right-arrow

Misschien heb je meegekregen dat er in Burger’s Zoo in Arnhem half maart een baby zeekoetje is geboren. Hij zwemt nu rond in de mangrovehal en geniet met volle teugen heb ik begrepen. Dat moet vast een superschattig gezicht zijn. Ik ben er nog niet geweest. Maar gelukkig kun je ze ook in het wild zien. In Florida. Om precies te zijn in Crystal River, een van de weinige plaatsen waar je met zeekoeien kunt zwemmen. Het ligt op zo’n anderhalf uur rijden van ‘speeltuin Orlando’.

Crystal River

Crystal River ligt op de kaart linksboven in Florida aan de Golf van Mexico, waar de stranden wit zijn en de zee warm. Daarom overwinteren de dieren hier ook graag in de kreken. ’s Winters is de kans dan ook het grootst om deze waterreuzen te bewonderen. Dan is het helaas ook hoogseizoen hier en varen de excursieboten af en aan. Niet echt bevorderlijk voor het welzijn van de dieren lijkt me. Er is echter ook een aantal residentiële zeekoeien, dat hier dus het hele jaar verblijft.

King’s bay

Wij zijn er in mei (2013) en het is lekker rustig in Crystal River. De boot die we huren bij ons verblijf The Port Hotel and Marina hebben we helemaal voor onszelf. Dat geldt ook voor King’s Bay, waar dit schattige hotelletje met boardwalk en terras aan gelegen is. In het midden van de baai ligt slechts één excursieboot met een aantal snorkelaars voor anker. In dit water heb je echter slecht zicht.

Three Sisters Springs

Het is even zoeken hoe het besturen van deze boot werkt maar al snel zetten we koers naar Three Sisters Springs met behulp van het plattegrondje van het gebied dat we met de boot mee krijgen. Het water verandert van bruin/groen naar azuurblauw en turquoise en de bodem van deze bron bestaat uit wit zand. En ja hoor, daar komen vanuit het donkere water opeens twee zeekoeien aangezwommen. Dus: snorkels op en springen!

Schouwspel

Wat een geweldig zicht heb je op deze beeldige wezens in dit heldere water. Want wat zien ze er anders uit als je ze vanachter je duikbril, liggend onder water, op gelijke hoogte, aankijkt. En wist je dat ze zich deels voortbewegen door zich met hun vinnen c.q. poten op de bodem af te zetten? Ik niet. Ik vind het dus een dikke aanrader om dit schouwspel mee te maken. Al geeft deze tip me wel een dubbel gevoel, want hoe meer boten er komen hoe meer de dieren weer bedreigd worden. We zagen soms ook wat krassen op hun ruggen vanwege botsingen met boten, ondanks alle waarschuwingsborden hier om op te letten en zachtjes te varen.  

Overige wellicht interessante weetjes over zeekoeien:
– ze zijn verwant aan de olifant en niet aan een zeerob, wat je eerder zou verwachten;
– men noemt ze ook wel lamantijnen, van dit woord had ik daarvoor echt nog nooit gehoord;
– het zijn de enige strikt plantenetende zeezoogdieren;
– ze eten grassen en bladeren en vruchten van mangroven en er is niet veel over van de oorspronkelijke mangrovekust in Florida;
– dankzij de inspanningen van natuurbeschermers nemen ze weer behoorlijk toe in aantal.

Saillant detail

Elvis sliep ooit in bovengenoemd hotel en dat is te merken aan de dekens, die dateren waarschijnlijk ook nog uit de jaren vijftig. Maar wat een romantiek ’s avonds op het terras hier aan het water, om over de ochtenden nog maar te zwijgen. Opkomende zon voor je deur en serene rust op het water. Ik kan het je van harte aanbevelen.

Voor meer info:

Crystal River
Port Hotel and Marina

Mei 2019

Vorig verhaal
«

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *