right-arrow

Even geen Catalonië nu. En vergeet de costa’s. Laten we het gewoon eens hebben over dat zwijgzame centrale deel van Spanje, waarin steden als Segovia, Avila en Toledo liggen. Een gouden trio wat mij betreft. En er is meer. De prachtige natuur van Valle de Iruelas bijvoorbeeld, of de steenbokken in Las Batuecas – Sierra de Francia en niet te vergeten alle ooievaars die hier in en rond de steden in groten getale nestelen eind mei/begin juni. Een mooie tijd dus om deze streek te bezoeken. Wij deden het.

We vliegen op Madrid en halen meteen onze huurauto op, waarmee we de komende dagen een rondje gaan rijden langs prachtige steden en door geweldige natuur. Toledo, ons eerste doel, ligt op nog geen uur rijden ten zuiden van Madrid. We slapen overal zo’n beetje twee nachten dus we hoeven ons niet te haasten: de steden liggen allemaal tussen een kleine één tot hooguit twee uur rijden van elkaar vandaan.

Toledo

Vanaf het balkon van Hotel Abaceria (Calle Pontezuelas 8) kijk je uit over het historische centrum van Toledo. Het lijkt een filmset: gelegen op een heuvel en omringd door de meanderende rivier de Taag beneden. De rivier maakt hier een schilderachtige bocht. Immense Middeleeuwse bruggen verbinden de stad met de buitenwereld. Langs de oevers beneden scharrelen allerhande vogels rond.

De stad zelf (je moet wel van klimmen houden) herbergt een groot aantal bezienswaardigheden, die zowel de joodse als christelijke en islamitische historie van de stad verbinden. Toppertje wat mij betreft is de Sinagoga de Santa Maria Blanca (zie de foto met de witte pilaren hiernaast).

Als je meerdere bezienswaardigheden wilt bezoeken in deze stad schaf dan vooral de zogenaamde Toledo Tourist Wrist Band aan: voor slechts 9 euro kun je dan een zestal monumenten bezoeken. Raadpleeg hiervoor de site van Toledo Monumental.
Zo bezoeken wij onder andere de Iglesia de Santo Tomé aan de Plaza del Conde 4 om het gigantische schilderij (De begrafenis van graaf Orgaz, ca. vijf bij vier meter) van El Greco te bewonderen. Deze van oorsprong Griekse schilder woonde en werkte meer dan 400 jaar geleden in de stad.

Valle de Iruelas

Maak onderweg tussen Toledo en Avila een wandeling in de heerlijke natuur hier en zwem in het heldere water van een stuwmeer (Embalse El Burguillo). Waarschijnlijk heb je het helemaal voor je alleen. Neem plaats op een van de megagrote rotsen op de kant en geniet van de absolute stilte.

Avila

Van ver zie je de gigantische Middeleeuwse omwalling van Avila al liggen. Hotel Arco San Vicente (Calle de López Núñez 6) is gelegen aan de muur en bevindt zich daarom midden in het centrum. Beklim de muur en hoor over zijn geschiedenis en let goed op de daken van de kathedraal, want waarschijnlijk ga je hier de eerste nesten van ooievaars zien. Het centrum van Avila is compact en gezellig. Pak een lunch in Las Cancelas Restaurant (Calle Cruz Vieja 6) en verwonder je over de pracht van het pand en het smaakvolle, zeer betaalbare, eten.

Salamanca

De weg van Avila naar Salamanca is vrij saai, maar gelukkig is het in Salamanca zelf erg gezellig op de terrassen van de indrukwekkende Plaza Mayor (welke zichzelf serieus nemende stad in Spanje heeft hem niet..)

Taalcursus

De stad wordt bevolkt door (buitenlandse) studenten die hier een taalcursus Spaans volgen. Prik ’s avonds een vorkje tussen de Spanjaarden in Rufo’s op de weg van het centrum naar Hotel IBB Recoletos Coco Salamanca (Av. de Agustinos Recoletos 44). Eet er vooral een overheerlijke salade met plaatselijke geitenkaas en sinaasappels zó zoet, dat het glazuur bijna van je tanden springt.

Universiteit

In Salamanca staat ook een van de oudste universiteiten van Europa. In Spanje zelf is het de oudste: hij werd al gesticht in 1218. Verder staat ook de gehele oude binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst, net als die van de andere steden.

Salamanca

Sierra de la Francia

Ten zuidwesten van Salamanca, anderhalf uur rijden door de graanschuur van Spanje, ligt dit gebergte met het mooie natuurpark Las Batuecas (vernoemd naar de gelijknamige rivier) waar je o.a. steenbokken kunt zien.

De man bij het pas geopende informatiecentrum leidt je er waarschijnlijk net zo enthousiast en trots rond als hij dat bij ons doet. Opgezette dieren omringen je hier: wilde zwijnen, wolf, hert, steenbok, het kan niet op. Maak dus die wandeling langs de ultraheldere rivier hier, omringd door blauwe libellen.

Breng een bezoek aan het voormalige klooster Pena de la Francia en geniet er van het fantastische uitzicht over de omgeving.

Slenter door La Alberca, een van de oudste en mooiste dorpen van Spanje, waar de tijd lijkt te hebben stil gestaan. Kronkelende straatjes met vakwerkhuizen, waar de boerenzwaluwen vrij spel hebben, leiden je naar het centrale plein, geplaveid als een hobbelig boerenerf. Op het plein daarachter staat een beeld van een iberico varken, dat we later gelukkig nog in levenden lijve tegen zullen komen, onderweg naar Ciudad Rodrigo.

Ciudad Rodrigo

Dit stadje is pittoresk gelegen aan de oever van de Agueda op een 650 meter hoge heuvel. Ook hier betreden we de stad via een oude indrukwekkende brug. De stad dateert uit de 12e eeuw en is ook gedeeltelijk ommuurd. Kijk hier vooral ook omhoog bij oude gebouwen en in het bijzonder in alle naaldbomen, want de ooievaars houden van dit stadje en haar groen. Dit had ik in Spanje niet verwacht.

Segovia

Het Alcazar van Segovia is een echt sprookjeskasteel en ook van binnen een bezoekje waard. En ga vooral ’s avonds in donker ook naar het immense aquaduct, het is er dan oogverblindend mooi. Net als op de Plaza Mayor, waar de kathedraal prachtig verlicht is. Drink een aperitiefje op het plein en bestel na je avondwandeling in de patio van restaurant El Hidalgo (Calle Canalejas 5) een cochinillo asado ofwel geroosterd speenvarken. Segovia staat erom bekend en zelfs een niet grote of enthousiaste vleeseter als ik likt er zijn vingers bij af! Waarschijnlijk heeft het varken voor die tijd vrij rondgescharreld in deze omgeving.

Gelukkig hoeven we niet ver terug te lopen want we slapen in La Hosteria Natura, een gezellig hotelletje midden in het centrum aan Calle Colon 5-7.

Navacerrada

Het oogt stil als we dit wintersportstadje, gelegen in het dal aan een stuwmeer (Embalse de Navacerrada) binnenrijden na een afdaling vanuit de bergen. Van hieruit kun je mooie wandelingen maken in de omgeving van Parque Regional Cuenca Alta Manzanares. Bij mooi weer tenminste. De lucht wordt die middag echter zo zwart dat we dat nog maar even uitstellen. Maar we hebben een heerlijke kamer met balkon en zitje in Hotel Rural Spa & Wellness Hacienda Los Robles, dus we vermaken ons wel.

De volgende dagen genieten we van prachtige panorama’s, steenbokken, loslopende koeien, bloemen en mooie vogels, vlinders en insecten tijdens een drietal wandelingen.

Real Madrid – Juventus

De laatste avond kijken we in het dorp op een terras tussen de Spanjaarden naar de voetbalwedstrijd Real Madrid – Juventus. 

Als je in deze omgeving wilt gaan wandelen is het handig om je goed voor te bereiden. Een mooie site hiervoor is die van Hiking Iberia. Hier vind je uitgebreid omschreven wandelingen waarbij verdwalen bijna onmogelijk wordt gemaakt.

Madrid

En dan zit het er bijna op: we zijn weer in Madrid. Eerst gaan we naar Plaza de Cibeles waar Real Madrid de dag ervoor werd gehuldigd omdat ze de Champions League wonnen. De Romeinse Cybele ‘moeder van alle godinnen’ heeft de vlag van Real nog om haar hals. Zij zit op haar strijdwagen in het midden van de fontein op het plein en er zijn meer toeristen die zich hier met haar op de achtergrond laten vereeuwigen.

We lopen over Plaza Mayor, langs het Koninklijk Paleis en manlief wil natuurlijk ook nog naar het voetbalstadion Bernabeu. Ik ga graag nog een keer aan de tapas op het terras van een restaurant waar ik jaren geleden ook al (enthousiast over) was, het blijkt een keten: Lizarran (Calle del Prado 4). Pinchos en Sangria: I love it!

Ga bij zonsondergang vooral ook Parque del Buen Retiro in. Buen Retiro betekent aangename afzondering en dat is het in dit stadspark met recht.

Tip: halverwege juni gaan alle zwembaden hier pas open. Voor ons heel vreemd, want het is dan al lang lekker warm. Niemand kon ons ook vertellen waarom het zo is, maar echt alle hotels houden zich eraan. Houd hier rekening mee, daarmee blijven je en een teleurstelling en mogelijke extra kosten bespaard (omdat je een hotel met zwembad boekt, waarvan je dan geen gebruikt kunt maken).

3 december 2017

Vorig verhaal
«
Volgend verhaal
»

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *