right-arrow

Feste Medievali Offagna lazen we in de brochure. Dat leek ons wel wat, middeleeuwse feesten, daar houden wij wel van. Dus togen wij eind juli aan het eind van een hete dag naar Offagna, een half uurtje rijden vanaf ons verblijf in Porto Recanati, iets onder Ancona, aan de Adriatische kust van Italië.  

Marche

We hebben het dan over een dorpje in de Marche, het nieuwe Toscane, zo noemen wij het thuis ook wel eens gekscherend. Voorheen hoorde je vrijwel niemand over de Marche. Intussen is het hip. Geen wonder ook, want de Marche heeft ontzettend veel te bieden. Toch kom je hier naar verhouding nog vrij weinig Nederlanders tegen.  

Offagna

We zien Offagna bovenop de heuvel al van ver liggen. Het dorp wordt gedomineerd door het middeleeuwse fort met haar typische kantelen. Zoals u misschien weet, bestond het land Italië nog niet in de Middeleeuwen. Van een Italiaanse eenwording was pas sprake in 1861, toen Victor Emmanuel II tot koning werd uitgeroepen. Daarvoor was het grondgebied van het huidige Italië verdeeld in vele verschillende landjes/stadstaten, die elkaar soms bevochten. Offagna heeft toentertijd wellicht als speelbal gefungeerd tussen de twee stadstaten van Ancona in het noorden en Osimo in het zuiden.  

Enige buitenlanders

Het hele dorp is werkelijk prachtig gerestaureerd. Italianen blijken altijd weer zuinig op hun cultuurschatten. Niet alleen de Nederlanders ontbreken overigens: wij blijken zelfs de enige buitenlanders hier aanwezig. Dat geeft uiteraard extra glans aan het feest. Offagna ligt er dan ook fraai bij in de ondergaande zon, met al haar oranjegetinte, bakstenen muren. Die zijn overigens uitbundig versierd met allerhande vlaggen. Daarnaast rijden er geen auto’s, een verademing in het land, waarvan de bewoners zelf zeggen, dat ze hun auto nog meenemen als ze moeten plassen. Bij de ingang van het dorp parkeren wij dan ook onze auto om te voet verder de heuvel op te gaan.  

Al snel worden we omringd door een illuster gezelschap. Wij hebben ons die avond opperbest vermaakt in Offagna.

Volkskrantreizen.nl, maart 2010

NB: Offagna is opgenomen in de lijst van mooiste Italiaanse dorpen (I borghi più belli d’Italia). De gelijknamige vereniging werd in 2001 opgericht op initiatief van de Nationale Vereniging van Italiaanse Gemeenten met als doel het grote historische, artistieke en culturele erfgoed van kleine Italiaanse centra waardevol te laten zijn en te promoten. Het zijn niet zomaar fascinerende dorpen (want daar zijn er wel veel meer van in Italië), maar vaak zijn ze gefortificeerd en gaat hun geschiedenis terug vanaf de Middeleeuwen tot aan de Renaissance. Vaak zijn ze ook gebouwd rondom een mooi paleis of kasteel en worden ze omringd door een verdedigingsmuur en torens.

Vorig verhaal
«
Volgend verhaal
»

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *