right-arrow

Sevilla is net als Macarena (ja, kijk de vertaling van dit vrolijke liedje er maar eens goed op na!) een geboren verleidster. Het weer, de architectuur, de mensen, het dansen en eten, stuk voor stuk brengen ze je in verleiding.

Warme stad

Ga er alleen niet midden in de zomer heen, zoals wij de eerste keer 18 jaar geleden, want je wordt hier al warm genoeg van jezelf en 33 graden in de schaduw voelt voor de meesten onder ons onaangenaam bij het slenteren door deze stad. Tijd voor een koelere update dus!

Gratis rondleidingen

Gericht slenteren door de stad kun je, als je wilt, doen met Feel the city tours, zoals op meer plaatsen in Spanje. Onder de paarse paraplu’s op de hoek van Calle San Gregorio en Puerta de Jerez wachten studenten je hier ’s ochtends om half elf op om je mee te nemen tijdens een drie uur durende wandeling langs alle hoogtepunten van de stad. In ons geval duurde hij ruim vier uur, dus wij besloten tussentijds af te haken (niet alleen omdat de temperatuur weer lekker opliep, maar ook omdat we nog wat meer verrassende hoekjes van de stad hadden verwacht). Je krijgt hiermee echter toch een leuk overzicht van hetgeen de stad te bieden heeft en uiteraard belonen we onze studente naderhand.

Hotel Tryp in Macarena

Dit viersterrenhotel is een plaatje en zeker voor de prijs: als je op 24 juni gaat betaal je bijvoorbeeld maar 60 euro per nacht voor een tweepersoonskamer. Hiervoor verblijf je in een prachtige ruime kamer, beneden is een patio in Sevillaanse stijl, boven op het dak bevindt zich een zwembad met panoramisch uitzicht over Sevilla, het ontbijtbuffet is geweldig en je zit aan de rand van de stadsmuur, in een van de meest authentieke wijken van Sevilla: Macarena dus.

Basilica de la Macarena

Tegenover het hotel ligt de Basilica de la Macarena, waar wijkbewoners ’s ochtends vroeg al komen om hun heilige maagd, de Virgen de la Esperanza Macarena, te aanbidden. Ze schijnt altijd kristallen tranen te wenen om het verlies van haar zoon Jezus (best apart dus, dat het duo Los del Rio deze naam bedacht voor de dame in het liedje). De basiliek bevindt zich pal achter de stadspoort, waardoor Koningen en hun hofhouding de weg vonden naar het Real Alcazar, het Koninklijk Paleis.

Real Alcazar, Torre del Oro, Giralda en Plaza d’España

Er zijn zoveel mooie plekken in Sevilla dat ik ze hier niet eens allemaal kan noemen. Ik beperk me dan ook voorlopig maar tot de vier meest indrukwekkende.

Adembenemend mooi is het hier in de voormalige Joodse wijk Santa Cruz, de meest toeristische trekpleister, waar de Giralda en het Real Alcazar zich bevinden. De geschiedenis van dit paleis gaat nog verder terug dan die van het beroemde Alhambra in Granada. Het Alcazar is een goed voorbeeld van de zogenaamde Mudéjar architectuur: de bouwkunst die ontstond na verdrijving van de moslims door de christenen. Deze architectuur is dus sterk beïnvloed door de Moorse cultuur. De tuinen zijn een samenraapsel van stijlen, maar daarom niet minder mooi om in te verblijven. De entree is nog geen tientje, kinderen onder de 16 jaar zijn er gratis en voor wie nog geen 25 is kost het ticket maar twee euro. Daarvoor hoef je het dus niet te laten.

Game of thrones

Saillant detail voor de liefhebbers van de hitserie Game of Thrones: er werd in dit paleis gefilmd voor deel vijf van de serie. Neem ook een kijkje bij de Catedral de Santa Maria de Sede, die qua omvang waarschijnlijk thuishoort in de top drie van grootste kerken (vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Sint Pieter in Rome of Saint Paul’s Cathedral in Londen).

Torre del oro

De Torre del oro is te vinden aan Passeo de Cristóbal Cólon, gelegen aan het Canal de Alfonso XIII, iets voorbij de stierenvechtersarena aan Plaza de Toros. De toren staat vaak op afbeeldingen en ansichtkaarten van Sevilla dus je zult hem wellicht herkennen.

Plaza d’Espagna

Het overweldigende Plaza d’España werd aangelegd in 1929 ter ere van de Ibero-Amerikaanse tentoonstelling. Het is een mooi staaltje van Andalusische architectuur en het ligt in het gezellige Maria Luisa Park. Het immense plein in de vorm van een halve maan telt zo’n 200 meter doorsnee en wordt geheel omringd door gebouwen. Ook dit plein vormde het decor voor een film. Niet alleen voor Star Wars Episode II, maar ook voor de beroemde klassieker Lawrence of Arabia uit 1962.

Metropol

Na het zien van al deze klassieke gebouwen is het een verademing om op of onder de Metropol Parasol te kunnen gaan staan. Een indrukwekkende mega houten constructie op Plaza de la Encarnacion, deze moet je gewoonweg gezien hebben tijdens je bezoek aan Sevilla!

Flamenco, eten en uitgaan

Volgens de mythologie is Sevilla ontstaan dankzij Hercules. Toen hij achter Astarte, de godin van de vruchtbaarheid en seksualiteit aanzat, vond zij haar toevlucht aan de oevers van de Quadalquivir rivier en stichtte hier Triana, de oudste wijk van Sevilla, waar van oudsher zeelieden, ambachtslui en later zigeuners woonden.

La Carboneria

Hier ligt de bakermat van de flamenco. Toch gingen we voor flamenco naar La Carboneria, in de wijk Santa Cruz (Calle Levies nr. 18), erg populair hebben we begrepen. Hier danst en speelt waarschijnlijk niet het neusje van de zalm in flamencoland, desondanks vonden wij het prachtig om er te luisteren naar gitaarspel en te genieten van zang en dans. Verder is de soort van studentikoze sfeer er opperbest. Bovendien is de entree gratis: je betaalt er alleen je drankje(s) aan de bar. Voor de grotere – dure en hopelijk professionelere – shows moet je dus elders zijn.

Alameda de Hercules

Hip en trendy is het plein Alameda de Hercules, op een kwartier lopen vanaf hotel Tryp. Veel barretjes en restaurantjes creëren hier, samen met hun terrassen, een soort van bohemienachtig sfeertje. Eén zijde van dit uitermate gezellige plein is gedecoreerd met twee zuilen van een oude Romeinse tempel. Op één van de twee zuilen is een beeld geplaatst van, jawel daar is hij weer: Hercules.

Dos de mayo

Het was hier niet toeristisch toen wij er waren: we zaten bijvoorbeeld ook tussen alleen maar Spanjaarden in het restaurantje op Plaza Dos de mayo (met dezelfde naam). Hier werden we verleid door overheerlijke tapas, die we voor spotprijzen met glimmende witte wijn wegspoelden. Wel wat inschikken, want het is immens populair bij de Sevillanos, maar dat verhoogt de feestvreugde alleen maar. Wie dus niet verleid wil worden, kan Sevilla beter mijden!

Info over:

Hotel Tryp
Feel the city tours
Paleis Real Alcazar
Flamenco

1 juni 2016


Vorig verhaal
«
Volgend verhaal
»

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *