right-arrow

Heb je niet veel tijd dan kun je al in drie dagen een sprookjesachtige trip door authentiek Marokko maken en zomaar twee van de vier koningssteden zien. Dat zou er bijvoorbeeld als volgt uit kunnen zien.

Vervoer

Boek een vliegticket naar Fez, pak daar de volgende dag de trein naar Meknes, neem hier een taxi naar Moulay Idriss, loop of rijd vandaar door per taxi naar Volubilis en wandel of taxi terug naar Moulay Idriss. Reis na je bezoek per taxi of bus retour naar Meknes en neem daar de trein weer naar Fez. Bekijk hier de eerste dag van aankomst de medina en de laatste dag eventueel de omgeving van de oude stad of andersom. Wat je wilt.

Moulay Idriss

Het lieflijke Moulay Idriss is hèt bedevaartsoord van Marokko, omdat zich op een van haar twee heuveltoppen de tombe van sultan (Moulay) Idriss bevindt. Idriss I, achterkleinzoon van Mohammed, nam in 789 de Islam met zich mee naar dit stadje ten noorden van Meknes. Verder dan voor de ingang van de tombe mag je helaas als niet-moslim niet komen. Maar die ingang is al mooi genoeg. Net als de rest van het stadje, dat pas sinds 1916 door niet-moslims betreden mag worden.  De kleuren wit en aquagroen overheersen hier, samen met een grote hoeveelheid trappen. De markt is er levendig met hier en daar balkende ezels. En erg kleurrijk met al die verschillende soorten groenten en fruit.

Volubilis

Vanuit Moulay Idriss zie je Volubilis al liggen. Een archeologische hotspot en een van de beter bewaarde Romeinse ruïnes van Noord-Afrika, die in 1997 aan de UNESCO Werelderfgoedlijst werd toegevoegd. De stad, in deze uithoek van het Romeinse Rijk, had in haar glorietijd zo’n 20.000 inwoners. En werd pas in de 18e eeuw afgebroken en verlaten om bouwmateriaal te leveren voor de paleizen in Meknes van Moulay Ismail, de tweede sultan van Marokko.

Tegenwoordig huizen er vooral ooievaars. Wij zagen er in ieder geval een flink aantal nesten half mei. De entree kost slechts een paar euro, dus daarvoor hoef je het niet te laten. Het is een leuke wandeling van ongeveer vijf kilometer door de groene heuvels terug naar Moulay Idriss. Maar pas wel op met hitte, want er is geen enkele schaduw onderweg.

Romeinse ruïnes van Volubilis

Meknes

Het is ruim een half uur rijden vanuit Moulay Idriss naar Meknes, de kleinste en meest centraal gelegen stad van de vier koningssteden in Marokko (samen met Fez, Marrakesh en Rabat). Hier kun je lunchen op Lahdim square, het plein voor Bab Mansour, een van de meest beroemde en prachtig bewerkte en gekleurde stadspoorten van Noord-Afrika.

Je geniet hier van alle drukte om je heen. Roepende obers vanaf de terrasjes, een eierverkoper met kar, een stalletje met limonade van lange stengels suikerriet, (jonge) mannen die je aanspreken om je te gidsen door de middeleeuwse medina. En in ons geval liepen er ook nog een paar toeristen rond, maar niet overdadig veel.

Fez

Een topbestemming wat ons betreft als je van sprookjes van duizend en een nacht houdt. Verken de oude medina van voor naar achter en van links naar rechts want het is een waarlijk feest. Verdwaal ook gewoon.  Laat alle geuren en kleuren op je inwerken en mocht je de weg kwijtraken kun je altijd iemand aanschieten om hem weer terug te vinden. Let wel op dat je dat niet hoeft te betalen. Wees daar vooraf duidelijk over.

Buiten de medina

Buiten de medina, die in het dal tussen groene heuvels ligt, is het ook goed toeven. Wandel rustig naar boven en geniet van het uitzicht over de oude stad. Bekijk de begraafplaats halverwege de heuvel en kuier rustig tussen de ruïnes door op de top ervan. Wordt de hitte je even teveel, zoek dan de schaduw van een boom op in een van de vogelrijke tuinen buiten de stadsmuren. Zoals bijvoorbeeld Jnan Sbil: prachtig aangelegd met waterfonteinen en hoge palmen.

Dan tot slot nog één wat ons betreft niet te missen hoogtepunt in de medina zelf: Café Fez. Een oase van rust in de vaak drukke medina. Mooier dan de veelal aangeraden Ruined Garden en het beroemde Café Clock. Al is het panorama vanaf het terras van die laatste ook erg leuk.

Maar nog mooier is dat vanaf Riad Kettani. Al ruik je hier zo af en toe de leerlooierijen (en natuurlijk ga je die bezoeken maar let op dat je de juiste vindt, er zijn er meer, neem gewoon een plaatje mee en vergelijk dat met het uitzicht), maar dat mag de pret niet drukken. En mocht er dan nog tijd over zijn, ga dan lekker shoppen in het moderne deel. Vooral dameskleding is er spotgoedkoop.

Riad en Dar

Mocht je liever niet in een modern hotel verblijven dan zijn er twee soorten van authentiek verblijf in Fez: een Riad of een zogenaamde Dar. Beiden zijn vaak goed betaalbaar en het verschil ertussen is mij niet altijd even duidelijk. Maar het schijnt dat een Riad een binnentuin heeft en een Dar alleen een binnenplaats.

Dar Tahrya

Wij verbleven in Dar Tahrya, vlakbij Bab Boujloud, de blauwe stadspoort. Een prachtig gebouw met sprookjesachtige kamers. Het ontbijt is er niet overdadig maar wel om te smullen. Vers geperste fruitdrankjes, vers gebakken brood als een soort van pannenkoek en kakelverse ovenwarme croissantjes met jam en honing. Hier aan het begin van de medina tref je ook gezellige restaurantjes. Een heerlijke plek dus om je dagen te starten en te eindigen. Doe dat vooral ook op het dakterras, om iedere dag te kunnen genieten van dat verrukkelijke uitzicht over de heuvels van Fez.

Bab Boujloud Fez

10 december 2018

Vorig verhaal
«
Volgend verhaal
»

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *