Wieliczka zoutmijn

Het is wel verstandig om eerst te lunchen voordat je ’s middags diep onder de grond gaat in de Wieliczka zoutmijn. De tour duurt ruim twee uur en je hebt er zo’n 800 trappen te gaan om af te dalen tot circa 130 meter. De geschiedenis van deze mijn gaat ver terug tot in de Middeleeuwen. Toen werd zout nog ‘het witte goud’ genoemd, zeker als je ver van zee was. Je ziet hier fonkelende ondergrondse meren, sculpturen en zelfs een ondergrondse kathedraal, geheel uit zout opgetrokken. De lucht is er heel schoon. Sinds jaar en dag komen hier al patiënten met bijvoorbeeld ademhalingsklachten. Mocht je er naartoe gaan: draag warme kleren, het is er ongeveer 14 graden. Handig dus als je er in de winter bent. En als je helemaal zen wilt worden neem je het beste een spa behandeling onder de grond en slaap je aansluitend een nachtje in een ondergrondse kamer, want ook dat kan hier.

Tot slot: nog een groot voordeel van een bezoek aan Krakau in de winter is dat alle prijzen nog lager liggen dan ze hier normaliter al zijn.

Een relatief goedkoop weekendje weg met zijn vieren?

Retourvlucht Eindhoven – Krakau: 40 euro per persoon

Autohuur drie dagen: 47 euro

Hotel: 34 euro per kamer per nacht incl. ontbijtbuffet

Entree fabriek Oskar Schindler: 5 euro per persoon

Rondleiding Auschwitz-Birkenau: 9 euro per persoon

Ticket Wieliczka zoutmijn: 20 euro per persoon

4 maart 2016

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *