right-arrow

We zijn er weer: Londen. Ik ben dol op Londen en ga er ook met enige regelmaat heen. Ditmaal gaan we onder andere de omgeving van Hampstead Heath zien. Dat wil ik al vanaf het moment dat ik de film Notting Hill zag. En die stamt uit 1999, dus u begrijpt dat de wens er al een tijdje ligt. Ons hotel bevindt zich tussen Camden Market en Hampstead Heath. Voor ons doel handig, maar niet voor het snel bereiken ervan per auto vanaf de boot. We moeten de hele stad door, dus dat duurt even.

Hampstead Heath

De omgeving van Hampstead Heath, in het noorden van Londen, is prachtig. Bovenop de heuvel slingert de weg zich omhoog met aan beide zijden de allerschattigste winkelpandjes en restaurantjes. Statige huizen ook. En vooral prachtige Engelse auto’s van een type en merk dat je hier nooit ziet. Je waant je in een Engelse film. Groen is het ook. Vooral de oude bomen brengen hier veel sfeer.

Miljonairs

Hampstead is een van de duurste gedeelten van Londen en het schijnt meer miljonairs dan elke andere gemeente in het Verenigd Koninkrijk te herbergen. Een aantal namen van beroemdheden die er schijnen te wonen: Kate Winslet, Jamie Oliver, Emma Watson, Ralph Fiennes. Ik heb ze niet gezien, maar kan me alleszins voorstellen dat als je dan al een onderkomen in Londen zoekt, je hier graag een stulpje betrekt.

Kenwood House

Het is herfst, dus de bomen in Hampstead Heath beginnen al voorzichtig hun verkleuringen te vertonen. We hebben in het park de ingang vlakbij Kenwood House genomen. Voor de kenners onder u: dat is het witte huis op de achtergrond, waar Julia Roberts haar klassieke film opneemt en Hugh Grant haar een bezoekje brengt. Het is hier echt idyllisch, ook zonder hun aanwezigheid hier. Boven op de heuvel het witte huis (dat in werkelijkheid wat gelig oogt, maar een kniesoor die daar op let). Als wij er zijn staan er ook twee jonge schilders op de steiger te plamuren en te witten. Ik ben benieuwd wat de uiteindelijke kleur gaat worden. Mijn zoontje vindt de grote boom ervoor heerlijk om in te klimmen. Beneden zie je de vijvers liggen. Gelukkig blijft klimop in de winter groen, dus ik kan me laten vereeuwigen bij de groene haag, waar (zo blijkt later) de vrouw, die Hugh in de film begeleid naar zijn koptelefoon, ook onderdoor loopt.

Camden Market

Hierna toch maar terug naar Camden Market, voor ons een klassieker. Tegenover de ingang van The Stables bevindt zich een shoe designer-outlet. Te gekke, zij het nauwelijks draagbare, schoenen van o.a. Vivienne Westwood staan hier voor een prikkie tegen de wand. Ik scoor een paar Uggs voor een waanzinnige prijs (daar kan in de rij staan in Rotterdam niet tegenop).

Little Venice

Na hier weer wat rondgezwalkt te hebben stappen we op de boot naar little Venice. Ondanks de kou op de open smalle boot (de zgn. narrow boat) genieten we van het mooie kanaal dat veel slingert door een afwisselende omgeving met allerlei soorten tunnels. De kleurrijke narrow boats zijn overal aanwezig.

Regent’s canal

In alle rust bewegen we ons door een wereldstad als Londen: het kanaal ligt immers (ver) onder straatniveau, dus je hoort nauwelijks iets en ruikt bijvoorbeeld ook geen uitlaatgassen. Vanaf het water zien de gebouwen langs het kanaal er nog indrukwekkender uit. De verhalen van de bootsvrouw over de oorsprong van dit kanaal in vroegere tijden vinden we ook interessant. Een echte aanrader dus, onthoudt die naam: Regent’s Canal.

Old Spittalfields Market

Door naar Old Spittalfields Market. Een vlooienmarkt in een trendy omgeving. Dit wordt volgens mij een nieuwe hotspot van Londen. Prachtige gemoderniseerde panden, leuke bars en bovenal: de nieuwe shop van Amy Winehouse. Haar naam is in roze letters op de raampjes geschilderd, die verder van zwart papier zijn voorzien, zodat je – nog – niet naar binnen kunt kijken. Launch: 21 of Octobre 2010. Dat is vandaag! Na wat rondvragen blijkt dat ze vanochtend (!) om elf uur de zaak komt openen. Omdat het nu tien uur is, nemen we nog maar een capuccino. Wie weet treffen we haar dan. Ons wachten wordt echter niet beloond: nieuwe berichten geven aan dat ze pas om zes uur vanavond komt.

Amy Winehouse

Als we ’s avonds terugkeren, blijkt Amy er om zeven uur nog niet te zijn, dus we geven de hoop maar op om nog een glimp van haar te kunnen opvangen: West End wacht immers. We hebben nog een musical te bezoeken. En hoewel dochterlief naar Wicked wil (de tot de absolute nummer 1 van 2010 gekozen musical), kiezen we, gezien de kosten, toch nog een keer voor Thriller Live.

Odeon

Onderweg naar huis ’s avonds zien we voor het Odeon op Leicester Square een heleboel schermen staan, waarachter steeds flitsen verschijnen. We horen: “Colin, Colin!” roepen. Het zal toch niet waar zijn dat Colin Firth hier is? De acteur uit Pride and Prejudice, Bridget Jones en Love actually? Later blijkt dat ook Keira Knightley op deze avond aanwezig was.

So you think you can dance

We komen echter niet boven de schermen uit, hoe we ons ook uitrekken, dus ook deze “hotshot” gaat helaas aan onze neus voorbij. Datzelfde geldt voor de opnamen van So you think you can dance. Als we de volgende ochtend de cameraploeg zich naast ons hotel zien installeren, besluiten we door te lopen. We hebben nog meer te doen vandaag. En vanmiddag varen we alweer terug naar huis. Kunnen we lekker nog eens naar Notting Hill kijken.

Volkskrantreizen.nl, oktober 2010

Vorig verhaal
«
Volgend verhaal
»

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *