right-arrow

Als fervent Londen fan vind ik Londen altijd leuk, ook in de herfst. Het weer kan dan nog best goed zijn en het herbergt genoeg groen om te kunnen genieten van de warme kleuren van dit seizoen. Hierbij 12 nieuwe tips voor een weekend Londen.

1. Camden en Haverstock Hill

Camden, de voormalige hippe buurt in het noordwesten van Londen leeft altijd en is met de jaren helaas wel behoorlijk toeristisch – of liever gezegd erg commercieel – geworden. Wij dalen daarvoor aan het eind van de middag in de schemer het mooie Haverstock Hill af, want ons hotel bevindt zich in de buurt van Belsize Park. De pubs en winkeltjes hier zijn iets rustiger en de weg is vrolijk versierd met papieren halloween pompoenen om de straatverlichting heen. Zo komen we al lekker in de stemming!

2. Hampstead

Dit ‘dorpje binnen de grote stad’ in het noorden van Londen is heerlijk groen en straalt zo’n sfeer uit dat je er nooit meer weg wilt. Voor ons niet haalbaar, maar de gefortuneerden op deze aardbol kopen graag een paleisje op de heuvel in deze welvarende woonwijk. Het ene huis is nog mooier dan het andere. Wij wandelen hier naar boven via de A502 met haar bijzondere winkeltjes, langs slingerende weggetjes en over prachtige wandelpaden omringd door knoerten van bomen in de bossen rondom.

3. The Hill Garden & Pergola

In Hampstead stuiten we ook op een van de verborgen pareltjes van Londen: The Hill Garden & Pergola, een verrukkelijke landschapstuin van een verdwenen herenhuis in Edwardiaanse stijl. We verwonderen ons hier over het grote aantal nog bloeiende planten (lavendel, tijm etc.). Je loopt er over een verhoogde stenen loopbrug met aan beide zijden pilaren en klimplanten boven je hoofd. Van daaruit heb je zicht op prachtig aangelegde tuinen en het bos eromheen. William Lever, rijk geworden in de zeep business (Sunlight Soap) was opdrachtgever voor The Pergola. Zijn bedrijf, Lever Brothers, fuseerde in 1930 (na zijn dood) met de Hollandse Margarine Unie: het begin van Unilever, de grootste zeep producent van de wereld.

the hill garden en pergola londen
The Hill Garden & Pergola

4. The Spaniards Inn

Als het hard begint te regenen kunnen we gelukkig schuilen in The Spaniards Inn, een Charles Dickens-achtig etablissement, dat al bestaat sinds 1585 (!). Niet alleen door het vuur in de open haard warm je hier letterlijk en figuurlijk lekker op. Wat een atmosfeer! En je maakt bij het binnen stappen van deze pub ook nog eens kans kennis te maken met een aantal geesten voor de prijs van een pint. Hij is namelijk vernoemd naar twee voormalige Spaanse landheren: Francesco en Juan Porero. De broers werden verliefd op dezelfde vrouw en gingen een duel aan. Juan werd daarbij gedood en zou op het land zijn begraven. Naar zeggen dwaalt zijn geest hier tot op de dag van vandaag rond.

De vader van straatrover Dick Turpin was in de 18e eeuw huisbaas van deze pub en Dick gebruikte hem kennelijk regelmatig als schuilplaats. Er wordt gezegd dat de geestverschijning van de beruchte overvaller door de kamers op de bovenverdieping dwaalt en spontane knallen maakt, terwijl zijn paard Black Bess over de parkeerplaats spookt. De bar beneden is het domein van Black Dick, een geldschieter die door een koets werd overreden en de gewoonte heeft drinkers aan de mouwen te trekken. Met Halloween krijg je hier dus zeker waar voor je geld!

5. Highgate Cemetery

Geen idee waarom ik zo van eeuwige rustplaatsen houd: ik wil dus ook al jaren een bezoek brengen aan deze begraafplaats (waar Karl Marx overigens zijn laatste rust vond). We lopen erheen via de schattige Highgate High Street en door Warlow Park. Ondanks dat het er zeer aanlokkelijk uitziet besluiten we toch af te zien van de entree (van 10 pond per persoon) want we hebben nog meer te doen. Wel vangen we bij het verlaten van de site toevallig nog een glimp op van het borstbeeld van de beroemde Duitse denker.

6. Brixton

In deze wijk in het zuiden van Londen waan je je in Afrika of de Cariben: wat een geuren en kleuren tref je aan op Brixton Market. Vrijwel tegenover het metrostation vind je ook de fleurige mural van David Bowie – als Ziggy Stardust. Gelukkig is die voorzien van een plastic beschermlaag anders zou er denk ik niet veel van overblijven, want zelfs die is beklad.

In het overdekte stuk van de markt kun je lekker en betaalbaar lunchen. De keuze is reuze. Wij gaan naar Santa Fe, een traditioneel Colombiaans restaurant, waar de locals zo’n beetje met hun benen buiten hangen.

7. Black Cultural Archives

Iets verderop bevinden zich de zogenaamde Black Cultural Archives (The home of Black British History). Zij omschrijven hun missie als het verzamelen, behouden en vieren van de geschiedenis van mensen van Afrikaanse en Caribische afkomst in Groot-Brittannië en het inspireren en kracht geven aan individuen, gemeenschappen en de samenleving. Wij vonden het interessant maar wel erg klein.

Dineren doen we ’s avonds in één van de restaurants van mijn kookheld Yotam Ottolenghi. Het was weer super smullen!

8. Borough Market

Zaterdagochtend zwalken we over deze heerlijke markt, smulpapen als we zijn. Ook deze is commerciëler geworden met de jaren, maar daarom niet minder gezellig. We slenteren –  begeleid door blauwe lucht en overvloedige zonneschijn –  langs de Thames richting The Shard, op zoek naar the Old Operating Theatre.

9. Old Operating Theatre

Dit sfeervolle museum, gehuisvest op de zolder van de vroeg achttiende-eeuwse kerk van het oude Sint-Thomasziekenhuis, biedt een uniek inzicht in de geschiedenis van geneeskunde en chirurgie. Ook voor wie niet in de zorg werkt kan het interessant zijn: wij hebben er tenminste een hoop geleerd. De originele zolder met houten frame werd ooit gebruikt om kruiden en andere ingrediënten voor medicijnen van patiënten te drogen en op te slaan.

Operatiekamer

In 1822 werd er een operatiekamer bijgebouwd. Tot die tijd opereerde men gewoon op zaal, tussen alle patiënten in, vertelt de gastvrouw van achter de kruidenmengsels ons. Het theater dateert van vóór de verdoving en antiseptica (ontsmettende middelen) en is het oudste nog bestaande chirurgische theater in Europa. Het is wel even afzien om de 52 smalle treden van de oude ommuurde wenteltrap te beklimmen, maar dat maakt de beloning van het boven komen alleen maar mooier.

Maar blijf er niet te lang, want je maag draait uiteindelijk om bij alle verhalen van vroeger over amputaties, aderlatingen en andere onsmakelijkheden. Zo nam de kindersterfte toe na invoering van de flesvoeding: men waste ze na gebruik namelijk niet uit … Gelukkig mag je bij vertrek een geurig zakje kruiden maken van de vriendelijke mevrouw achter de kruidentafel. Daar word je volgens haar weer happy van!

10. The cult of beauty

We werden getipt door een vriendin van mijn dochter voor deze expositie en die tip bleek goud waard! Een prachtige expositie over hoe ons denken over schoonheid door de eeuwen heen alles bepalend is geweest. Bizar gewoon als je er beter over nadenkt door een bezoek aan deze bijzondere tentoonstelling. Deze varieert van een beeld van Koningin Nefertiti van het oude Egypte tot aan een close up foto van een facelift door een van Brazilië’s meest beroemde plastisch chirurgen. Ook hebben we ons verwonderd over alle brouwsels en smeersels die men al tijdens de Renaissance (1400 – 1600) in eigen keuken bereidde om schoonheid te verkrijgen. Kortom: ben je vóór eind april 2024 in de buurt, ga dit dan zien!

11. Roti King

Instagram staat er vol mee: adresjes waar je gegeten moet hebben of geweest moet zijn. Zo ook deze en dat merken we: de rij voor dit ieniemienie roti restaurantje is minstens een uur lang. Toch wagen we het erop en dat blijkt de moeite waard. We likken er onze vingers bij af. Trek dus wel minstens twee uur uit voor dit authentieke Maleisische eten in hartje Londen!

12. St. Pancras Station

Dit treinstation – waar de Eurostar uit Amsterdam aan komt – is gebouwd in Victoriaans-gotische stijl en trekt altijd de aandacht met haar baksteenrode exterieur en hoge klokkentoren. Niet te geloven dat men het ooit wilde slopen. Gelukkig is dit architectonische hoogstandje voor Londen behouden en nog verder opgepimpt met ‘The Lovers’, een negen meter hoog bronzen beeld. Dit is zo’n beetje de meest romantische spot van Londen: een man en vrouw nemen innig afscheid, staand op een ‘ring’ die de geschiedenis van het treinstation uitbeeldt. Bekijk hem maar eens goed mocht je er ooit komen. En als je het misschien al eens hebt gezien ben ik benieuwd wat je ervan vond!

Vanaf King’s Cross/St. Pancras station gaan we met de metro terug naar ons hotel. Morgen gaan we weer naar huis. We’ll meet again!

Info openingstijden en tickets:

  • The Hill Garden & Pergola, Inverforth Close, North End Way, London, NW3 7EX. Geopend van 8.30 am tot 3.30 pm. Gratis
  • Black Cultural Archives, 1 Windrush Square, Brixton, SW2 1EF Geopend van donderdag t/m zaterdag van 10 am tot 6 pm en zondag van 12 tot 5 pm. Gratis
  • The old operating theatre, St Thomas’ Church, 9A St Thomas’ Street, London, SE1 9RY. Openingstijden: donderdag t/m zondag van 10.30 am tot 5 pm (laatste entree 4.15 pm). Entree: 7,50 pond
  • The Cult of Beauty, 183 Euston Road, London, NW1 2BE
    nog te zien t/m 28 april 2024 dinsdag t/m zondag van 10 am tot 6 pm, donderdagavond open tot 20 uur. Gratis

12 november 2023

Vorig verhaal
«

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *