right-arrow

Het is vandaag, dinsdag 15 maart 2016, Super Tuesday: een cruciale datum voor de verkiezingen in Amerika. Vannacht brengen kiezers van Ohio, North Carolina, Missouri, Illinois en Florida (vijf cruciale staten) hun stem uit op één van de zes resterende kandidaten. Vooral voor John Kasich, Republikein, wordt het spannend. Als hij nu niet wint in Ohio, zijn thuisstaat, eindigt hierbij zijn kandidatuur en zal hij niet in het Witte Huis in Washington terechtkomen. 

White House Washington

Hierdoor moet ik weer denken aan onze belevenissen zomer 2015:
What are you doing ma’am? You know you could be arrested for this!’
De politieman (op mountainbike, met een wit bloesje met korte mouwen, die maar net over zijn bovenarmspieren passen en een grote zwarte ondoorzichtige zonnebril op zijn neus, zodat ik hem ook niet echt kan aankijken laat staan in zijn ogen) spreekt me luid en duidelijk toe. Alle mensen om mij heen kunnen meeluisteren, al staan ze best een eindje bij me vandaan. Ik stapte immers over het lage hekje om dichterbij The White House te kunnen komen. Op de foto ziet het er anders wel heel klein uit. Even word ik een beetje bang, hij blijft me maar boos toespreken. 
‘What in heaven’s name were you thinking? With that expensive camera of yours? You thought it would make any difference ma’am?’ *

Ik bied direct mijn nederige verontschuldigingen aan, ik heb echt geen zin hier in het gevang te komen en probeer voorzichtig bij hem weg te lopen. Man en kinderen schateren het uit: ‘je was echt bang hè mam, je trok helemaal wit weg!’ 
Maar dit was dan ook de enige wanklank bij ons bezoek aan Washington D.C. afgelopen zomer.

Tip 1

Stap dus nooit echt nooit over het hekje bij het Witte Huis: je kunt ervoor gearresteerd worden!

Tip 2

Bezoek de musea zoveel als mogelijk. Ook voor wie er niet van houdt zal in Washington DC versteld staan van de overrompelende musea langs The National Mall, grofweg het gebied tussen het Capitool en het Washington Monument of misschien zelfs wel tot aan het Lincoln Memorial. Een gebied van ongeveer tweeënhalve kilometer lang met tuinen, monumenten, bomen en bloemenperken en ook musea dus. Helemaal gratis.

Super musea, om maar even in verkiezingstermen te blijven en helemaal in stijl. Net als alle monumenten, dat kun je wel overlaten aan Amerikanen. Het ene nog mooier en indrukwekkender dan het andere. Eigenlijk is Washington DC één groot museum op zich. Loop The Mall dus ook helemaal af: na die tweeënhalve kilometer kan die laatste kilometer door het park tot het Lincoln Memorial er ook nog wel bij. Word dus moe en geniet!

Tip 3

Slaap vooral buiten het centrum: de hotels zijn hier erg duur. Dat zal in deze verkiezingstijd alleen nog maar erger zijn schat ik in, dus je bespaart een hoop. Wij sliepen in Alexandria: een echt fijne plek ten zuiden van Washington DC aan de Potomac Rivier en je bent zo in het centrum met bijvoorbeeld je huurauto of de metro (15 minuten). 

Tip 4

Ga vooral ook naar Georgetown. Wandel over het pad langs het kanaal en geniet van deze historische waterweg en de sfeervolle victoriaanse panden in allerhande kleuren die er naast staan. Ga ’s avonds eten in een van de gezellige restaurantjes en neem vooral ook een kijkje bij The Waterfront. Het kan maar zo zijn dat er een film draait op het grasveld dat voor dit doel is omgetoverd tot een openlucht bioscoop. 

Tip 5

Shop en dineer aansluitend op King Street in het historische hart van Alexandria. Hier vind je naast onafhankelijke winkeliers – in plaats van alle grote ketens, zoals je die meestal aantreft in Amerika – ook nog trottoirs, zodat je lekker kunt slenteren langs alle etalages. Ook niet echt gebruikelijk voor een gemiddelde Amerikaanse stad. 

Tip 6

Bekijk Smithsonian National Zoological Park ofwel de dierentuin van Washington DC. Ook helemaal gratis en echt prachtig aangelegd rond de heuvels hier (wel klimmen en dalen dus!). Een heerlijke wandeling over slingerpaadjes door het groen met niet alleen verschillende soorten beren, vogels en gorilla’s op de koop toe! 

Tip 7

Het is helaas niet meer mogelijk het Witte Huis te bezoeken. Vlak voor ons vertrek vernamen wij dan ook dat het door ons geplande bezoek niet door kon gaan. In plaats daarvan bezochten wij Capitol Hill. Best aardig maar naar onze mening kun je dat achterwege laten: er zijn zoveel andere leukere plekken als je met weinig tijd keuzes moet maken, zoals bijvoorbeeld:

Tip 8

Arlington National Cemetery. Hier ligt president Kennedy begraven. Je kijkt vanaf deze plek op de heuvel uit over Washington DC, geen slechte aanblik dus. Probeer als je kunt de wisseling van de wacht bij het graf van de onbekende soldaat mee te maken. Je wordt er stil van.

Ik ben echt benieuwd wie er na 20 januari 2017 in het Witte Huis komt te wonen.

*Wat dacht u in hemelsnaam? Met die dure camera van u? Dat het enig verschil zou maken mevrouw?

15 maart 2016
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *