right-arrow

Yellowstone National Park in Amerika verleent onderdak aan mogelijk één van de gevaarlijkste natuurrampen voor de wereldbevolking: een supervulkaan. Dit park is bijna 9.000 vierkante kilometer groot en ligt op de grootste vulkaankrater ter wereld. Onder dit kraterplateau, zo’n zes a zeven kilometer onder de grond, bevindt zich een kolkende magmasoep. Als deze zou uitbarsten (eens in 600.000/700.000 jaar, we zitten nu op 640.000 sinds de laatste eruptie) zal de hele wereld daar naar verwachting desastreuze gevolgen van ondervinden. Tegelijkertijd is het een parel, het bezoeken meer dan waard.

Grand Prismatic Spring

Je vindt hier duizenden heetwaterbronnen en ongeveer 400 geisers, zo’n beetje evenveel als alle geisers in de rest van de wereld bij elkaar opgeteld. Ter vergelijking: IJsland herbergt er ongeveer 30.

Yellowstone strekt zich uit over drie staten: Idaho, Montana en – vooral – Wyoming. Het is het oudste nationaal park van Amerika – al sinds 1 maart 1872 – en het heeft maar liefst vijf ingangen, waarvan wij er vier in onze drie dagen hebben gezien. Die heb je ook wel nodig als je Yellowstone ten volle wilt genieten en niet alleen maar in de auto de bekende loop in één dag wilt doen.

Hierboven zie je als het goed is een vorm van een acht in het wegenstelsel door het park. Veel mensen rijden deze zogenaamde loop, hij voert je langs alle populaire hotspots. Je mist dan een hoop (ander moois). Zo wordt bijvoorbeeld Old Faithful* druk bezocht en ik vond dat persoonlijk een van de minder indrukwekkende attracties. Dus: heb je tijd dan zou ik minimaal drie dagen/nachten verblijven op verschillende plaatsen zoals wij deden. En zo af en toe een uitstap maken. Het liefst een stuk(je) wandelen. De kans dat je wildlife ziet is dan meteen veel groter.

Dag 1: Het geijser gebied en overnachting in Bridge Bay Campground

Het borrelt en bruist in het gebied van de geijsers ten westen van Yellowstone lake, waar je ook zogenaamde mud pots (modderpoelen), hot springs (heet water bronnen), steam vents (stoom openingen) en travertin terraces (kalksteen terrassen) vindt. Tot mijn verbazing zagen we bizons over het levensgevaarlijke terrein tussen de hete bronnen door laveren, net als de marmotten, die er op de heuvel vlak achter speelden. Alle kleuren van de regenboog hebben de wonderbaarlijke natuurverschijnselen hier, waarvan de gele kalksteen (yellowstone) er dus maar één is. Alleen om dit deel van het park te kunnen zien heb je maar zo een dag nodig. Komend vanuit het zuiden passeerden we trouwens eerst Yellowstone Lake. Dat blijkt helemaal wit en bevroren: een buitenaards gezicht.

Grand Prismatic Spring

Ik zal je alle namen van de verschillende geologische wonderen besparen, maar één moet je onthouden: Grand Prismatic Spring, de meest beroemde warmwaterbron en de meest aantrekkelijke ook. Wat een kleurenexplosie herbergt deze bron. Bekijk hem niet alleen vanaf de boardwalk die eromheen is aangelegd, maar loop ook zeker de stevige klim naar boven voor het uitzicht over dit natuurverschijnsel.

Als we ’s avonds op Bridge Bay Campground aankomen zien we iedereen die zich registreert met een doos onder de arm naar de auto terugkeren. Natuurlijk koopt iedere Amerikaan hier firewood voor de firepit bij zijn kampeerplekje. Een gaaf en romantisch gebruik, dat ik wel wat minder vind als het droog en warm is. Het stel dat naast ons staat (nou ja naast … een eind verderop zullen we maar zeggen) snapt er niets van dat wij Europeanen het vreemd vinden dat dit bij alle omstandigheden in de natuurparken van Amerika mag. Op mijn vraag of ze misschien willen poseren voor deze site antwoorden ze meteen spontaan ‘yes, sure!’

Dag 2 Storm Point en Yellowstone Canyon, overnachting op Canyon Campground

Het deel ten noorden van Yellowstone Lake, waar je Yellowstone river stroomopwaarts kunt volgen, biedt ook een hoop moois. Om te beginnen de Natural bridge, op loopafstand van de camping (Bridge Bay). Wij moeten hem helaas missen want er zijn beren, dus die hoek van het bos eromheen is met rode linten afgezet.

We lopen de Pelican Creek trail door het bos deels in de sneeuw, in korte broek, dat dan weer wel. Als de zon doorkomt wordt het echt lekker warm. Best bizar.

Storm Point Trail

Storm Point Trail is maar een stukje verderop en daar ziet het landschap er weer heel anders uit. Als je hier de heuvel op loopt heb je kans om marmotten te zien die er hun burcht hebben aan het water. Ik word helemaal zen bij de aanblik van deze plek en begrijp heel goed dat die marmotten deze plaats hebben uitgekozen om te wonen. Niets of niemand om je heen, alleen een grazende bizon en een paar marmotten, dus. Best indrukwekkende beesten met hun 40 centimeter lengte.  Gek dat je echt even stil moet gaan zitten om ze te zien. En gelukkig is dat gelukt.

Onderweg naar Hayden Valley doen we kort Le Hardy Rapids aan, waar vreemde vogels tegen de snelle stroom inzwemmen. We hebben geen idee waarom, maar een vermakelijk toneel is het. En via onder andere Devil’s mouth spring, waar vanuit een grot een heleboel stoom naar buiten komt, rijden we door de vallei van Trout Creek. Het water dat ons de hele weg begeleid staat hier bijna net zo hoog als het asfalt, een prachtig gezicht. Ook hier zien we zo nu en dan bizons grazen, uitrusten en jonkies enthousiast rondspringen.

Yellowstone canyon

Zijn de Upper Falls of the Yellowstone al indrukwekkend met 109 meter diepte, de Lower Falls doen hier nog eens zo’n 200 meter bovenop. De wandelroute langs de Upper falls is ontspannend: de hele weg hoor je het water snel stromen. Bij de Lower Falls is dat minder het geval, omdat het water daar wat verder weg is. Wel is het overweldigend deze door Yellowstone river uitgeslepen canyon vanaf verschillende uitgangspunten te bewonderen.

Yellowstone Canyon

Op Canyon Campground is het koud. Het ligt midden in – het nog besneeuwde – en heuvelachtige bos. Onbegrijpelijk dat hier nog tentjes staan in de sneeuw. Wat een helden! Als we de volgende ochtend wakker worden lijkt het erop dat de temperatuur stijgt en ik kan het damestoilet niet bereiken. Daar stroomt intussen een rivier van smeltwater vanuit het woud naar beneden voorlangs.  

Dag 3 Lamar Valley en Mammoth hot springs, Mammoth Campground in Gardiner

Mount Washburn ligt boven de 3.000 meter en dat is te merken: bergen sneeuw liggen hier aan beide zijden langs de weg. En bekijk Tower Fall iets verderop vooral ’s ochtends, de mist stijgt dan op uit het super steile dal met puntige rotsen als menhirs uitgespreid over de laagte beneden. Je voelt je echt in een soort van Lord of the Rings in deze omgeving, zo sprookjesachtig is dit fenomeen hier.

Tower Fall

Lamar Valley

In Lamar valley ziet het bijna bruin van de bizons. Onvoorstelbare aantallen lopen hier aan je voorbij, steken de weg over of liggen uit te rusten in het gras met een oranje jonkie aan hun zijde. Hier lopen we de valley trail met hindernissen, want de bizons komen met enige regelmaat voor ons langs de heuvels afdalen. Of ze staan op ons pad gezamenlijk de omgeving te bewonderen. Ze komen hier in ieder geval bijna nooit alleen. Het is een bijna magische ervaring om hier het snuiven van deze giganten te horen en de wasem uit hun neuzen te zien komen op de vroege morgen.

Langs de trail zien we overal grondeekhoorntjes rechtop staan bij hun hol. En horen we met regelmaat hun waarschuwingsroep, een soort van hoog uitgesproken tsjiek tsjiek als ik het zou moeten omschrijven.

 Als we op een oude boomstam uitrusten zien we ze op deze plek allemaal rondrennen en weten snel daarna ook waarom: een hermelijn vlucht met grote snelheid weg van hier.

Nog meer dieren

Het bruine stipje dat ik later op een afstand in een rechte lijn langs de heuvel onze kant op zie wandelen, zie ik in eerste instantie voor iets anders aan. Het blijkt een badger, ofwel een das. Die er hier heel anders uitzien dan bij ons overigens.

Als we terugkeren ontwaar ik beweging in de verte bij de rivier. Al zwemmend bereiken bizons en hun kleintjes hier de overkant van de snel stromende rivier, zo blijkt. Ik hoop dat ik geen getuige wordt van een verdrinking van zo’n prachtig kleintje, ze zien er ook zó lief uit. Gelukkig komen ze na wat obstakels allemaal op de andere oever aan.  Een filmpje van deze zwemactie vind je op mijn Instagrampagina, je kunt me daar ook volgen.

Opeens zie ik een bekend koppie boven de hoge struiken in de verte uitkomen. Er loopt ook een roedel pronghorns ( antilopen) door de vallei , zoals we die al veel langs de weg zagen tijdens ons ritje door de staat Wyoming.

Het lijkt ons leuk ook de oost-ingang van het park te zien, dus rijden we een stuk verder naar Silver city (vlakbij Cooke city). Dit blijkt een verzameling houten western-achtige huisjes links en rechts van de weg en een populaire stopplaats voor toeristen.

Mammoth Hot Springs

Aan het eind van de dag nemen we nog een kijkje bij Mammoth hot springs.  Geweldig dat hier zogenaamde elks (Wapiti herten) rondlopen over het terrein, want de kalkterrassen van deze heetwaterbronnen vallen ons een beetje tegen na al het natuurgeweld dat we tot nu toe al gezien hebben.

De ronde die je hier over de berg tussen dennenbomen door kunt rijden achter de springs is de moeite meer dan waard: we zien er herten van heel dichtbij. Ze laten zich ook redelijk gemakkelijk op de gevoelige plaat vastleggen.

Mule deer

’s Avonds eten we in een houten cowboy restaurant versierd met geweien en jachtgeweren in Gardiner, een gezellig klein, beetje toeristisch dorpje, maar daarmee niet minder sfeervol. Hierna rijden we nog even naar de iconische noordingang van het park: de Roosevelt Arch, in 1903 geopend door Theodore Roosevelt die tijdens de bouw van de boog vakantie vierde in Yellowstone en een speech hield. Destijds was Gardiner ook de belangrijkste toegangspoort tot Yellowstone en dat is nog steeds te zien.

Onderweg terug naar de camping rijden we langs de rivier, die voorzien is van waarschuwingsborden (dangerous trail in case of floods). Ik kan me daar op dat moment (4 juni 2022) niks bij voorstellen*

*Op 12 juni 2022 (een week later) overstroomt Yellowstone dramatisch voor het eerst sinds 30 jaar.

Dag 4 Beaver Ponds Trail en West Yellowstone

Als ik ons busje uitstap om de ontbijttafel buiten te dekken kijken een paar bruine ogen mij vanaf de berg aan. Een tiental vrouwtjes elks staat op de berg waaraan onze campingplek grenst. In alle rust draaien zij zich nog eens om en bewegen zich richting de top. Een betoverend moment.

De avond ervoor zagen we het bord voor de start van een wandelroute bij de hot springs: Beaver Ponds Trail. Dat leek ons een mooi afscheid van (hiken in) Yellowstone. En dat was het: een prachtige rondwandeling door de bergen met meertjes hier en daar. Uitzichten te over. We zien een korhoen in een boom zitten en er ligt ook ergens een bizon in het gras. In het riet om de plassen kwetteren allerlei kleuren vogeltjes vrolijk in het rond en bijzondere bloemen groeien tussen rotsen en struiken.

Via de westingang en West Yellowstone verlaten we ’s middags het park richting zuiden op weg naar Idaho Falls.

*Old Faithful is de beroemdste en meest actieve geijser in Yellowstone, die om de 60 tot 80 minuten hete dampen in de lucht blaast. Bij een uitbarsting spuit het tienduizenden liters kokende water meer dan 50 meter omhoog. Zo’n eruptie duurt tussen de anderhalve en zes minuten. De tijd ertussen bedraagt circa een half uur tot twee uur.  

Info:

  • Wij waren begin juni in Yellowstone, warm genoeg om niet met afgesloten wegen door sneeuw te zitten en voor wildlife een mooie tijd, waarin de kleintjes geboren worden;
  • Bespreek de campings in Yellowstone ver te voren anders zijn ze volgeboekt;
  • Op alle drie genoemde campings is geen stroom, bereid je daar op voor;
  • Het is niet bijster druk rond deze tijd (begin juni) tijdens het rijden door het park;
  • Houd rekening met weersomstandigheden: zo was het park vlak voor onze komst gesloten door hevige sneeuwval begrepen we van Amerikaanse medewandelaars en kort na ons vertrek dus vanwege noodlottige overstromingen door hevige regenval;
  • De toegang kost 35 dollar en er zijn bepaalde dagen dat je het park gratis kunt bezoeken;
  • Ben je van plan meer nationale parken te bezoeken schaf dan een America the Beautiful Pass aan;
  • Campings in Yellowstone zijn op zich niet heel duur. Ze kosten gemiddeld zo’n 30 dollar per overnachting. De dollar is op dit moment ongeveer gelijk aan de euro;
  • Wil je Old Faithful toch graag bezoeken: het schema van uitbarstingen krijg je bij de entree zo nodig mee;
  • Er zijn meestal basic voorzieningen op de campings in de natuur: een klein toiletgebouwtje, al dan niet een douche of twee. Vaak is het vrij rustig in de voorzieningen omdat grote campers hun eigen douche en toilet hebben. Over het algemeen is het er ook lekker schoon.

1 september 2022

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *