right-arrow

Welke stad heeft er nu een roze parlementsgebouw? Ik ken hem niet, maar misschien jij wel. In ieder geval staat het gehele oude Middeleeuwse centrum van Tallinn (ofwel Vanalinn) op de Unesco Werelderfgoedlijst en met recht. Vooral voor (of na) de kerst een bezoekje waard met al die huisjes in prachtige pastelkleuren. Zeker als er ook nog sneeuw valt!

Tallinn is de hoofdstad van Estland, het kleinste en meest noordelijke van de drie Baltische Staten. Pas in 1991 herwon het zijn onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie en sinds 1 mei 2004 maakt het deel uit van de Europese Unie. Per 1 januari 2011 valt het ook onder de Eurozone. Betalen is er dus gemakkelijk en er wordt veel Engels gesproken in hotels en restaurants.

Van de Sovjet-Unie is niet meer veel terug te vinden, al tref je op de Balti Jaama markt vlakbij het station een groot aantal Russische vrouwen met hun koopwaar aan: bontmutsen, stukken gember, kerstkransen van sparrentakken en zelfs sokken van hondenwol liggen hier op de kraam. De mevrouw van deze kraam vertelde me dat ze hondenharen uit het hele land krijgt aangeleverd en ze deze zelf tot wol spint. Verder vind je er veel sokken, truien, ondergoed, tassen en wat vintagekleding of huisraad.

Vanalinn

Helleman Tower

De oude stad stamt uit de 13e en 14e eeuw en is dus ommuurd met een stevige stadswal voorzien van torens. Op delen ervan kun je ook lopen, het mooiste uitzicht tref je op de Helleman Tower. Het kost je 3 euro om naar boven te gaan en het bied je weer een andere blik op de stad dan beneden.

Dominicanenklooster

Hier vlakbij bevindt zich het dominicanenklooster dat helaas gesloten was op de dag dat wij er waren. Hier kun je je laten rondleiden door kamers van monniken en de oude tijd opsnuiven, er is ook een indrukwekkende bibliotheek heb ik begrepen. Vanaf november tot april kunnen alleen groepen er boeken (mail naar info@paideia.ee).

Kerstmarkt

De kerstmarkt, die zeker past in mijn rijtje van mooiste tot nu toe gezien, is super gezellig en smaakvol in het rond gedrapeerd over het plein voor het raadhuis. Naast zang en dans op de zaterdagmiddag en -avond was ook de kerstman op het rijkelijk versierde podium te vinden. De meters hoge boom in het midden is feeëriek verlicht en een echte selfiespot.

Catharinasteeg in kerstsfeer

In iedere straat of steeg van Vanalinn staat om de zoveel huizen een kerstboom met lichtjes. Bijzonder fraai verlicht waren de Catharinasteeg, een steeg vol met oude grafstenen uit de oude Sint-Catharinakerk (ga die vooral zien, hij is overspannen met bogen die zijn voorzien van dakpannen, zeer bijzonder) en Raekoja vanaf Kulassepa, maar slenter vooral lekker rond.

Alexander Nevski kathedraal

Bergop vind je de met goud versierde Russisch-orthodoxe kerk ofwel de Aleksander Nevski kathedraal. Ook binnenin is alles goud wat er blinkt, zelfs de kaarsjes die je er kunt kopen om te branden. Onder de stadsmuur door, die dichtbij is, tref je grappige beelden van gigantische monniken in The Danish King’s garden.

Observatieplatforms

Wil je genieten van leuke uitzichten beklim dan de trappen van Pattkuli naar het gelijknamige observatieplatform. Een ander leuk uitzichtspunt is Piiskopi vaateplatform, achter de statige Dom van Tallinn.

Voordeel van een bezoek aan Tallinn in december (of januari/februari) is vooral de rust in het stadje. Je struikelt er niet over toeristen en hebt dat heerlijke wintersprookjesgevoel. Het oude centrum is niet groot, dus langer dan twee dagen hoef je er waarschijnlijk niet te zijn.

Als je langer blijft dan is er genoeg tijd over om eventueel ook nog een bezoekje aan Helsinki te brengen: de snelste boot naar de overkant van de Finse Golf doet er zo’n twee uur over.

Helsinki in kerststemming

Helsinki heeft een heel andere, voornamelijk moderne en grootsteedse sfeer en er zijn ook kerstmarktjes op verschillende plaatsen. Die op Senaatintori (Senate Square) is pakkend met dat geweldige uitzicht op de imposante witte Domkerk en het standbeeld van tsaar Alexander II ervoor. En je zult het niet geloven: er is zelfs een sauna op deze kerstmarkt. Wat eigenlijk niet zo gek is, want niets laat een Finnenhart immers sneller slaan dan een uitnodiging voor de sauna.

Kerstverlichting

De kerstverlichting op Aleksanterinkatu (de winkelhoofdstraat van oost naar west) is machtig mooi, net als die van haar zijstraten en de etalage van het chique warenhuis Stockmann (op de hoek van Aleksanterinkatu en Keskuskatu) is een ouderwetse lust voor het oog met al die bewegende delen in een winters landschap. Ondanks dat Helsinki veel meer winkelaanbod heeft, is winkelen in Tallinn gezien de prijzen aantrekkelijker.

In Helsinki staat overigens ook een Russisch-orthodoxe kerk: de Uspenskin kathedraal, waar op het moment van ons bezoek ontroerende kerstliederen werden ingeoefend door een klein koor.

Station uit de film

Voordat je terugkeert naar de boot via de tram vóór het treinstation, bekijk die laatste dan even goed. Wellicht herken je het van films over/ten tijde van de Koude Oorlog, want daarin stond het vaak model voor een Russisch station. Terug op de boot kun je lekker smullen van een uitgebreid buffet, dan duurt de reis ook niet zo lang.

Teliskivy

Iets buiten de oude stad van Tallinn is Teliskivi Creative City zeker nog de moeite waard. Op dit voormalige industriële complex vind je allerhande design en hippe tentjes. En mocht je nog tijd over hebben maak dan een wandeling door het aangrenzende Kalamaja, met haar gekleurde houten huisjes.

Eigenlijk is het niet nodig, want er zijn zoveel leuke en verschillende koffiehuisjes, barretjes, eethuisjes en hotels in Tallinn, maar onder de laatste sfeerfoto’s van het winterse Tallinn tref je toch nog wat tips voor eten en verblijf aan.

Hotel Ilmarine, modern, gerieflijk, uitgebreid ontbijtbuffet, lekker betaalbaar, aan de rand van het oude centrum, waardoor je alles op loopafstand hebt (Põhja puiestee 21b). 

One-sixty, een BBQ Smokehouse met motoren, grenzend aan een garage. Een van de lekkerste burgers die ik ooit gegeten heb. Pas op met de buffalo wings, die zijn bijna ‘too hot to handle’ (Teliskivi 62). 

Dinerbuffet op de Silja line www.tallink.ee.

26 december 2018

Vorig verhaal
«

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *