right-arrow

Op de fiets toeren langs de grens tussen de deelstaten Hessen en Nedersaksen in Duitsland is een sprookje. Ik kan het iedereen aanraden. Zo is bijvoorbeeld 25 kilometer lang trappen in het groen langs de Fulda echt bijzonder. Wij maken vandaag graag een fietstocht en rijden een etappe van de fietsroute Fulda-Radweg R1 tussen Kassel en het prachtige vakwerkstadje Hannoversch Münden, waarvan Alexander Humboldt ooit zei dat het één van de zeven mooist gelegen steden ter wereld is.

Alexander Humboldt

Geen idee of je de man kent, maar hij mag wat mij betreft best wat beroemder zijn dan hij volgens mij nu is. Darwin kennen we bijna allemaal en dat juist hij Alexander zeer bewonderde mag voor zich spreken. Zonder Alexander Humboldt had de evolutietheorie waarschijnlijk niet eens bestaan. Hij was namelijk ontdekkingsreiziger en ontstak het vuur in Charles Darwin door zijn beschrijving van zijn eerste Zuid-Amerika reis.

Kassel

Maar even terug naar het grensgebied, waarvan Kassel zo’n beetje de grootste stad is. Kassel zelf is niet echt mooi door de vele bombardementen die de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft moeten doorstaan. Zij was een belangrijk doelwit omdat zich hier de Fieseler vliegtuigfabriek bevond, waar de Messerschmit en de Focke-Wulf* werden geproduceerd. Ook de eerste productie van de V1** vond hier plaats. In de fabrieken van Henschel werden bommenwerpers en tanks gebouwd. Verder stonden er nog fabrieken die locomotieven en motoren maakten. In Kassel bevond zich ook het hoofdkwartier van het militaire district Wehrkreis IX (het negende legerkorps). En tot slot was de stad een belangrijk knooppunt van spoor- en snelwegen vanwege haar centrale ligging. Geen wonder dat er na de oorlog in het centrum bijna geen gebouw meer overeind stond.

Hercules monument in Bergpark Wilhelmshöhe

Bergpark Wilhelmshöhe

De omgeving van Kassel maakt echter alles goed. We bezoeken tijdens onze fietstocht om te beginnen Bergpark Wilhelmshöhe aan de westkant van de stad: een schoonheid. Wel wat lastig als je op de fiets bent, want vanuit het centrum is het dan één lange steile klim naar boven. Ook het park zelf is bijna één groot hellend vlak. En wat voor een hellend vlak. Niet voor niets is dit schitterende park opgenomen op de UNESCO lijst.

In eerste instantie was het park een barokke tuin, maar Landgraaf Karl von Hessen-Kassel liet begin 1700 een Italiaanse architect het Hercules monument bouwen. In de jaren erna volgde de bouw van alle andere hoogtepunten tot in 1793. De barokke stijl van het park is dan intussen verworden tot die van een Engelse landschapstuin. Nog steeds behoorlijk protserig en nepperig op onderdelen maar desalniettemin indrukwekkend. Bekijk de foto’s en oordeel zelf.

Park Karslaue

In Park Karlsaue, ten oosten van de stad, is het prima fietsen op lange vlakke wegen. Grootste trekpleister is hier de Orangerie. Dit zomerhuis van Wilhelm IV liet Karl von Hessen verbouwen tot een aanzienlijke orangerie, geheel en al op het zuiden gericht, zodat alle kuipplanten ’s winters nog voldoende zonlicht kregen. Over de brug, verder naar het oosten kun je met mooi weer lekker op het strandje liggen en eventueel een duik nemen in de Bugasee of een drankje drinken op het terras van strandbar Kassel.

Fietstocht 25 km enkele reis

En dan fietsen we op dag twee toch echt naar Hannoversch Münden, het kruispunt van rivieren, daar waar de Fulda en de Werra samen de Wezer gaan vormen. Op de heenweg ’s ochtends is het erg rustig. De Fulda ligt er als een spiegel bij. We zien nauwelijks stroming. Zo nu en dan vliegt een buizerd vanuit de ene boom naar een andere. En op sommige plaatsen zien we ganzen, eenden of reigers staan. Ook liggen er nogal eens lieflijk kleine bootjes langs de kant. En we zien een paar vissers. Maar dat is dan ook zo’n beetje het enige leven dat je in dit unieke rivierenlandschap met waarden, eilanden en dammen tegen komt. De weg is perfect geasfalteerd en redelijk vlak, zeker vergeleken met de tocht naar Bergpark Wilhelmshöhe. Halverwege passeer je het dorpje Fuldatal en daarna trap je weer door het groen bultje op en af tot aan Hannoversch Münden.

Hannoversch Münden

Dit stadje is één van de meest complete vakwerkstadjes van Duitsland, een pareltje van Middeleeuwse bouwkunst. Met meer dan 700 vakwerkhuizen, waarvan sommige 600 jaar oud, waan je je honderden jaren terug in de tijd. Toch doet het niet aan als een museum: de stad leeft gewoon. Verdedigingstorens, vestingwerken, stenen bruggen en het imposante stadhuis zijn getuigen van een rijk verleden als handelsstad aan het water. Jammer dat we weer terug moeten. We hadden hier nog best wat langer willen blijven, maar diezelfde 25 kilometer terug liggen nog voor ons.

Soest

Het is best weer een eindje rijden terug naar Nederland. Voor wie dan nog niet genoeg heeft van vakwerkhuisjes kan onderweg nog een bezoek brengen aan de oude binnenstad van Soest, op een klein uurtje rijden van Kassel. Doe dat dan het liefst tegen etenstijd want Brauhaus Zwiebel is de perfecte plek voor een gezellig hapje eten (Ulricherstrasse 24). Denk aan donker eikenhouten trap, idem houten plafondbalken, middeleeuws gevoel, gutbürgerliche Küche ofwel lekker Duits eten en uitermate vriendelijke bediening.

Raadpleeg voor meer info over onze route deze site

*Messerschmits waren de belangrijkste Duitse jachtvliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog en Focke-Wulf was een eenmotorig jachtvliegtuig dat ook door de Luftwaffe werd ingezet.

**Het eerste onbemande straalvliegtuig ter wereld, waarvan er zo’n 30.000 zijn geproduceerd.

9 augustus 2019

Doe mee met de conversatie

4 reacties

  1. Schitterend en ook inspiratief en leuk om te lezen Mo. Inderdaad krijg je zo zin om er ook te gaan fietsen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *