right-arrow

Voor wie al eens vaker in Parijs was en de meest toeristische hotspots al een keer heeft gezien: hierbij acht veelkleurige tips voor een komend weekendje in Parijs. Het is tenslotte maar iets meer dan vijf uur rijden.

Tip 1

Bezoek Rue Mouffetard, de oudste straat van Parijs. 2000 Jaar geleden liepen de Romeinen hier al. En dat kan ook nu nog heel relaxed, want er rijden geen auto’s (wat verder in bijna heel Parijs wel het geval is). Hier in het 5e Arrondissement (Quartier Latin) slenter je heerlijk de heuvel af langs bonte speciaalzaakjes en restaurantjes. Om te smullen. Start dan wel vanaf Place de la Contrescarpe.

Tip 2

Vlakbij vind je de tuin van de grote moskee van Parijs, hier lijkt het of je in Marokko bent. Kleurrijker wordt het bijna niet. De turquoise tegeltjes op de vloer en onder de fonteintjes, de decoratieve wanden in de moskee zelf en de roze pilaren op de binnenplaats kunnen je dag alleen maar opfleuren. In het bijbehorende theehuis tieren de kleurtjes nog weliger van de wanden tot het plafond tot zelfs op je bord (als je tenminste van baklava houdt). Place du Puits de l’Ermite.

Tip 3

Sainte-Chapelle op Île de la Cité wordt gedomineerd door koele blauwe en warme rode tinten. Het is bijna niet te bevatten hoeveel schoonheid deze kapel herbergt met haar meerkleurige glas-in-lood ramen, karmijnrode wanden en nachtblauw plafond, dat wordt doorkliefd door gouden spanten. En dan is er ook nog een bovenverdieping waar de ramen nog veel hoger zijn! Erg fijn nu de Notre-Dame dankzij de brand nog één grote bouwput is. Boulevard de Palais nummer 10.

Tip 4

Rue Crémieux herbergt roze, gele, lichtgroene, lila en lichtblauwe huizen. Wat een sprookje. Even waan je je buiten Parijs in dit autoloze straatje met een soort van kinderkopjes in het 12e arrondissement. Wat een oase van rust.

Tip 5

Bijna drie kilometer verderop bevindt zich pand nummer 59 aan Rue de Rivoli: vrolijker dan dit bestaat waarschijnlijk niet in deze stad. Kunstenaars hebben het trappenhuis hier van beneden naar boven van een kakafonie aan kleuren voorzien. Zo makkelijk liep je waarschijnlijk nog nooit een trap op.

Tip 6

Ga in La Samaritaine (een van de oudste en chicste warenhuizen van Parijs, dat werd gerenoveerd en pas in 2021 weer heropend) vooral naar de bovenste verdieping. En verwonder je hier over het geweldige licht dat er binnenvalt. De stalen constructie in het pand is samen met het goud met mosterdgele behang – waarin pauwen met hun veren pronken – een ware lust voor het oog. Vooral als je van boven naar beneden over de open afdelingen kijkt. Helaas was het dakterras bij ons bezoek gesloten.

Tip 7

Gelukkig bevindt het hoofdkantoor van Louis Vuitton zich tegenover dit indrukwekkende warenhuis. Neem je fijn nog even de kleurtjes mee die dit megapand op het moment versieren. Kun je straks weer met een opgewekt hart naar huis. Rue du Pont Neuf nummer 2.

Hoofdkantoor Louis Vuitton

Tip 8

En oh ja, omring jij je graag met blingbling? Breng dan een bezoekje aan de Opera. Zelfs zonder een voorstelling is je ticket echt goud waard. Place de l’Opéra.

7 maart 2023

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *