right-arrow

We bevinden ons in een zogenaamde Maarkrater in de Vulkaaneifel in Duitsland (vanaf Utrecht zo’n 3,5 uur rijden). Het Meerfelder Maar heeft een doorsnede van bijna anderhalve kilometer. De trechter is 180 meter diep. Het Meerfelder Maar is daarmee het grootste Maar van de Eifel. Maar wat is een Maar nu eigenlijk precies? 

Een Maar is een explosiekrater, gevormd door een eenmalige explosie, veroorzaakt door omhoog komend magma, dat in aanraking komt met het in de aardkorst aanwezige grondwater. In tegenstelling tot een vulkaan is een Maar een – vaak mooi rond – gat in het landschap, dat in eerste instantie volloopt met water, maar na verloop van duizenden jaren verzandt.

Drie goede redenen om hier – juist in mei – naartoe te gaan zijn:

1. De onvoorstelbare schoonheid van het landschap. Overal staan bloemen en bloesembomen in bloei. Het groen is groener dan groen en zelfs diep in het bos heeft hier alles wat bloeit weer een andere kleur. 

2. De ongelooflijke afwisseling. Als je bijvoorbeeld (met kinderen) wilt wandelen en daarbij op zoek bent naar een beetje variatie, dan is dit een echte aanrader. Wij deden een rondwandeling vanaf hier van ongeveer 20 km. Je doorkruist dan een groot aantal verschillende landschappen. Je loopt door akkers en weilanden, over heuvels, door bossen, langs beekjes en hoge rotsen. We passeerden ook een afgraving van lavazand en verder zie je veel afzettingen van lavagesteente. Tussendoor kun je steeds genieten van prachtige uitzichten. Maar je kunt ook een klein rondje om het Maar lopen en vanaf een bankje genieten van het prachtige panorama over het water. Of je springt op de fiets.

3. En dan tot slot om niet te vergeten: de stilte hier. Die is overweldigend. Het was een weldaad om soms alleen het stromen van het water in de beek te horen. Wat een rust, bijna 20 km lang.

De vierde reden heb ik niet genoemd, maar dat is er dan ook één voor de kinderen: tussen de middag kun je gewoon lekker frietjes gaan eten in Manderscheid.

Twee voorbeelden van hotels in Meerfeld:
Hotel zur Post klik hier.
Hotel am Maar klik hier.
Voor info over:
De Eifel: klik hier.
De Vulkaneifel: klik hier.

Volkskrantreizen.nl, maart 2011

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *