right-arrow

Het zat die avond in oktober niet op de bank. Dus het zapte niet. Het was dat weekend met zijn soortgenoten bij onze oosterburen op bezoek. In een stad ergens in het zuiden. Daar drinken ze nog bier per liter. En de vrouwen daar dragen nog traditionele jurken.

Het had ook maanden tevoren een hotel gereserveerd voor dit feest. Dat moet ook wel, want dit feest trekt mensen aan vanuit heel Europa, wat zeg ik, uit de hele wereld! Om iedereen de kans te geven dit feest te kunnen bijwonen, duurt het daarom maar liefst twee hele weken. En dat doen ze dan al 177 jaar zo. Als er geen oorlogen of cholera-epidemieën hadden plaatsgevonden, hadden ze vorig jaar zelfs hun 200-jarig bestaan gevierd. Eigenlijk bevreemdt het me, dat het niet eerder is geweest op dit grote feest. Waar bier is, zijn toch altijd mannen?

Er staan maar liefst veertien enorme tenten met lange tafels vol bier in de stad. Ook voor een plekje in zo’n grote tent moet je reserveren. Het lijkt wel een beetje op kamperen in het hoogseizoen: je betaalt gruwelijk veel geld voor een klein plekje dat je onderhand een jaar van tevoren moet reserveren. En als je er dan eindelijk bent, zit je opeengepakt tussen de mensen. Nou vindt het het waarschijnlijk niet zo erg ingeklemd te zitten tussen dames in traditionele jurken. Alleen mag het hopen dat dat niet het geval zal zijn met mannen in die groene tuinbroeken van leer. Die mannen in die tuinbroeken hopen dat dan wel weer. Dat die dames in die jurken … nou ja, u weet wat ik bedoel.

Terug naar de bank. En het zappen. Op die bank lag dus al dagen een afstandsbediening. Ik had hem niet nodig. Jammer eigenlijk, want juist dan zou ik mijn kans schoon moeten zien ook eens te zappen. Maar ik houd niet van tv kijken, laat staan van zappen. Ook niet van bier per liter drinken trouwens. Daarom heb ik ook geen traditionele jurk.

Nog 8 dagen, 1 uur en 11 minuten te gaan tot aan het 178e Münchner Oktoberfest (van 17 september tot 3 oktober) in Duitsland. Vorig jaar vierde het zijn ‘200-jarig bestaan’. De laatste jaren zijn de traditionele dirndljurken en lederhosen weer in zwang tijdens dit feest.

9 september 2011


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *